Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2008 00:00
Türkiye’nin en hızlı sanayileşen illerinden Kayseri’nin işadamları İTÜ’nün Kayseri’ye yüksekokul ya da fakülte açmasını istedi.
İTÜ yönetimindeki Kayserililerin de ’oluru’ ve Kayserili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün desteği üzerine İTÜ, Yahyalı’da bağışlanmış bir arsa üzerine madencilikte uzman bir Meslek Yüksek Okulu kuralacak.
KAYSERİLİ politikacılar Kayseri’ye deniz getiremedi ama son anda bir aksilik çıkmazsa Kayserili işadamları Kayseri’ye İstanbul Teknik Üniversitesi’ni (İTÜ) getirecek gibi görünüyor. Çünkü son yıllarda sanayileşme hamlesiyle yıldızı parlayan Kayseri’ye, İTÜ, meslek yüksekokulu kuracak. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, Kayserili işadamlarının yoğun isteği ve İTÜ Vakfı Mütevelli Heyeti’ndeki Kayserililerin de ’oluru’ ile Kayseri’de madencilikte uzman bir meslek yüksek okulu kurma kararı aldıklarını açıkladı. Prof. Karadoğan, İTÜ’nün ilk kez yurt içinde farklı bir ilde okul açacağını belirterek, "Kayseri Yahyalı’da bağışlanmış bir arsa üzerinde İTÜ Maden Fakültesi’nin desteği ile bir meslek yüksekokulu kuracağız. Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün debilgisi ve desteği var. Kayserili işadamları bize Kayseri’de İTÜ’nün böyle bir eğitim kurumu kurup kuramayacağnı sordular. Biz de konuyu inceledik ve olumlu karar verdik." dedi.
Türk dünyasına da açılacağız
ABD, Avrupa ve Uzakdoğu’daki ünlü üniversitelerle yaptıkları eğitim işbirliklerinin dışında son dönemde yurt dışında bazı önemli yatırımlar için karar aldıklarını söyleyen İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan şöyle konuştu: "Kayseri’deki projemizi kısa sürede sonuçlandırırız. Meslek Yüksek Okulları konusundaki iddiamızı daha da yükselteceğiz. Ancak daha uzun vadeli yatırım projelerimiz de var. KKTC’de 120 milyon dolarlık bir kampus projemiz olacak. 6 yıl içinde tamamlamayı düşündüğümüz bu projeyle de KKTC’nin eğitim vizyonuna ve genel ekonomik yapısına önemli katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Türk dünyasından gelebilecek proje tekliflerine de açığız."
Bakü’deki Mmimarlık ve İnşaat Üniversitesi’yle de kısa süre önce anlaşma imzaladıklarını söyleyen Prof. Dr. Karadoğan, önce bu üniversitede eğitim standartlarının yükseltilmesi için çalışacaklarını belirterek, "Bakü’deki nihai işimiz ise orada da bir kampus kurmak. Bu konuda da gerekli kararlar alındı" diye konuştu.
Türk Alman Üniversitesi geliyor
Kurulması için Türk ve Alman hükümetlerinin karşılıklı karar aldıkları ’Türk Alman Üniversitesi’ için de çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Faruk Karadoğan, Berlin Teknik Üniversitesi ile çok tarihi bir işbirliği içinde olduklarını bunun yakın dönemde Türk Alman Üniversitesi’nin ortaklaşa kurulması sürecinde daha da gelişeceğini açıkladı. Karadoğan, "10 Mayıs’ta Berlik Teknik Üniversitesi Rektörü, yönetimiyle birlikte bizi ziyarete geldi. İki önemli anlaşma yaptık. Bundan böyle yapacağımız projeler daha uzun ömürlü olacak ve Türk Alman Üniversitesi’ni birlikte kuracağız" diye konuştu.
Padişah’ın Mühendishane-i Bahr-i Humayun’undan dünya markası İTÜ’ye
İTÜ, 1773’te Mühendishane-i Bahr-i Humayun adıyla III’üncü Mustafa döneminde kuruldu. Gemi inşaatı ve haritacılık öğretimi yapan bu kurumdan daha sonra kara ordusunun teknik kadrosunu yetiştirmek amacıyla 1795 yılında da Mühendishane-i Berr-i Humayun teşekkül etti. Bu okul, 1847’de mühendislik eğitimi yanında mimarlık alanında da eğitim vermeye başladı. 1883’te aynı bünyede kurulan Hendese-i Mülkiye, 1909’da Mühendis Mekteb-i Alisi adını alarak ülkenin alt yapı inşaatlarında görev alan kadroları yetiştirmeye başladı. Mühendislik ve mimarlık öğretimiyle, 1928’den itibaren yeni bir kişilik kazanan Yüksek Mühendis Mektebi, 1944 yılından sonra da İstanbul Teknik Üniversitesi olarakyolun adevam etti. Bu kurum, 1946’da da İnsaat, Mimarlık, Makina ve Elektrik Fakültelerinden oluşan özerk bir üniversite haline geldi. İTÜ Osmanlı döneminde yenilik hareketlerinin Cumhuriyet döneminde ise ülkenin imarı ve modernleşmesinin öncüsü oldu. Mühendislikte iddiasıyla Türkiye’yi uzun yıllar yöneten çok sayıda ’siyasetçi mühendis’ de yetiştirdi.