A.A
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2008 11:38
Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı Süleyman Onatça, “Piyasada çok büyük bir nakit sıkışıklığı var. Ekonomi konusunda hükümet acil tedbir almalı” dedi.
Onatça, ABD'de başlayan ve Orta Doğu ve Avrupa'da süren ekonomik çalkantının, Türkiye'yi de etkilediğini ve etkilemeye devam edeceğini ifade etti.
Sanayici, yatırımcı ve çalışan herkesin 2008'de ekonomi konusunda endişeleri bulunduğunu, bu nedenle harcamaların kısıldığını ve bekleme dönemine girildiğini ifade eden Onatça, “Piyasaya nakit çıkmıyor. Büyük bir nakit sıkışıklığı var. Bunun en büyük göstergesi, çek ve senetlerin, 5 yıldır hiç olmadığı kadar çok geri dönmesi” dedi.
Hükümetin ekonomi konusunda acil tedbir alması gerektiğini belirten Onatça, şöyle devam etti.
“Tüm dünyada ülkeler ekonomiyi konuşuyor. 2008 ve ilerisi için ekonomik tedbirler değerlendiriliyor. Bizim gündemimizde başka konular var. Bunlar da mutlaka konuşulmalı, ancak, zamanı değil. Şimdi bir yangın var ve bunun tedbirini almak lazım. Ülkemizi seviyoruz ve çalışıyoruz. Herkes elinden geldiğince felaket tellallığı yapmamaya çalışıyor ve krizden çok bahsetmiyor. Ama, tedbir alınması gerektiğinin altını kalın kalın çizmek lazım.”
“FAİZLER İNMELİ”
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök ise insanların ABD'de yaşanan krizden sonra kendisini korumaya aldığını, dövizin üzerindeki aşırı baskıdan dolayı birikimlerini ellerinde tutarak, beklediklerini ifade etti.
Faizlerin yüksek olduğunu ve bu durum sürdüğü sürece birikimlerin de piyasaya yansımayacağını kaydeden Gök, “Merkez Bankası bu konuda aktif davranmalı ve faizlerin düşüşünü sağlamalı. Piyasada para dönmesi için insanların rahat hareket etmesi lazım. Döviz üzerindeki baskı kalkıp, faiz düşürülürse, piyasa kendi kendine toparlanacaktır. Türkiye'de dinamikler yerine oturdu ve ekonomi iyi yolda. Türkiye'nin ABD ve Uzak Doğu ülkelerindeki krizlerden çok etkilenmemesi bunun göstergesi” dedi.
Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) Başkanı Ayhan Şenbayrak ise 2008'in temkinli olunması gereken bir yıl olduğunu ifade ederek, “Kendi öz kaynaklarımıza dönmemiz gereken bir dönemdeyiz. Piyasada karamsar bir hava var ve insanlar önlerini göremedikleri için bekleme sürecinde. Harcamalar kısılıyor, sürücüler dahi otomobillerine 5-10 YTL'lik yakıt alıyor” dedi.
Hükümetin, beklenti yönetimini daha iyi yapması gerektiğini ifade eden Şenbayrak, “Seçimlerden sonra bazı projeler ve değişimler bekleniyordu, ancak bu olmadı. Ekonomiye odaklanmamız gerekirken, gündem bambaşka konularla meşgul halde. Hükümet ekonomiyle ilgili yeni atılımlar yapmalı ve beklentileri karşılamalı” dedi.