İş Yasası'na kısmi iptal davası

Güncelleme Tarihi:

İş Yasasına kısmi iptal davası
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 11, 2003 12:24

Anamuhalefet partisi CHP, İş Yasası'nın 8 maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP TBMM Grup Başkanvekili Oğuz Oyan, İş Yasası'nı kölelik ve baskı yasası olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

OÄŸuz Oyan, Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları baÅŸvuru öncesinde TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi. Oyan, 4857 sayılı Ä°ÅŸ Yasası'nın geçici işçiliÄŸi düzenleyen 7, çaÄŸrı üzerine çalışmayı düzenleyen 14, iÅŸ güvencesi ile ilgili 18, tahkimi düzenleyen 20, tazminat ile ilgili 21, haftalık çalışmayı düzenleyen 41, çalışma sürelerinin denkleÅŸtirilmesi ile ilgili 63. madde ile iÅŸ kollarının belirlenmesi yetkisinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na verilmesine iliÅŸkin 111. maddesinin iptalini istediklerini bildirdi. Â
  Â
CHP Grup Başkanvekili Oyan, iş güvencesini 30 işçi ile sınırlayan 18. madde ile tazminat ile ilgili düzenleme içeren 21. maddenin yürürlüğünün durdurulmasını da talep etti.
  Â
Oğuz Oyan, güçsüzden oy alarak iktidara gelen AKP'nin güçlüden yana tavır koyarak, iş ilişkilerini buna göre düzenlediğini ileri sürdü.
  Â
"KÖLELİK VE BASKI YASASI"

Haberin Devamı

Türkiye'de yaklaşık 4 milyona ulaşan işsiz insanları da daha korumasız ve düşük ücretle çalışmaya mahkum ettiğini kaydeden Oyan, ''Bu kölelik ve baskı yasası değil de nedir?'' dedi.
  Â
AKP iktidarının İş Güvencesi Yasası'nın yürürlükten kaldırılmasını isteyen işverenin isteğini de iş güvencesini 30 işçiye kadar işçi çalıştıran işyerlerini kapsam dışına çıkararak yerine getirdiğini ileri süren Oyan, ''Bu yasa, işveren için çift kaymaklı kadayıf gibi oldu. Bu ucuz ve güvencesiz işgücü ile Türkiye'nin bir yere gidebilme şansı yoktur'' dedi.

ESNEK ÇALIŞMANIN OLUMSUZ SONUÇLARI

Oğuz Oyan şöyle dedi:
  Â
''4857 sayılı İş Kanunu, teknolojik devrimin neden olduğu değişimin ortaya çıkardığı uygulamaları, yani kısmi süreli çalışma, çağrı üzerine çalışma, ödünç iş ilişkileri, iş paylaşım modelleri, belirli süreli hizmet sözleşmesi gibi uygulamaları düzenleme gerekçesiile hazırlanmıştır.

Bu esnek çalışma biçimleri düzenlenirken, işçiler açısından ortaya çıkan olumsuz sonuçların giderilmesine yönelinmemiş, işçiler korunup gözetilmemiş, buna karşılık işveren ve işyeri korunmamıştır.
  Â
Bu bakış açısının egemen olduğu 4857 sayılı İş Kanunu'nda Anayasa'ya aykırı hükümler yer almaktadır.
  Â
Anayasa'ya aykırı olan bu hükümlerin iptali ve bazılarının uygulamaları durumunda giderilmesi olanaksız hukuki durum ve zararlar ortaya çıkacağı için iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinindurdurulması istemi ile Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açılmıştır.''
  Â
Oyan ve Özyürek basın toplantısının ardından Anayasa Mahkemesi'ne giderek iptal başvurusunda bulundular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!