İş kaybettiren hatalar

Güncelleme Tarihi:

İş kaybettiren hatalar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 13:56

Yenibiris.com Editörü Didem Tekin, iş arayanların en sık yaptığı hataların, “çok iyi İngilizce biliyorum', 'bir kahve alayım, şekerli olsun' şeklindeki yanıtlar ve ciddiyetten yoksun e-posta adresleri olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş aramanın, zorlu bir süreç olduğunu vurgulayarak, olumlu yanıt gelmeyen başvurularda hataların nerede olduğunu tespit etmek için insan kaynakları yöneticilerinden iş arayanların en sık yaptığı hataları derlediklerini belirtti.

Öz geçmişteki yabancı dil bilgisi kısmına “çok iyi derecede İngilizce biliyorum” diye yazanların önemli bir kısmının, görüşme İngilizce olarak devam etmeye başladığında soğuk terler döktüğünü ifade eden Tekin, sadece okuduğunu anlamanın, çok iyi İngilizce bilindiği anlamına gelmediğini, bu dili çok iyi bildiğini iddia edip İngilizce yazılı sınavı geçemeyenler olduğunu bildirdi.

İş görüşmesi ilerledikçe, konuşulanların aslında hiç de kafasındaki hayalle uymadığını gören adayın, “Sizin çalışma ortamınız, şirketiniz bana uygun değil. Ben daha farklı bir şey arıyordum” dediğini ya da düşündüğünü kaydeden Tekin, sonucun,her iki taraf için de zaman ve emek kaybı, aday için ayrıca hayal kırıklığı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Görüşmeye gitmeden, başvuru yapmadan önce kişinin mutlaka, sektör, firma ve çalışma koşulları hakkında bilgi toplaması gerektiğini vurgulayan Tekin, ciddiyetten yoksun e-posta adreslerinin de iş arayanların en sık yaptığı hatalar arasında bulunduğunu kaydetti.

Tekin, e-postanın, işverenin sık tercih ettiği bir iletişim aracı olduğunu belirterek, “Peki e-posta adresinin, aynı zamanda adayı tanımanın yollarından biri olduğunun kaç kişi farkında? İş başvurusunda bulunan adayların kurtkedisi@...net, mavigozlu@...com, deliyurek@...com, kazanova23@...net gibi e-posta adreslerine sahip olması ne kadar ciddiye alınabilir?” değerlendirmesinde bulundu.

İnsan kaynakları uzmanlarının, görüşmeye gelen kişinin o şirket ve pozisyon için uygun olup olmadığını anlaması için ortamın çok önemli olduğunu vurgulayan Tekin, şunları kaydetti:
“Adayı rahatlatmak için havadan, trafikten bahis açıp bir iki dakika sohbet edilmesi doğal. Ancak bu durumdan cesaret alıp durumu abartanların işe alımda şansı fazla değil. Koltuğa iyice gömülerek bacak bacak üstüne atan, nezaketen sorulmuş 'bir şey içer misiniz?' sorusuna umursamaz tavırla 'ben bir kahve alayım, şekerli olsun' şeklinde gelen cevaplar düşündürücü... İşveren, adayın put gibi oturmasını beklemiyor ama işe biraz saygılı olmak gerek.”

Haberin Devamı

Didem Tekin, iş arayan adaylara, detaylara dikkat etmelerini önerdiklerini, öz geçmişte yazılan veya görüşme esnasında doğru olup olmadığı düşünülmeden dikkatsizce sarf edilen bir ifadenin, işe alım sürecini olumsuz etkileyeceğini ifade ederek, işe alım uzmanlarının ayrıntılara önem verdiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!