<B> Gaye GÜZELAY</B>
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2004 21:11
Bilimsel araştırma yapmak isteyen, ancak imkansızlıklardan dolayı bunu gerçekleştiremeyen gençlere iş dünyası kucak açıyor. MEF Dershaneleri'nin düzenlediği ‘‘13'üncü Araştırma Projeleri Yarışması’’na katılan öğrenci ve öğretmenlere destek olunması amacıyla ‘‘Bilime Destek Platformu’’ kuruldu.
MEF Dershaneleri'nin düzenlediği ‘‘13'üncü Araştırma Projeleri Yarışması’’na katılan öğrenci ve öğretmenler, iş dünyasındaki bilim dostlarından destek alacak. Yarışma kapsamında oluşturulan ‘‘Bilime Destek Platformu’’ ile, platforma üye olan kişiler ve proje hazırlayan öğrenciler biraraya getirilecek. Böylece, çalışmalarında gereksinim duydukları teknik malzemeleri bulamayan öğrencilerin de yarışmaya katılmaları sağlanacak.
Konuyla ilgili olarak MEF Okulları'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan MEF Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arıkan, platforma bugüne kadar İTO Meclis Üyeleri ve Karaköy Rotary Kulüp Başkanlığı'ndan toplam 683 kişinin üye olduğunu belirterek, ‘‘Platform, iş dünyasıyla gençleri buluşturacak. Bize alet veya para göndermeleri söz konusu değil. Biz sadece organize ederek takibini yapacağız’’ dedi.
Geçtiğimiz yıllarda öğrencilerden, yarışmaya katılmak istediklerini ancak çalışmalarında kullanacakları malzemeleri bulmakta güçlük çektiklerini anlatan mektuplar aldıklarını belirten Arıkan, bu nedenle ‘‘Bilime Destek Platformu’’nu kurduklarını söyledi.
Platforma bugüne kadar İTO Meclis Üyeleri ve Karaköy Rotary Kulüp Başkanlığı'ndan toplam 683 kişinin üye olduğunu belirten Arıkan, Karaköy Rotary Kulübü'nün önümüzdeki yıl her dalın birincisini Avrupa'ya eğitime göndereceğini kaydetti.
Arıkan, Türkiye'nin, 108 dünya ülkesi arasında, sahip olduğu bilim insanı sayısı bakımından 80'inci sırada, patent üretme bakımından da 50'nci sırada yer aldığını belirtti. Her 1 milyon Türkiyeli'ye 303 araştırma düştüğünü ve Türkiye'nin iyi yetişmiş beyinlerinin yaklaşık yüzde 60'ını kaybettiğini anlatan Arıkan, bilime kaynak ayrılmadığı takdirde gelişme kaydetmenin çok zor olacağını söyledi.
İTO Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu, Türkiye'nin teknoloji üretmedikçe gerçek anlamda zengin bir ülke olamayacağını vurguladı. Türkiye'nin, genç nüfus bakımından dünyada ilk sıralarda olduğunu belirten Şahinoğlu, örnek olması amacıyla, her yıl proje yarışmasına katılacak bir öğrencinin masraflarını üstleneceğini belirtti.
MEF Dershaneleri'nin, bünyesinde oluşturduğu Eğitimi ve Bilimsel Araştırmaları Destekleme Vakfı (EBAV) ile birlikte yürüttüğü yarışmada, Türkiye genelindeki lise ve dengi okul öğrencileri fizik, kimya ve biyoloji alanlarında geliştirdikleri projeleriyle yarışacak. Şimdiye kadar 7 bin 389 kişinin projelerini gönderdiği yarışmaya son başvuru tarihi 13 Şubat olarak belirlendi.
Yarışma sonunda birincilere 1 milyar, ikincilere 700 milyon, üçüncülere ise 500'er milyon lira ödül verilecek.
İbrahim Arıkan, platformdan nasıl yararlanılacağını şöyle anlattı:
‘‘Öğrenci ve öğretmenler, yarışmaya katılmayı düşündükleri proje kapsamındaki teknik ihtiyaçlarını, MEF Dershaneleri'nin okul müdürlüklerine iletmiş olduğu 'Bilime Destek Platformu Proje Destek Talep Formu'nda belirterek MEF'e gönderecekler. Bu bilgiler MEF'e ulaştıktan sonra, Değerlendirme Komitesi ihtiyaçları inceleyerek platform üyeleri ile ihtiyaç sahiplerini eşleştirecek. Bize alet, para göndermeleri söz konusu değil. Biz sadece organize ederek takibini yapacağız.’’