İş aramak da bir iştir

Güncelleme Tarihi:

İş aramak da bir iştir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2003 16:53

Yenibir.com´un üyelerine yönelik düzenlediği ´Yenibir Bakış Konferansı´nda konuşan Prof. Dr. Acar Baltaş, iş ararken kendine güven ve inancın çok önemli olduğunu söyledi. Özsaygısı olan insanların işsiz kaldıklarında kendilerini değersiz hissetmediklerini belirten Baltaş, ''İş aramak da bir iştir'' dedi. Konferansa yaklaşık 200 yenibir.com üyesi katıldı.

Haberin Devamı

´Yenibir Bakış´ konferansları, 2003´de de devam ediyor. İş ve insan kaynakları sitesi yenibir.com´un üyeleri için düzenlediği konferansların bu yıl ilki Baltaş-Eksen işbirliği ile ´Kariyere Yenibir Bakış´ adı altında gerçekleştirildi.

 

Baltaş-Baltaş Yönetim, Eğitim Danışmanlık Merkezi Başkanı Prof. Dr.Acar Baltaş ve Psikolog ve İnsan Kaynakları Uzmanı Başak Başar, konferansta ´Kariyeri Yeniden Planlamak´ konusunda katılımcıları bilgilendirdiler.

 

İnteraktif bir şekilde yapılan konferans, 18 Ocak´ta İstanbul Bilgi Üniversitesi toplantı salonunda düzenlendi.

 

Prof. Dr. Acar Baltaş, 1970-80´li yılların mavi yakalıların işlerinin tehdit edildiği yıllar olduğunu belirterek, 2000´li yıllarda da beyaz yakalıların işlerinin tehdit edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

İşsizlik üzerinde Türkiye´de ve dünyada yaşanan krizler dışında, en önemli etkenin iş yapış tarzlarının değişmesi olduğunu dile getirdi. Ona göre, artık değişen dünyada eski alışkanlıkları sürdürerek başarılı olmak mümküm değil.

 

Krizi duygusal yönleri ağır basan bir süreç olarak tanımlayan Baltaş, krizin hem tehlike hem de fırsatları içerdiğini hatırlattı.

Baltaş, iş ararken kendine güven ve inancın çok önemli olduğunu kaydederek, şunları söyledi;

 ''Hayatın zorlukları sizi felce uğratmak için değil, kim olduğunuzu keşfetmek için karşınıza çıkar. Bir insanın veya ekibin gücü, işler kötü olduğunda ortaya çıkar. Kendine güven ve özgüven başarıya endesklidir. Sorun bunun tersi olduğunda da, özsaygının devamını sağlamak. Özsaygısı olan insanlar işsiz kaldıklarında kendilerini değersiz hissetmezler.

 

İşde başarının odaklanma, enerji ve açıklıktan geçtiğini dile getiren Baltaş, değişim sürecinde başarı için gerekli 10 anahtarı şöyle sıraladı;

''Değişimi anlayın, farklı beceriler kazanmaya hazır olun, kendinizi amacınıza adayın, her olumsuzluğu değişimden bilmeyin, değişimi gelişme fırsatı olarak kullanın, duygularınızı ve tutumlarınızı denetleyin, stresle başa çıkma yöntemleri uygulayın, hayattaki mutlulukları kaçırmayın, şanslarınızın farkında olun, iyimser olun.''

Haberin Devamı

 

Çalışanların da işe karşı olumlu tutum göstermelerinin önemli olduğunu belirten Baltaş, ''En büyük yanlış aynı şeyi yapıp farklı sonuç beklemektir'' dedi.

 

İŞ ARAMA SÜRECİ

 

Psikolog ve İnsan Kaynakları Uzmanı Başak Başar da, Türkiye´de üç milyon işsizin yüzde 17´sinin lise, yüzde 13´ünün de üniversite mezunu olduğunu hatırlatarak, iş aramanın da bir iş olduğunu vurguladı.

 

Başar, iş arama sürecinde gerekli olan bilgi ve beceriler konusunda da şu bilgileri verdi;

''Olumsuz duygularınızı kontrol altına alın, geçen zamanı etkin kullanın, etkileyici özgeçmiş hazırlayın, iş görüşmelerinde etkileyici olmak için çaba sarfedin.''

İşsiz insanların, kızgınlık, üzüntü, değersizlik, yetersizlik ve kaygı gibi duygular içinde bulunduklarını dile getiren Başar, iş görüşmelerine bu duyguların yansıtılmaması gerektiğinin altını çizdi. İşsizlerin yeni kariyerleriyle ilgili bir vizyon sahibi olmaları gerektiğinden sözetti.

Haberin Devamı

 

Başar, iş ilanlarına başvururken gönderilen özgeçmişlerin çok önemli olduğuna değinerek, standart bir özgeçmişi her ilan için göndermek yerine,farklı ilanlar için değişik özgeçmişler oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

 

Özgeçmişlerin ilgi yaratacak, merak ve görüşme için istek uyandıracak bir şekilde hazırlanması gerektiğini belirten Başar, şunları söyledi;

 

''CV´lere, başvurulan pozisyonla ilgili mutlaka ön mektup eklenmeli. İş deneyimi bölümü son çalışılan işyerinden başlanarak yazılmalı. İsim, adres unutulmamalı. ´Referanslar istenildiği takdirde sağlanacaktır´ şeklindeki ifade yerine iki kişi referans gösterilmeli. Çalışılan yerlerde somut olarak ne yapıldığı belirtilmeli. İleriye dönük kariyer hedefi yazılmalı.''

 

Haberin Devamı

KATILIMCILARDAN YORUMLAR

 

18 Ocak 2003 Cumartesi günü İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Prof.Dr.Acar Baltaş'ın konuşmacı olarak katıldığı ve ancak 300 kişi ile sınırlandırılan "Kariyere Yenibir Bakış" seminerinin tekrarını umuyorum.

 

Sn. Prof. Dr. Acar Baltaş,

Sn.Başak Başar,

 

Bugün Bilgi Üniversitesi’nde vermiş olduğunuz “Kariyere Yenibir Bakış” adlı konferansınıza katılanlar arasındaydım. Öncelikle bize sizleri tanıma fırsatı verdiğiniz için, sonra da aktardığınız bilgiler için çok çok teşekkür etmek istiyorum. Kariyerinin henüz başında olan bir genç insan olarak, -tam da bir yön çizme aşamasındayken- fikir ayrılıkları yüzünden ve – geleceğimin daha doğru şekillenebilmesi –için işten ayrılmak zorunda kalmıştım birkaç ay önce. O zamandan beri içinde bulunduğum ruh halini tarif etmem olanaksız. Siz bunu zaten çok iyi biliyorsunuz. Ama bu durumu yaşamanın ne kadar normal bir süreç olduğunu bugün anlattıklarınızdan sonra anladım. Nasıl bir moral olduğuna inanamazsınız. “O mu, bu mu, neden, sorun ben miydim, yanlış yolda mıyım, hangi yöne gideceğim şimdi, sektörümü mü değiştirsem, yanlış meslek mi seçtim, çok mu fazla hedefe odaklıyım, bu yüzden kendime zarar mı veriyorum” gibi binlerce cevapsız, yönsüz ve karmaşık sorular içinde tam bir buhran yaşıyordum. Taa ki bugünkü konferansa kadar. Ne kadar doğru bir yönde olduğumu, sorunun değişime ayak uydurmak isteyen BEN değil çoğunlukla bile olsalar diğerleri olduğunu anladım. Yaşadığım ruh halinin çok normal olduğunu sayenizde anlamış oldum. Evden burnumun ucunu bile çıkarmak istemezken birden kademe atladım. Size vermiş olduğunuz bu hizmetten dolayı nasıl teşekkür edebileceğimi bilemiyorum. Duygularımı mail yoluyla anlatmayı seçtim. Kendime çıkan yokuşta büyük bir hendeği size tutunarak atlamış olmaktan büyük bir sevinç duyuyorum. Artık anlamsız ve zarar veren sorunların olduğu iç sesimin kötü tınılarını duymamaya başladım. Belki kafamdaki oturması gereken ana başlıklardan sonra kişisel kariyer danışmanlığı hizmetinizden bile yararlanabilirim. (Benim sektörümle ilgili misiniz bilemiyorum –iç mimarlık – tasarım) Yaşadığım(ız) handikapları çok iyi bilen ve bu işin profesyonelleri ile karşılaşmış olmak öyle güven verici ki. Uzmanlık alanı bunalımlarım(ız) olan birilerinin varlığını bile bile derin nefes almamı(zı) sağlıyor.

 

Sonsuz teşekkürler....

 

 

18.01.2003 tarihinde Bilgi Üniversitesi’nde vermiş olduğunuz “Kariyere Yenibir Bakış” konulu konferansınıza katılmaktan büyük mutluluk duydum.

 

Engin birikiminizi en rafine haliyle ve en akılda kalıcı yöntemlerle paylaştığınız o iki buçuk saat, hem bilgilerimi gözden geçirmem hem de iş hayatının farkında olmadığım kimi inceliklerini öğrenmem konusunda bana büyük katkı sağladı.

 

Size ve sizin şahsınızda organizasyonun gerçekleşmesinde katkısı olan herkese teşekkür eder, esenlikler dilerim.

  

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!