Güncelleme Tarihi:
Ocak 2009’da kamulaştırılan bankanın kaderiyle ilgili beklenti, uzun süredir bu ülkeye ait tahvillerinin uluslararası piyasada baskı altında kalmasına neden oluyordu. İrlanda’nın 10 yıllık devlet tahvilleriyle, Almanya’nın 10 yıllık gösterge tahvilleri arasındaki getiri farkı, yatırımcıların İrlanda’ya olan güvenin azalmasıyla birlikte, bu hafta yeni zirve seviyesini gördü.
Yetkililerse, İrlanda’nın sıkıntılı bankacılık sisteminin kurtarılması için “en son” maliyetin ne olacağını belirlemenin, ülke ekonomisi üzerindeki kara bulutları dağıtmasını umut ediyor. Anglo Bank ise daha önce yeniden yapılandırma için 25 milyar euroya ihtiyacı olduğunu belirtmişti.
Merkez Bankası’nın açıklamasının ardından, İrlanda Maliye Bakanı Brian Lenihan, bankacılık sistemine yapılacak desteğin maliyetinin ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 32’sine denk geleceğine dikkat çekti.
Lenihan ek olarak, hükümetin Kasım ayının başlarında dört yıllık yeni bir plan açıklayacağını, bu planın, kamu borcunun GSYİH’ya oranını 2014’e kadar yüzde 3’e indirmeyi planladığını, bu şekilde tahvil yatırımcılarının güvenlerini geri kazanmak istediklerini belirtti.
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, Ağustos ayının sonlarında ülkenin notunu ‘AA-‘ye indirmiş, not görünümünüyse negatif olarak belirlemişti. Kurum, İrlanda’nın sorunlu finansal sektörünü destekleme maliyetinin altından kalkamamasından endişe ettiklerini açıklamıştı.
DESTEK GSYİH’NİN YÜZDE 20’Sİ
Anglo, yılbaşından beri ülkede sorun yaşayan bankalara aktarılan 33 milyar euroluk yardımın 23 milyar euroluk kısmını aldı. Bu yardım İrlanda’nın GSYİH’sinin yüzde 20’sine denk geliyor.
İrlandalı bankaların, Celtic Kaplanı balonu sırasında inşaat şirketlerine dağıttıkları kredilerin büyük bir kısmını geri alamaması, finansal sektördeki sıkıntının en büyük nedeni olarak gösteriliyor.
İRLANDA SORUNUN ÜSTESİNDEN GELECEKTİR
Euro bölgesi maliye bakanları kurulu başkanlığını yürüten Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, İrlanda’nın Avrupa Birliği’nden yardım almadan (AB) kamu açığını daha da yukarılara çekecek büyük bir bankacılık kriziyle baş edebilecek güçte olduğunu söyledi.
Euro bölgesi maliye bakanlarının Brüksel’deki toplantısında konuşan Juncker, “İrlanda’nın Avrupa’nın korumacı şemsiyesi altına girmek isteyeceğini düşünmüyorum” dedi.
Juncker ek olarak, “Biz, İrlanda’nın bankacılık sektöründeki sorunları kurtarma fonuna ihtiyaç duymadan halledebileceğini düşünüyoruz” dedi.
*Bu yazı, Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan "Anglo Irish Bank to Need €34.3 Billion" başlıklı haberden derlenmiştir.
EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için: http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet EkoNet'i Twitter'da takip etmek için: http://twitter.com/HurriyetEkonet