İrlanda'nın Ayşe Kulin'i McCourt da tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

İrlandanın Ayşe Kulini McCourt da tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

FRANK McCourt'un biyografik eseri ‘‘Angela'nın Külleri’’ (Angela's Ashes), dünya çapında elde ettiği büyük başarıdan sonra yazarın kendi şehrinden tepkilere neden oldu.

Angela'nın Külleri bütün dünyada 4 milyon sattı, The New York Times en iyi satanlar listesinde 117 hafta kaldı ve Pulitzer Ödülü aldı. 20 dile çevrilen bu başarılı roman Hollywood'un da gözünden kaçmadı ve bir süre sonra beyazperdeye de aktarıldı. Ancak, yazarın çocukluğunun ve kitabın konusunun geçtiği yer olan İrlanda'nın Limerick şehrinde, McCourt'un yazdıkları, kötü bir kurgu ve acımasızca abartılmış anlatılar olarak nitelendiriliyor. Öyle ki, bir gece programının sunucusu, McCourt'u yerden yere vurmayı bir alışkanlık haline getirdi. McCourt'un imza gününde eskisınıf arkadaşlarından biri, ‘‘İnsanların isimlerini verdi. Ve onları aşağıladı. Bu insanların çoğu öldü. Ama onların aileleri acı çekiyor ve sonuçlara katlanmak zorunda kalıyor.’’ diyerek yazarın gözü önünde kitabını paramparça etti.

Herşey 1996 yılında Angela'nın Külleri'nin yayınlanmasıyla başladı.Son olarak kitabın filme alınması, olayın tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Limerick'de yaşayanlar, McCourt konusunda ikiye ayrılmış durumda. Şehrin gençlerinin çoğu, McCourt'un şehrin kahramanı ve insanlara 1930'lu yılların Limerick'inde yaşanan yoksulluğu dürüstçe anlatan müthiş bir yazar olduğunu düşünüyorlar.

Şehrin daha yaşlı sakinlerinden oluşan bir kesim de, McCourt'un 426 sayfalık kitabının gerçekleri yansıtmayan hatalarla dolu olduğunu, şehrin yoksulluğunu abarttığını ve yazarın aynı dönemde birlikte yaşadığı insanlara hakaret ettiğini belirtiyorlar.

‘Angela’nın Külleri’ Türkçeye Epsilon Yayıncılık tarafından çevrilip yayınlanmış ve büyük bir ilgi görmüştü.

Frank McCourt'un kaleme aldığı otobiyografik eseri Angela'nın Külleri İrlanda'da tartışmalara yolaçtı. Romanın geçtiği Limerick şehrinin sakinleri kendilerine haksızlık edildiğini iddia ediyorlar. Benzer bir durumu Ayşe Kulin, 'Adı:Aylin' romanından sonra yaşamış ve yazar, kitapta adı geçen bir kişi tarafından mahkemeye verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!