Güncelleme Tarihi:
Çarşamba günü kürtaj tasarısı ile ilgili karar almak için Parlamento’ya giren milletvekilleri Perşembe sabahı 4:50’ye kadar bir karara varamadı. Perşembe günü de görüşmeler devam ederken ‘’Hamilelik sırasında hayatı koruma’’ adı verilen yeni yasa tasarısına destek verenler de parlamento önünde nöbet tuttu.
YENİ TASARI YİNE ‘’SEÇİM’’ HAKKI TANIMIYOR
Hükümetin yakın zamanda geçireceği düşünülen yeni kürtaj yasası yine de kadınlara kürtaj konusunda diğer Avrupa ülkelerinde sahip olduğu özgürlüklere ulaşmasını sağlamayacak. Yeni yasa uyarınca üç doktor birbirinden bağımsız olarak bir kadının hamileliğinin hayatını tehlikeye attığı yönünde karara varırsa kürtaj yapılabilecek.
Ülkede kürtaj karşıtları bu düzenlemenin daha geniş çaplı kürtaj uygulamalarına imkan tanıyacağını söylerken, kürtaj hakkını savunanlar yasanın yetersiz olduğunu çünkü kadınlara tecavüz, ensest sonucu başlayan hamilelikleri sonlandırma hakkı tanımadığını belirtti. Ayrıca yasada fetüsteki anormalliklerin tespitinde kürtaja izin verilebileceği ile ilgili bir maddenin eklenmemesi de kürtaj yanlılarının eleştirilerine neden oldu.
BURASI KATOLİK BİR ÜLKE
Kürtaj karşıtları protestolarında İrlanda’nın Katolik bir ülke olduğunun ve bu yasanın kabul edilmesi durumunda ülkede ilk kez bir bebeğin kasti olarak öldürüleceğini iddia ederken, anne ile fetüsün eşit haklara sahip olduğunu ve kürtajın inan haklarına aykırı olduğunu savunuyor.
Yasayı destekleyen milletvekilleri ise her gün ortalama 11 kadının kürtaj yatırmak için İrlanda’dan İngiltere’ye gittiğini ve kürtaj yasağının çağdışı olduğunu söylüyor.
YASAL BOŞLUK CAN ALIYOR
1992’de komşusunun tecavüzüne uğrayıp hamile kalan 14 yaşında bir çocuk İngiltere’ye gidip kürtaj yaptırmasına izin verilmezse intihar edeceğini söylemiş, konu anayasa mahkemesine taşınınca yargıçlar ‘’annenin ölüm tehlikesi bulunan durumlarda’’ kürtajın yapılabileceği kararına varmışlardı.
Ancak bu kararın hiç bir zaman parlamentoda yasalaştırılmaması nedeniyle doktorlar ne zaman yasal olarak kürtaj yapma hakkına sahip olduklarını bilemedikleri için birçok ölüm yaşanmıştı.
2012 yılının Ekim ayında Hint asıllı diş doktoru Savita Halappanavar düşük yapacağı endişesiyle İrlanda’da hastaneye yatırılmış, durumunun ciddileşmesi üzerine kürtaj talebinde bulunmuş ancak bu talebi hastane tarafından reddedilmişti.
31 yaşındaki kadın hastaneye yatışından bir hafta sonra hayatını kaybedince kürtaj düzenlemeleri ülkenin yeniden gündemine oturmuş ve hükümet yasalarda değişikliğe gideceklerini açıklamıştı.