İrlanda sonrası hedef tahtasında Portekiz var

Güncelleme Tarihi:

İrlanda sonrası hedef tahtasında Portekiz var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2010 12:48

Avrupa Birliği’nin (AB) İrlanda için bir kurtarma paketi hazırlaması, piyasalarda kısa vadeli bir rahatlama yaşatabilir. Ancak umulanın aksine, daha kökten bir çözüm bulunmadığı takdirde, piyasaların benzer bir paketin Portekiz için de sunulması yönünde yapacağı baskıyı önleyemeyebilir.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor  

 

İrlanda, Pazar günü mali ihtiyaçlarını karşılamak ve bankacılık sisteminde, gelecekte karşılaşabileceği olası sermaye gereksinimlerini karşılamak için AB ve Uluslararası Para Fonu’na (IMF) yardım paketi başvurusu yaptı.          

 

Avrupalı maliye bakanları yardım başvurusunu destekledi ve İrlanda’nın borç sıkıntısının büyük bütçe açıkları bulunan İspanya ve Portekiz gibi ülkelere yayılıp, sistemik bir tehdit oluşturacağıyla ilgili endişelerin önüne geçmek için 80–90 milyar euroluk bir paket hazırlığında olacaklarını söyledi.

 

Credit Agricole’un Londra’daki kredi notu uzmanlarından Peter Chatwell, “Bu paket, kısa vadede risk algısı için olumlu bir gelişme ancak paketin Portekiz ve İspanya’nın sıradaki ülkeler olarak algılanmasının önüne geçeceğini düşünmüyorum” dedi.

 

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Alman ZDF kanalına yaptığı açıklamada, umutlu olduğunu belirtti.

 

Schaeuble, “İrlanda’daki soruna doğru yanıtları verirsek, krizin yayılma şansının oldukça az olduğunu görebiliriz” dedi.

 

ETKİSİ UZUN SÜRMEYECEK

Hollandalı ING Bank’ın ekonomistlerinden Carsten Brzeski ise, “Bu paket, krizin yayılmasının önüne geçecek mi? Bu yalnızca kısa vadede olabilir, orta vadede bile değil. Yalnızca, piyasalardaki endişeleri bir nebze dindirip, diğer ülkelerin bir süre daha rahat nefes almasını sağlayacak. Özellikle Portekiz’in risk potasından çıkma ihtimali çok düşük” dedi.

 

İrlanda ve Portekiz’de yaşanan borç sıkıntılarının farklı kökenleri var. İrlanda, mevcut sıkıntıları, gayrimenkul sektöründeki çöküşten büyük bir darbe yiyen bankacılık sektörüne yardım etmek zorunda olduğu için yaşıyor.

 

Portekiz ise yavaş büyüme hızı ve rekabetçilik avantajı bulunmamasından dolayı mali kriz yaşıyor.

 

Ancak nedenler farklı olsa da sonuçlar aynı. Hem İrlanda hem de Portekiz piyasalar tarafından borç yükü altındaki ülkeler olarak görülüyor.

 

Portekiz merkezli Informacao de Mercados Financeiros Consultants kurumunun ekonomistlerinden Filipe Garcia, “Portekiz’in, yardım için sırada bekleyen diğer ülke olacağını düşünüyorum” dedi.

 

Garcia, “Yılsonu mu yoksa yeni yılda mı olacak bilmiyorum ama şu anda bu kaçınılmaz bir son gibi görünüyor”  dedi.

 

PORTEKİZ’DEN SONRA İSPANYA

İrlanda sonrası, piyasa oyuncuları Portekiz’i hedef göstermeye başlarsa, yardım için bir sonraki hedefin İspanya olacağı konuşuluyor.

 

İspanya’daki San Pablo Üniversitesi öğretim üyesi ekonomistlerinden Edro Schwartz, “Portekiz, yardım paketi almaya zorlanırsa, piyasaların odak noktası İspanya olacak ancak hükümetin ne yapacağı konusunda herhangi bir fikrim yok” dedi.

 

Schwartz, piyasaların euro bölgesi üyelerinin borç sorununa yönelik güvensizliğini çözmenin tek yolunun tek tek ülkeleri hedef alan çözümlerden çok, bütün euro bölgesi üyelerini kapsayacak hızlı ve detaylı bir program oluşturmak olduğunu söyledi.

 

HEDEF ALMANYA

Pek çok ekonomist ve politikacı ise, şu an yaşanan krizin arkasında, Almanya tarafından euro bölgesinde gelecek dönemde yaşanacak krizlerin önüne geçmek için önerdiği mekanizmadan kaynaklandığını söylüyor.

 

Bu mekanizmanın bireysel yatırımcıları korkutup, Portekiz ve İspanya’nın piyasadan borçlanma maliyetini yukarı çektiği söyleniyor.

 

Haberin Devamı

*Bu yazı Reuters'ın, "Irish EU bailout may not stop Portugal follow-up" başlığıyla geçtiği analizden derlenmiştir.

Haberin Devamı

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:              

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                   

                             

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:            

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!