Irkçılığı şutlayalım

Güncelleme Tarihi:

Irkçılığı şutlayalım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2004 02:11

Dünyanın 85 ülkesinden 400 insan hakları savunucusu 29 Eylül-2 Ekim arasında Ankara’da buluşuyor. Amaç insan haklarının geliştirilmesi için deneyimleri aktarmak.

Projenin adı İnsan Haklarında Yeni Taktikler. İnsan hakları savunucuları mücadele dillerini hayli çeşitlendirmiş. Artık paranın gücünü kullanıyorlar, stadyum ve konserlerde örgütleniyorlar. Sempozyumu İşkence Mağdurları Merkezi (CVT-ABD), Helsinki Yurttaşlar Derneği birlikte düzenliyor. Kamu görevlileri ve memurlara iç eğitim vermek için 1952’den bu yana çalışan resmi eğitim kurumu Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAIE-Türkiye) destek veriyor. 1996 yılında başlayan proje için bugüne kadar 6 bölgesel toplantı gerçekleştirildi. Bunlardan Doğu Akdeniz ve Ortadoğu Bölgesi toplantısı Eylül 2003’te yine Türkiye’de düzenlenmişti. Ankara Kızılay-Yücetepe’de, TODAIE’nin binasında yapılacak bu nihai çalışmada ise 30’un üzerinde eğitim atölyesi, koza toplantısı ve genel oturum yapılacak.

Sempozyumun Ankara’da yapılmasının nedeni Kopenhag kriterlerine uyum aşamasında Türkiye’nin bu çabalarına zemin ve destek sağlayacağı inancı. Maliyeti 1 milyon 400 bin doları bulan organizasyonun giderlerini ağırlıklı olarak Türk ve ABD hükümetleri karşılıyor. 35 ana insan hakları savunma taktiğinin yanısıra yan taktiklerle birlikte yaklaşık 100 yeni taktiğin ele alınacağı sempozyumda Türkiye’den Ersin Salman Aydınlık İçin 1 Dakika Karalık Kampanyası’nı anlatacak. Örnek taktik olarak incelenecek olayların her biri olgunlaşmış bir fikir taşıması, sahada uygulanmış olması ve küçük de olsa somut bir sonuç sağlamış olması kriterlerini taşıyor.

Ankara’ya gelecek aktivistler arasında İnsan Hakları Savunucularının Korunması Vakfı Başkanı Mary Lawlor, mayınlara karşı mücadelesiyle 97 Nobel Barış Ödülünü alan Jody Williams, İnsan hakları Enstitüleri Uluslarası Başkanı Morten Kjaerum, Hollanda Hükümeti İnsan Hakları Büyükelçisi Piet Deklerk, Peru Hakikatle Yüzleşme Komisyonu Üyesi Denise Searl, Uluslararası Af Örgütü Kampanya Yöneticisi Sofia Macher gibi isimler var.

Paranın gücünü kullanmak

Mağdurlar yaşadıklarını anlatırken (mahkemeye, basına vb) onlara eşlik etmek

Eğitim amacıyla polis teşkilatıyla ilişkiler kurmak

Uluslararası mekanizmaların gücünü yerel değişimler için kullanmak

Dini öğretilerde insan haklarına bakışı değiştirmek

Cep telefonu teknolojisinden yararlanmak

ÖRNEK MÜCADELELER

Çantası elinde eşlikçi aktivistler

Uluslararası Barış Tugayları (PBI), hükümetler ya da paramiliter gruplar tarafından tehdit edilen insan hakları aktivistlerine eşlik etmeleri için uluslararası gözlemcileri ülkeye gönderiyor. Taciz edildiğini gördüklerinde ülke yetkililerini, kendi ülke hükümetlerini ve dünya çapında aktivistleri uyarıyorlar. Uluslararası çapta bir tepkiyle karşı karşıya kalacağını bilen tacizciler de böylece planlarını uygulamaya çekiniyorlar. 1980’lerin başlarında Guatemala’ya ‘eşlikçi’ aktivist gönderenPBI bu taktiği ilk ‘kurumsallaştıran’ örgüt. Şu an Kolombiya, Endonezya, Meksika ve Guatemala’da yaklaşık 80 gönüllü bulunuyor.

Müzik ve spor faşizme karşı

Nigdy Wiecej (Bir Daha Asla) adlı Polonya örgütü, gençlere erişmek ve ilgilerini çekmek için iki etkin yöntem kullanıyor: Müzik ve spor. Rock konserleri ve futbol maçlarında çok sayıda gence ulaşarak sorunlardan haberdar olmalarını sağlıyorlar. Daha sonra bu gençlerin kendi mahallelerindeki neo-faşist ve ırkçı grupların eylemlerini rapor etmeleri isteniyor. Irkçılığa Karşı Müzik kampanyası kapsamında konserler yapıyor ve CD’ler üretiliyor. Konserlerde ve CD kitapçıklarında Polonya’da ırkçılığın ne kadar ciddi bir sorun olduğu anlatılıyor ve değişim için herkesin aktif olmasını istiyor. Bu kampanyalar ve çıkardıkları Stadion adlı dergi yoluyla 150 gönüllü raportör kazandılar. Örgüt toplanan raporları dergilerinde basıyor, ulusal ve uluslararası medyaya gönderiyor.

Türk aktivistlerin buluşları

KAYITLARI İZLETTİRMEK

İnsan haklarını ihlal ettikleri için mahkemeye çıkarılan polislerin duruşmadaki video kayıtlarını genç polis adaylarına izlettirerek, ihlal durumunda yargılanacaklarını öğretmek.(POLİS AKADEMİSİ)

MAĞDURLARA ÜCRETSİZ AVUKATLIK

Profesyonel hukukçulardan yararlanarak işkence ve kötü muamele mağdurlarına ücretsiz avukatlık hizmeti sağlamak (İZMİR BAROSU)

YAYINDA SİVİL İTAATSİZLİK

Yasaklanan yayınları çok sayıda kişinin katılımıyla tekrar yayınlamak. Böylece yasal takibini güçleştirmek (DÜŞÜNCEYE ÖZGÜRLÜK GİRİŞİMİ)

BASİT EYLEMLERLE GENİŞ HALK KATILIMI

Işık yakıp söndürmek, tencere-tava dövmek, korna çalmak gibi katılımı kolay eylemlerle geniş kitlelerin desteğini kazanmak (AYDINLIK İÇİN BİR DAKİKA KARANLIK KAMPANYASI)

Dev haritalarla işaretleme

Güney Afrika 6.Bölge Müzesi, topraklarına el konan kişilerin hem topraklarını, hem de onurlarını geri kazanmasını sağladı. 1996 yılında çıkarılan Grup Bölgeleri Yasası uyarınca, bu bölge ‘beyazlar için’ bir mahalle kurulması için yerle bir edilmiş, ancak inşaat hiçbir zaman başlayamamıştı. Ayakta kalan tek bina, ibadethaneydi. Kampanyada, mahallenin haritası bir Metodist kilisenin zeminine yayıldı, herkes evlerini, sokakları, dükkanları ve cemaat evlerini harita üzerinde işaretledi. Bu haritalama topraklarını geri talep etme çabalarının başlangıcını oluşturdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!