’Irkcı’ baskını

Güncelleme Tarihi:

’Irkcı’ baskını
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2008 01:07

Bulgaristan’da Başbakan Stanishev ile Erdoğan’ın basın toplantısı yapacağı salonu ırkçı Ataka’nın lideri Siderov bastı. Ziyareti eleştiren Siderov ve 5 vekil salondan çıkmayınca ortak basın toplantısı iptal edildi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Bulgaristan gezisi, Türk karşıtı aşırı milliyetçi Ataka (Hücum) ittifakı lideri Volen Siderov’un baskını nedeniyle sorunlu başladı. Siderov, beş milletvekiliyle birlikte Başbakanlıktaki basın toplantısı salonunu bastı. 240 üyeli Bulgar parlamentosunda 11 milletvekiline sahip partinin lideri olan Siderov, Erdoğan’ın ziyaretine tepki gösterirken, Türkiye’deki Bulgar mallarının iadesini ve yapımını Türklerin üstlendiği Gozna Arda baraj projesinin iptalini istedi. Siderov, Erdoğan’ın bugün yapacağı Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcali ziyaretine de sert tepki göstererek, "Orayı kendi vilayetleri sayıyorlar" dedi.

TOPLANTI YAPILAMADI Siderov ve arkadaşlarının salondan ayrılmamaları üzerine, Bulgar Başbakanı Sergey Stanishev ile Erdoğan salona inmedi. İki başbakanın görüşmeleri bir saat kadar uzadı. Ardından ortak basın toplantısının iptal edildiği duyuruldu. Ortak basın toplantısı ve anlaşma imza töreni, Stanishev’in Erdoğan onuruna akşam orduevinde verdiği yemeğin öncesine alındı. Erdoğan, iptali programın yoğunluğuna bağladı.

ERMENİ TASARISI ENGELLENDİ Ayrıca başkanlığını muhafazakar GERB (Arma) partisinin fahri lideri Boyko Borisov’un yaptığı Sofya Belediyesi’nin dün, sözde Ermeni soykırımı tasarısını kabul etme girişimi de sıkıntı yarattı. Türkiye ve Bulgaristan hükümetlerinin devreye girmesiyle, tasarının parlamentodaki görüşmeleri son anda engellendi.

STANİSHEV GELMEDİ Erdoğan, helikopter ile Tırgovişte’ye geçerek, Şişecam’ın Trakya Cam Bulgaristan Üretim Tesislerinin açılışını yaptı. Stanishev’in bu açılışa, muhalefetin tepkisi nedeniyle gelmediği öne sürüldü. Stanishev, konuşmacı olduğu iş konseyindeki yemeğe de katılmadı. Erdoğan, hükümet ortakları, eski başbakan Simeon Sakskoburgotski ile Hak ve Özgürlükler Partisi lideri Ahmet Doğan ile de görüştü.

TIR’lar da gündemde

Erdoğan, Stanishev ile görüşmesinde, Türk TIR’larının Bulgaristan’dan geçişinde yaşanan sıkıntılar ve Türk yatırımcılara çalışma izni için 6 ay oturma izni alma koşulu getirilmesini gündeme getirdi. Stanishev, sessiz kalıp not aldı.

Hesap sormaya geldi
/images/100/0x0/55ea0debf018fbb8f867e4af


BAŞBAKAN Erdoğan’a Sofya’da Aleksander Nevski meydanındaki Meçhul Asker Anıtı önünde resmi karşılama töreni düzenlendi. Alanın yakınındaki ırkçı Ataka taraftarlarını polis bölgeden uzaklaştırırken, ortak basın toplantısının yapılacağı salonu basan ırkçı lider Siderov, "Karşılama törenini protesto için izin almamıza karşın polisçe engellendik. Bunun hesabını sormaya geldim" dedi.

BULGARİSTAN ÖZÜR DİLEDİ Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, ırkçı lider Siderov’un davranışı nedeniyle Başbakan Erdoğan’dan özür diledi. Stanishev, Siderov’un milletvekili dokunulmazlığına sığınarak yaptığı bu davranışın ne insani ne de siyasi terbiyeye sığmadığını da söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!