Güncelleme Tarihi:
Zonguldak Valiliği İl İdare Kurulu, küçük kıza yanlış teşhis koymakla suçlanan Dr. Pınar Menderes Turhan ile sevk sırasında yaşanan 6 saatlik gecikme nedeniyle dönemin 112 Acil Servis Başhekimi Dr. Kemal Koban, 2 sağlık memuru ve 2 acil tıp teknisyeni hakkında soruşturma izni verdi.
Geçen yıl 30 Kasım’da ailesi tarafından göz kayması, bulantı ve baygınlık şikayetiyle Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırılan Üzülmez İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi İrem Yağcı’ya, acil serviste görevli Dr. Pınar Menderes Turhan tarafından mantar zehirlenmesi tanısı konuldu. Başka bir hastaneye sevk edilmesi kararlaştırılan Yağcı, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ve Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde yer bulunmayınca Ankara Sami Ulus Çocuk Hastanesi'ne sevk edildi.
İddiaya göre saat 12.00’de sevkine karar verilen İrem Yağcı, hastanedeki 2 ambulanstan birinin arızalı olması, diğerinin de yedek lastiğinin olmaması nedeniyle, ancak saat 18.05 sıralarında 112 Acil Servis'ten gelen başka bir ambulansla Ankara’ya gönderildi. 7 aylık hamile olan acil tıp teknisyeni Kısmet Kaya nezaretinde sevk edilen küçük kız, Bolu’nun Gerede İlçesi yakınlarında fenalaşınca kaldırıldığı Gerede Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Hastanede görevli doktorun ölümünü şüpheli bularak Adli Tıp Kurumu’na sevk ettiği İrem Yağcı’ya yapılan otopsi sonucunda, ‘beyincik içi kanaması’ nedeniyle öldüğü belirlendi.
Hekimsiz yola çıkmasına izin vermiş
İrem Yağcı’nın ölümüyle ilgili başlatılan idari soruşturma ise tamamlandı. Zonguldak Valiliği İl İdare Kurulu, hastanede yapılan tıbbi müdahale ve sevk işlemleri sırasında ihmalleri olduğu iddia edilen 2’isi doktor 6 sağlık personeli hakkında, 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’un 6'ncı maddesi gereği soruşturma izni verdi.
Vali Erdal Ata imzasıyla Cumhuriyet savcılığına gönderilen karar metninde, uzman doktor Pınar Menderes Turhan’ın, hastanın fiziki muayenesi, öyküsü ve laboratuvar bulgularına bakarak koyduğu mantar zehirlenmesi teşhisinin, Adli Tıp raporuna göre yanlış olduğu vurgulandı. Ayrıca, Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği’nin 7'nci maddesinde, ‘Acil yardım ambulanslarında en az bir hekim, bir acil bakım teknikeri ve bir sağlık personeli olmak üzere 3 personel görev yapar’ denilmesine rağmen, Dr. Turhan’ın, sevk sırasında bir hekim görevlendirmeyerek, hastanın hekimsiz bir şekilde yola çıkmasında duyarsız kaldığı, bu nedenle görevinin gereğini yapmakta ihmal veya gecikme gösterdiği belirtildi.
Temizlik görevlisinin kucağında taşınmış
Kararda, hastanede çalışan ve o sırada 7 aylık hamile olan acil tıp teknisyeni Kısmet Kaya’nın ise, sedye ile tıbbi bakım ve özen gözetilerek ambulansa taşınması gereken hastanın, bir temizlik görevlisinin kucağında taşınmasına duyarsız kaldığı, hastanın sağlığına yeterli dikkat ve özeni göstermeyerek ambulansın ön tarafında oturduğu, yolda hasta fenalaşıncaya kadar da tıbbi bakım, takip ve müdahalede bulunmadığı ifade edildi.
112 Acil Servis komuta merkezinde görevli sağlık memurları Orhan Altundağ ve Dursun Basançelebi ile Acil Tıp Teknisyeni Mehtap Açıkgöz’ün de, İrem Yağcı’nın sevk edileceği Ankara Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ni yaklaşık 3 saat gecikmeyle bulabildikleri belirtildi. Bu kişilerin, İl Sağlık Müdürlüğü’nün kararına göre, hastanın sevk edileceği yeri 1 saat içinde bulamamaları halinde amirlerine bilgi vermeleri gerekirken, 3 saat geçmesine rağmen bunu yapmadıkları ve sevk süresinin uzamasına neden oldukları belirtildi.
Başhekimin ihmali
Bu olayın ardından 112 Acil Servis Başhekimliği görevinden ayrılarak Zonguldak Devlet Hastanesi’nde acil servis hekimi olarak çalışmaya başlayan Dr. Kemal Koban’ın ise, ambulansın stepnesindeki soruna rağmen başka bir ambulans görevlendirmeye yaklaşmayarak, yetkisi dahilinde olan bir çözüm yolunu kullanmadığı, böylece zaten gecikmiş olan sevk sürecinin bir süre daha uzamasına neden olduğu kaydedildi.
Cumhuriyet Savcısının, İl İdare Kurulu’nun kararının ardından, İrem Yağcı’nın ölümünde ihmali olan sağlık personeli hakkında başlattığı soruşturmayı sürdürdüğü ve iddianamenin kısa süre içinde tamamlanacağı bildirildi. Suçlanan sağlık personelinin adli tatilin ardından hakim karşısına çıkmasını beklediğini belirten İrem Yağcı’nın Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda maden işçisi olarak çalışan 1 çocuk babası 39 yaşındaki Ahmet Yağcı, hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini söyledi.