Güncelleme Tarihi:
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, geçen hafta yaptığı açıklamada, sanal elçilik sitesinin yılsonuna kadar kullanıma hazır olacağını söyledi.
ABD, sanal elçiliğine erişen İranlıların, hükümetin internet kullanımına koyduğu kısıtlamaları atlatarak, eğitim programlarına ve vize uygulamalarına erişmelerini amaçlıyor.
Ancak, Birliğin sekreteri Seyed Ali Musevi, “ABD’nin İran’a girmesine izin vermeyiz” dedi.
“İRAN HALKINA ERİŞMEK İSTİYORUZ”
İran İslam Devrimi sırasında Tahran’da bulunan ABD büyükelçiliğine yapılan saldırı sonucu, 52 ABD vatandaşı Kasım 1979’dan Ocak 1981’e kadar 444 gün esir olarak tutulmuştu. Bu olayın ardından, Washington Tahran’la diplomatik ilişkilerini sonlandırdı.
ABD Başkanı Jimmy Carter’ın 1980 yılında gerçekleştirdiği başarısız ve göstermelik bir kurtarma operasyonu, sekiz ABD askerinin ölümüne neden oldu. Bu olay, Washington Tahran’a elçi atamamasının en büyük ikinci gerekçe oldu.
Clinton, amaçlarının, ABD’de okuyacak olan İranlı öğrenci sayısını artırmak olduğunu söyleyerek, “Başarılı olamasak da, biz hem İranlılara hem de İran hükümetine erişmeye çalışıyoruz” dedi.
SUİKAST İDDİASI GERİLİMİ ARTIRDI
ABD ve İran arasındaki ilişkiler, İran’ın, Washington’daki Suudi Arabistan elçisini öldürmek amacıyla, bir restoranı havaya uçurmayı planladığı suçlamaları üzerine iyice gerilmişti.
İran bu suçlamalara tepki olarak, Washington’dan resmi bir özür bekledi fakat Obama yönetimi, bu komploda, Tahran’ın parmağı olduğuna dair somut kanıtları bulunduğunu ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konsey’inde İran üzerine yaptırımların sıkılaşacağını belirtti.
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mehmanparast, Clinton’ı düşüncelerinden dolayı amatör olarak nitelendirip, ABD’li yetkililerin teoride ve pratikte olayları karıştırdıklarını ispat ettiklerini savundu.