Güncelleme Tarihi:
İran'ın Suriye'nin Orta Doğu'daki baş müttefiki olduğunu hatırlatan gazetenin değerlendirmesinde şu satırlar öne çıkıyor:
"Siyasi gözlemcilere göre söylem değişikliği, İran'ın Şam'ın krizi yönetme biçiminden duyduğu rahatsızlığı yansıtıyor. Bu aynı zamanda, kendini ezilmişlerin savunucusu olarak sunan İran'ın kendi imajına gelebilecek zararı hafifletmeye yönelik taktik bir adım. 2009'da seçimlere hile karıştırmakla suçlanan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, şimdi reform zaruretinden bahsediyor."
"Tahran'daki uzmanlar, İran'ın son gününe kadar Beşar Esad'ı desteklemeye devam edeceğini, ancak Suriye liderinin giderek zayıflamasından rahatsızlık duyduğunu söylüyor. Şam rejiminin çökmesi, bölgede tarihsel bir değişimin yaşandığı bir dönemde nüfuzunu artırma çabası içindeki İran'ı hayati önemdeki bir müttefikten mahrum bırakacak."
Financial Times, Arap coğrafyasındaki ayaklanmaların İran'ın çelişkilerini de su yüzüne çıkardığını savunarak şöyle sürdürüyor:
"Tahran, Arap baharını 1979'daki kendi devriminden ilham alan İslami bir uyanış olarak selamladı. Ancak Tahran Suriye'deki olayları, Esad'ın söylediği gibi, İsrail'in çıkarlarına hizmet edecek bir dış komplo olarak niteledi. Ama Suriye'deki otokratik yönetime karşı ayaklananların, İran'da bastırılmış muhalefetle, mevcut liderlerinkinden daha fazla ortak noktası var. Ayaklanmaların çıkış noktası Amerika ya da İsrail karşıtlığı değil, kendi iç sorunları."
"Suriyeli eylemciler zaman zaman protestolarında İran ve Hizbullah'a da tepki gösteriyorlar. Göstericiler, Esad'ın müttefiki olmasına rağmen, Şam rejimine karşı sesini yükselten Türkiye'yi onaylıyorlar. Eski bir İranlı diplomat, 'İran, artık, Suriye kamuoyunu daha fazla karşısına alamaz' diyor. Altı Arap ülkesinde yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, İran'ın popülaritesi hızla düşerken, Türkiye'ninki yükseliyor."