Güncelleme Tarihi:
AFP haber ajansının İran meclisinin resmi internet sitesi ICANA.ir’den aktardığına göre, Laricani yaptığı açıklamada, “Hamas’ı ve Filistin halkını savunmaktan gurur duyuyoruz. Kendilerine hem mali hem askeri yardım gönderdik” dedi.
Ancak Laricani yardımın niteliği konusunda detay vermedi.
İran Hamas’a ve İslami Cihat örgütüne destek verdiğini hiçbir zaman gizlemiyor. Ancak “askeri yardım” sözü de çok sık telaffuz edilmiyor.
FECR FÜZELERİ İDDİASI
Önceki gün İsrail, İran’ın Hamas’a Fecr 5 füzeleri verdiğini öne sürmüş, İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Başkanı Alaaddin Burucerdi, iddiaları yalanlamıştı. Burucerdi, Filistinli militanların kendi imkanlarıyla bu saldırıları gerçekleştirdiklerini, dışardan silah yardımına ihtiyaç duymadıklarını söylemişti.
Devrim Muhafızları komutanı General Muhammed Ali Caferi de bugün yaptığı açıklamada Tahran’ın Hamas’a sadece “füzelerin teknolojisini” verdiğini söyledi.
ISNA haber ajansına konuşan Caferi, “İran dünyanın kibrine [İranlı yetkililerin Batı ve İsrail için kullandığı bir ifade] karşı savaşan tüm Müslümanlara teknik destek sağlar. Tel Aviv’i vuran Fecr 5 füzelerinin de kendilerini değil teknolojilerini biz verdik. Füzeler Gazze’de üretildi” dedi.
LARİCANİ'DEN ANKARA ZİYARETİ
İran Meclis Başkanı Laricani'nin resmi temaslarda bulunmak üzere bu hafta Ankara'ya geleceği de bildirildi.
Doğan Haber Ajansı'nın İran medyasından aktardığına göre, Cuma akşamı Ankara'da olacak Laricani, Türk yetkililerle başta Suriye ve Gazze konuları olmak üzere bölgedeki son gelişmeleri değerlendirecek.
Laricani, bir gün sürecek temasları kapsamında, Suriye'de kaçırılan ve rehin tutulan 48 İran vatandaşının serbest bırakılması konusunu da Türk makamlarıyla görüşecek.
İRAN'IN BU HAMLESİ NE ANLAMA GELİYOR?
Yalım Eralp (Emekli Büyükelçi, CNN TÜRK dış politika danışmanı):
"İran'ın Gazze'ye askeri yardımda bulunması yeni bir durum değil ancak zamanlama açısından önemli. İran bu çatışmadaki yerini ve tutumunu belirginleştiriyor.
Nereden gönderdiği önemli. Artık havadan yardım gönderilmiyor. O zaman karadan, Mısır sınırından kaçak olarak gönderiliyor. Bu da Mısır'ı zor duruma düşürür.
Bölgedeki liderlik yarışı açısından da bir mesaj verilmek isteniyor. 'Türkiye gibi ülkeler bağırıp çağırıyor ama ben askeri yardımda bulunuyorum' mesajı veriliyor."
Yrd.Doç.Dr. Serhat Erkmen (Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ORSAM Ortadoğu Danışmanı):
"İran’ın Hamas’a maddi yardım ve silah yardımı yaptığını hepimiz biliyorduk. Bu yeni değil, ama şimdiye kadar bunu reddediyordu. Şimdi açıkladı, çünkü kaybedeceği bir şey yok.
Son zamanlarda Mısır, Filistin’de barışın sağlanmasında ön plana çıkmaya başladı. Suriye’de olayların başlamasıyla birlikte Hamas’ın Ortadoğu’da Sunni İslam’a yakın kesimlere kaydığı şeklinde bir görüntü ortaya çıktı. Şii İran, Hamas gibi bir örgüt ile işbirliğini kaybetmemek için yapmış olduğu yardımları daha görünür hale getirmeye çalışmış olabilir.
İran, Filistin’e yönelik saldırıları bitirme konusunda Arap ülkelerin başarısızlığını bir fırsat olarak bilerek, bu fırsatı Suriye’yi de gündeme getirmek için bir bastırma içinde. Arap ülkelerinin Filistin’e sadece sözle destek verdiğini göstererek uluslararası prestijini artırmaya çalışıyor.
İsrail-İran arasındaki bir savaşın Filistinliler meselesinden çıkacağını sanmıyorum. Ortadoğu’da hiçbir devlet artık böyle bir söyleme girmiyor.”