İran'da prezervatif devrimi

Güncelleme Tarihi:

İranda prezervatif devrimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2002 02:18

İran, doğum kontrolü ve aile planlamasında büyük başarı sağladı. İran'da halka ücretsiz prezervatif dağıtılıyor ve çiftlere evlenirken prezervatif kullanması öğretiliyor. Muhafazakár Tahran'ın Avrupa standartlarında gerçekleştirdiği doğum kontrolü, diğer İslam ülkelerine örnek gösterildi.

BBC'nin haberine göre İran'ın 1980'lerin sonlarında başlattığı aile planlaması kampanyası, görülmemiş oranda başarılı oldu. 1980-1988 yılları arasındaki İran-Irak Savaşı yıllarında İran İslam Cumhuriyeti, nüfus artışını teşvik eden politikalar izledi ve doğumlar patladı. 1976-1986 döneminde nüfus, yüzde 51 hızla artarak 33 milyondan 50 milyona fırladı. Aile kampanyası seferberliği başlatılmasaydı, 2006 yılında İran'ın nüfusu 108 milyon olacaktı. Bugün cinsel aktif nüfusun yüzde 75'inin modern doğum kontrolünü benimsediği İran'da 2006 yılında nüfusun 71 milyon olması bekleniyor. İran, nüfus artışını dizginleme hedefine ulaşırken bir dizi tabuyu da yıktı.

ZORUNLU KURS

Artık İran'da evlenmek için başvuranların öncelikle doğum kontrol kurslarına devam etmesi gerekiyor. Evlilik için doğum kontrol kurslarının zorunlu olduğu tek ülke İran. Kurslara katılım belgesi olmayanlar nikah masasına oturamıyor.

ÜCRETSİZ BİLGİ

Kadınlar, doğum kontrol haplarını sorgusuz, sualsiz satın alabiliyor. Hükümetin sağlık merkezlerinde prezervatifin yanı sıra diğer doğum kontrol yöntemleri de ücretsiz sağlanabiliyor ve bilgi de veriliyor.

VAZEKTOMİ YÖNTEMİ

Başkentteki Shahid Jaafadi kliniğinde artık evlat sahibi olmak istemeyen yaklaşık 30 bin erkeğe kısırlaştırma operasyonu uygulandı.

Pembesi ve nanelisi moda

Ortadoğu'nun devlet desteğindeki tek prezervatif fabrikası Tahran'ın batısındaki Keyhan Bod... Bu fabrika yılda 45 milyon prezervatif üretiyor. Prezervatifler 30 farklı boyut, renk ve tat olarak sunuluyor. Fabrika müdürü Kamran Haşemi ‘‘Üretimimizin yüzde 80'i standart prezervatiflerden oluşuyor ve Sağlık Bakanlığı'na gönderiliyor. Daha cazip olanlar ise özel sektöre gidiyor. Favori renk pembe, favori tat nane. Bunlar İslam Cumhuriyeti'nde tuhaf gelişmeler gibi görünüyorsa şimdi değişim zamanı. Dinimiz nedeniyle bir dizi kısıtlama söz konusu, ancak bu aile planlamasını reddetmemiz gerektiği anlamına gelmiyor‘‘ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!