Güncelleme Tarihi:
Â
Analizde ikinci saldırının, kral taraftarı bir grupla bağlantılı olan üç kişinin gözaltına alınmasından sonra engellendiği bildirildi. Ayrıca teröristlerin ABD ve İngiltere büyük elçiliklerini hedef alan bombalı saldırılar planladıklarına da değinildi.
Ä°RAN HÃœKÃœMETÄ° HUZURSUZ
Athanasiadis, İran hükümetinin 12 Haziran’daki tartışmalı başkanlık seçimi sonrası ülkede baş gösteren huzursuzluktan son derece rahatsız olduğunun altı çizerken İran’ın huzursuz olması için haklı nedenlerinin olduğunu ifade etti. Makalede ayrıca ülkeden sınır dışı edilenlerin İran’a Türkiye’den silah soktuğu belirtildi.
GeçtiÄŸimiz ay, ayaklanan Belucistan bölgesinde yaÅŸanan ve Devrim Muhafızları’ndan 30 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi patlamada, Muhafızların tarihinin en büyük kaybını yaÅŸadığının altı çizildi.Â
Â
Yazıda İran hükümetinin Belucistan’daki ayrımcı grup Cundullah’ı suçladığı ve grubun ABD desteği aldığını iddia ettiği belirtildi. Athanasiadis, bu gelişmeler üzerine ülkede huzursuzluk çıkardıkları gerekçesiyle binlerce kişi göz altına alındı ve beş kişi idam cezasına çaptırıldığını belirtti. Analizde gerçekleştirilen göz altılarda özellikle kral yandaşı grupların hedef alındığına değinildi.
İRAN’IN YENİ TARTIŞMACI TOPLUMU
Yazıda, tutuklamaların, hapis ve idam cezaları ile ülke genelinden gelen işkence ve tecavüz haberlerinin İran’ın münakaşacı bir toplum olarak diğer ülkelerin gözünü korkutmaya başladığının altı çizildi.
Athanasiadis görüşlerine baÅŸvurulan ve normalde Ä°ran’ın ayaklanan bölgesinde yaÅŸayan kiÅŸilere göre, ayaklanmalar için gerekli olan aÄŸların hükümet otoritesinin en zayıf olduÄŸu bölgelere ve Ermenistan ve Kuzey Irak gibi komÅŸu ülkelere kaydırıldığını hatırlattı.         Â
Â
Yazıda ayaklanmacıların bunu yapmalarındaki amaçın muhalif siyaseti korumak olduÄŸu ifade edilirken muhaliflerin sokaklara dökülmek için hiçbir fırsatı kaçırmadıkları belirtildi.Â
MUHALÄ°FLERE GETÄ°RÄ°LEN YASAKLAR
Yazıda, başkan adayları Muhsin Karrubi ve Mir-Hüseyin Musavi tarafından tetiklenen muhalif hareketin, destekçilerine getirilen büyük yasaklarla baş etmek zorunda kaldıklarına dikkat çekildi. Muhaliflerin İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad aleyhinde dile getirdikleri her türlü bildiri, açıklama ya da sloganın büyük yasaklarla karşılaştığı belirtildi.
Yazının sonunda, muhalif aktivistlerin, İran hükümetinin geçici olarak Facebook, YouTube gibi yasaklı siteleri açma ihtimali üzerine tartıştıklarına değinildi. Hükümet yetkilileri muhaliflerin cep telefonlarıyla çektikleri protesto gösterileri ve filmleri tespit edip, kişileri tutuklayabileceğine işaret edildi.