Güncelleme Tarihi:
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, teklifin kendilerine İranlı bir heyetin Bağdat ziyareti sırasında iletildiğini açıkladı.
Reuters'a konuşan Zebari, "Teklif onlardan geldi. İran'dan bir heyeti kabul ettik... Bugün de P5+1 ülkelerinin elçisiyle görüşüp teklif mektubunu ileteceğiz" dedi.
İran televizyonu El Alam'a konuşan İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, "Türkiye artık devre dışı... Meclis ve hükümetin duruşu bu yönde. Bağdat'ı teklif ettik. Karşı taraf da kabul ederse, müzakereler Bağdat'ta yapılacak" dedi.
SALİHİ: TÜRKİYE HÂLÂ SEÇENEKLER ARASINDA
İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ise görüşmelerin İstanbul'da gerçekleştirilmesi ihtimalinin tamamen ortadan kalkmadığını, müzakerelere Çin'in de ev sahipliği yapabileceğini söyledi.
Salihi, Tahran'daki kabine toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu tüm tarafların üzerinde mutabık kalması gereken bir konu. İstanbul bizim ilk teklifimizdi. Avrupalılar bunu önce reddetti ardından onayladı. Bu sırada bizim aklımızda diğer ülkeler de vardı" dedi.
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e tavsiyelerde bulunan Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai de dün yaptığı açıklamada, yeni tur nükleer görüşmeler için İstanbul yerine Bağdat, Beyrut ve Şam’ın uygun seçenekler olabileceğini söylemişti. Rızai, "Türkiye'nin bazı anlaşmalara bağlılık sözünü tutmadığını" belirtmişti.
DAVUTOĞLU: NEREDE YAPILDIĞI ÖNEMLİ DEĞİL
İranlı yetkililerin açıklamalarıyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmelerin nerede yapılacağı konusunun önemli olmadığını, önemli olanın netice alınması olduğunu söyledi.
Türkiye'de bulunan Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders ile ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, "Türkiye'de yapmak isterlerse buyursunlar başımızın üzerinde yerleri var ve her türlü katkıyı her zaman olduğu gibi yaparız. Başka bir yerde yapmayı arzu ederlerse yine elimizden gelen katkıyı yaparız. Türkiye bu konularda hiçbir zaman bir prestij peşinde olmamıştır. Her iki taraf da halen arzularının Türkiye olduğuna dair bize ifadede bulundular. Ama kendi aralarında istişarelerini yapacaklar ama ne karar alırlarsa alsınlar, dediğim gibi önemli olan neticenin alınması" diye konuştu.
TÜRKİYE'DE DÜZENLENECEĞİ AÇIKLANMIŞTI
Hem İranlı hem de Batılı yetkililerin önceki açıklamaları, İran ve BM’nin beş daimi üyesi ile Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleri arasında 13 Nisan’da yapılması planlanan nükleer müzakerelere Türkiye'nin ev sahipliği yapması konusunda hemfikir olunduğu yönündeydi.
Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, müzakerelerin İstanbul'da yapılacağını açıklamıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay İran’daki temasları sırasında İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de, “Türkiye görüşmeler için en iyi seçenek” demişti.
"P5 artı 1" grubunun İran ile yaptığı son müzakereler, yine İstanbul'da, Ocak 2011'de yapılmış, ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Batılı ülkelerle İran arasındaki en büyük anlaşmazlığı uranyum zenginleştirme konusu oluşturuyor. İran, uranyum zenginleştirme programının tamamen barışçıl olduğunu bildirirken, Batı İran'ın nükleer bomba geliştirmesinden endişe ediyor.