İran nükleer görüşmeleri Ankara başladı

Güncelleme Tarihi:

İran nükleer görüşmeleri Ankara başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2007 00:43

Haberin Devamı

Yer: Ankara Swissotel
Uğur ERGAN bildiriyor


Saat: 22:00
ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, “İran'ın nükleer programına ilişkin yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini” açıkladılar.

Ankara Swissotel'de biraraya gelen taraflar, müzakerelerini akşam yemeğinde de sürdürdü. Taraflar, görüşmelerini yarın da sürdüreceklerini ve 2 hafta içinde de yeniden biraraya geleceklerini kaydettiler. Solana, bugünkü görüşmelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ”Çok yapıcı bir akşam yemeği oldu. Çalışmayı sürdürmeye niyetliyiz. Yarın sabah ve umarım gelecek haftalarda da birlikte çalışacağız” dedi.

Laricani de “Umutlu musunuz?” biçimindeki soruyu yanıtlarken, “Bu akşam iyi bir görüş alışverişinde bulunduk. İran'ın nükleer programı da dahil olmak üzere farklı konuları ele aldık” diye konuştu. “Masada bazı görüşlerin bulunduğunu” kaydeden Laricani, bunlar üzerinde müzakere edildiğini belirterek, ”Yarın da devam etmek için zamanımız var. 2 hafta içinde de daha fazla görüşme yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Solana ve Laricani, yarın Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Dışişleri Konutu'nda kahvaltılı toplantıda biraraya gelecekler. Bu toplantının ardından Gül'ün de katılımıyla üçlü bir basın toplantısı düzenlenecek.

Saat:17.34
GÖRÜŞME BAŞLADI
Laricani ile Solana'nın nükleer görüşmesi başladı.

Saat:17.10
NÜKLEER KRİZE 367 GÖLGESİ
Laricani ile Solana'nın yapacağı nükleer krizi aşma görüşmelerine Abdullah Gül'ün kısa bir ziyarette bulunacağı açıklanmıştı. Ancak tüm dünyanın gözlerini çevirdiği bu görüşme, Türkiye'nin iç siyaset gündeminin gölgesinde kaldı. Gül, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Meclis'te 367 kişinin bulunmaması ihtimalini ortadan kaldırmak için çıktığı turlara devam ediyor. Bu yüzden uluslararası krizin çözümüne destek için yapacağı ziyaretten vazgeçti.

Saat:16.36
LARİCANİ İRAN'LA GÖRÜŞÜYOR
Saat 16.30'da başlaması beklenen görüşme Laricani'nin gecikmesi nedeniyle 17.30'a ertelendi.
Laricani'nin Tahran Büyükelçiliği'nde olduğu ve İran'la görüşmeler yaptığı bildirildi.
Şu sıralar odasında dinlenen Solana, girişte yaptığı açıklamada şunları söyledi: Buraya yapıcı bir yaklaşımla geldim. Masada her zaman mantıklı önerilere yerimiz var. Er ya da geç müzakere sürecinde olumlu bir gelişme olacağına inanıyorum.

Saat: 16.15
SWISSOTEL'DE HAREKETLİ SAATLER
- AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana görüşmelerin yapılacağı Ankara Swissotel'e geldi.
- Otelin etrafı gazetecilerle çevrili. Ancak bunların büyük çoğunluğu yurtdışından geldi.
- İran'ın Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve nükleer programıyla ilgili baş müzakerecisi Ali Laricani'nin birazdan buraya gelmesi bekleniyor.
- Görüşme başladıktan sonra Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, kısa süreli toplahtıya katılacak. Gül'ün ikili ile yapacağı görüşmede sonuç almaları için tavsiyede bulunması bekleniyor
- Laricani öğlen yemeğini Başbakan Eroğan ile yedi.
- Laricani bu görüşmeden sonra "Ne gibi öneriler önümüze gelecek bilmiyoruz. Ama biz çalışmalarımızı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu kurallarına uygun olarak sürdürüyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Saat: 14.45
LARİCANİ VE SOLANA YARIN ALPOGAN İLE GÖRÜŞECEK
Laricani ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, yarın MGK Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan ile de bir araya gelecekler. MGK Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınması öngörülüyor.

Saat: 14:00
LARİCANİ VE SOLANA ANKARA'DA

İran'ın Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri ve nükleer programıyla ilgili baş müzakerecisi Ali Laricani, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile İran'ın nükleer programına ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Laricani, Esenboğa Havaalanında Dışişleri Bakanlığı ve İran Büyükelçiliği yetkilileri tarafından karşılandı.
İranlı yetkili, Ankara'da yapılacak görüşmelerden ümitli olup olmadığının sorulması üzerine, herhangi bir öngörüde bulunmak istemediğini söyledi.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği öğle yemeğine katılacak olan Laricani, öğleden sonra Swissotel'de Solana ile bir araya gelecek.

Laricani ve Solona yarın sabah da Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Dışişleri Bakanlığı Konutunda kahvaltıda bir araya gelecek. Kahvatının ardından ortak basın açıklaması yapılması öngörülüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!