İran Cumhurbaşkanlığı uçağına ’zorunlu’ iniş

Güncelleme Tarihi:

İran Cumhurbaşkanlığı uçağına ’zorunlu’ iniş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2006 00:00

İranlı 1 bakan, 1 bakan yardımcısı ve 20 vekili taşıyan İran Cumhurbaşkanlığı uçağı, Türk hava sahasından izinsiz geçmek isteyince Atatürk Havalimanı’na indirildi. Saat 03.11’de inen uçak, 8 saat sonra hareket etti. Uçağın iniş nedeni kayıtlara ’yakıtının azalması’ olarak geçti.

İRAN Sanayi Bakanı Tahmasebi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Bagheri’nin de aralarında bulunduğu VIP yolcuları taşıyan İran Cumhurbaşkanlığı uçağı, uçuş izni olmadığı için İstanbul Atatürk Havalimanı’na indirildi. Yakıt gerekçesiyle acil iniş isteyen uçağın inişinin ardından Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Hüsnü Gürcan Türkoğlu, İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı kanalıyla uçuş izni alan İran uçağı, 8 saat bekledikten sonra saat 11.00’de Tahran’a gitmek üzere hareket etti.

RADAR BELİRLEDİ

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’ın Venezüella ziyaretine eşlik eden İran Sanayi ve Maden Bakanı Ali Rıza Tahmasebi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Rıza Bagheri, 20 milletvekili ve 40 basın mensubunun aralarında bulunduğu 93 yolcuyu taşıyan uçak, Dakar’da yakıt ikmali yaptıktan sonra Tunus, Cezayir ve İtalya hava sahasından geçti. İran Hava Kuvvetleri’ne kayıtlı MRJ-02 kuyruk tescilli Boeing 707 tipi Cumhurbaşkanlığı’na ait VIP uçağı, saat 03.00 sıralarında Atatürk Havalimanı uçuş kulesinin radarında belirdi. Uçuş hakkında bilgi verilmemesi üzerine kule uçağın kimliğini sordu ve FIR hattında beklemesini istedi. Bir süre bekleyen MRJ-02 kuyruk tescilli uçağın hava sahasını kullanmasına izin verilmedi ve Atatürk Havalimanı’na inmesi istendi. Saat 03.11’de inen uçak, 130 numaralı park alanına çekildi.

BÜYÜKELÇİ ÇAĞRILDI

İran uçağının mecburi inişe zorlanması nedeniyle Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu, İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Türkoğlu, uçağın Türkiye Hava Sahası’ndan uçuş izni olmadığı için uluslararası kurallara uygun şekilde indirildiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan da, uçağın pilotuna Türk Hava Sahası’na yaklaştığında Türkiye üzerinden dönüş için gerekli izninin olmadığının hatırlatıldığını, pilotun yakıt ikmali nedeniyle "teknik iniş müsaadesi" istediğini ve iznin verildiğini açıkladı.

İNMEDİLER

Atatürk Havalimanı’ndan Sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, uçuş izni almak için sekiz saat bekleyen uçağın yolcularını VIP salonuna davet etti ancak İranlı yolcular uçaktan inmediler. Müftüoğlu "Sabah 08.00’de uçağa gittim ve yolcuları VIP Salonu’na davet ettim ancak gelmek istemediler. İçlerinden biri ’Bizim uçağı buraya siz indirttiniz’ diyerek tepki gösterdi" dedi. Tahran ile Ankara arasındaki görüşmelerden sonra 8 saat apronda bekletilen uçak saat 11.00 sıralarında Tahran’a doğru yola çıktı.

DHMİ: YAKITI BİTMİŞ

DHMİ kayıtlarında ise uçağın iniş nedeni "yakıt kritiği" yani yola devam edecek yakıtı kalmaması olarak gösterildi ancak uçağın yakıt aldığına yönelik bilgiye rastlanmadı. Atatürk Havalimanı’ndaki yetkili uçağın kalkış öncesi planında Atina Havalimanı’nın yedek meydan olarak yer aldığını belirterek, "Yakıtı bu kadar azalan uçak neden belirlediği havalimanına değil de buraya iniş izni istedi. Soruşturulması gerekir" dediler. Geçtiğimiz haftalarda da Şam’a gitmeye çalışan bazı İran uçakları Diyarbakır’a indirilmişti.
/images/100/0x0/55eb6bbbf018fbb8f8bffb19


Başkonsolos bilgi aldı

İran’ın İstanbul Başkonsolosu Seyit Kemal Yasini uçak beklerken Atatürk Havalimanı’ndan Sorumlu Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu’yla görüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!