Güncelleme Tarihi:
Kurumun Viyana'daki toplantısında Tahran'ı nükleer faaliyetlerine ilişkin soruları geciktirmeden yanıtlamaya çağıran bir karar tasarısı onaylandı.
Karar tasarısı 32 lehte, iki aleyhte ve bir çekimser oyla kabul edildi.
Ancak tasarıda Tahran'ın BM Güvenlik Konseyine yeniden havale edilmesine gerek görülmediği yolunda bir ifade bulunuyor.
Tasarıyı BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin Cumhuriyeti ile Almanya ortaklaşa sundu.
Tasarıda, İran'ın nükleer programının 'askeri boyutu'ndan ciddi endişe duyulduğu belirtiliyor.
Ayrıca Tahran yönetimine, bu kaygıları gidermesi için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile şeffaf işbirliği yapması çağrısı bir kez daha dile getiriliyor.
Başkan Yukiya Amano'nun hazırladığı ve toplantıda tartışılan raporda, "İran'ın nükleer tesislerinde nükleer silah üretmeye yönelik kimi faaliyetlerde bulunulduğuna ilişkin güvenilir kaynaklardan istihbarat alındığı" yolundaki ifadeler dikkat çekti.
İran'ın Atom Enerjisi Kurumu'ndaki temsilcisi Ali Aşgar Sultaniye, Tahran'ın nükleer faaliyetlerini askıya almayacağını söyledi.
Tahran yönetimi nükleer faaliyetlerinin barışçıl amaçlarla olduğunda ısrarlı.
ABD ve müttefikleri İran'a daha sıkı yaptırımlar uygulanmasından yana.
Ancak BM Güvenlik Konseyi'nin veto hakkına sahip üyeleri Rusya ve Çin, meselenin yaptırımlarla çözülemeyeceğini savunuyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu başkanı Yukiya Amano'nun süreci izleyip gelecek Mart ayında yapılacak olan yönetim kurulu toplantısına kadar yeni bir rapor hazırlaması isteniyor.
Bu arada Beyaz Saray, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak kabul ettiği karardan memnuniyetini bildirdi.