Güncelleme Tarihi:
ABD’de kasım ayında yapılacak seçimler yaklaştıkça, Başkan Barack Obama’nın başkomutanlık icraatlarını anlatan yayınların sayısı artıyor. Obama’nın insansız hava araçlarıyla öldürülen teröristler için “vur” emrini bizzat verdiği iddialarının ardından bu kez İran’ın nükleer tesislerine yönelik sanal saldırıları da şahsen yönettiği öne sürüldü.
New York Times gazetesi, Washington büro şefi David E. Sanger’in imzasıyla salı günü piyasaya çıkacak “Yüzleş ve sakla: Obama’nın gizli savaşları ve Amerikan gücünü sürpriz biçimde kullanımı” başlıklı kitaptan alıntılar içeren geniş bir haber yayınladı. Haberdeki bilgileri İran’ın en az beş nükleer tesisini felç eden ve 2010 haziranında keşfedilen Stuxnet adlı zararlı yazılımı yöneten Amerikalı ve İsrailli yetkililerle 18 ay boyunca yapılan röportajlara dayanıyor. İddialar şöyle:
ABD tarihinde “siber silahların” kullanıldığı ilk büyük taarruz, “Olimpiyat Oyunları” kod adıyla Bush Yönetimi döneminde İran’ın uranyum zenginleştirme amacıyla kullandığı ana tesislerine karşı başlatıldı. Obama seçimleri kazandığında, eski Başkan Bush, halefine, “Pakistan’a İHA saldırılarına ve İran’a virüs saldırısına devam et” dedi. Obama görev süresinin ilk aylarında bu saldırıların artırılması yönünde gizli bir emir verdi.
ABD ve İsrail tarafından ortaklaşa geliştirilen ve bilgisayar uzmanlarınca daha sonra “Stuxnet” adı verilen zararlı yazılım, İran’ın nükleer tesislerindeki bilgisayar sistemlerini tahrip etmeye başladı. Stuxnet 2010 yazında deşifre olsa da, kurmaylarını toplayan Obama, sabotajın etkilerinin sürdüğünü vurgulayarak “devam” kararı verdi.
Başarılı oldu mu
Tesislerdeki Siemens marka endüstriyel bilgisayarlara bulaşan yazılım nedeniyle birkaç hafta sonra İran’ın 5 bin santrifüjünden yaklaşık bin kadarı geçici olarak hizmet dışı kalmıştı. Sabotaj programının İran’ın nükleer programını yavaşlatmada sergilediği başarı konusunda yetkililer farklı değerlendirmelerde bulunuyor. Kimi yetkililere göre İran bu sayede 1.5-2 yıl geciktirildi. Şüpheyle yaklaşanlar da var.
“Siber savaşta düşmanlarla mücadele” sözü veren İran’ın misillemede bulunduğuna dair emare yok. Ancak Obama, ABD’nin henüz resmen kabul etmediği saldırının başka ülkelerden gelecek benzer tehditleri meşrulaştırmasından endişeli.
Bush, Beyaz Saray’a şakalarla geri döndü
ABD Başkanı Barack Obama, selefi George W. Bush ve eşi Laura Bush’un resmi portrelerinin Beyaz Saray’a konulması vesilesiyle düzenlenen törende, Beyaz Saray’da Bush çiftini ağırladı. Portresi Amerikalı sanatçı John Howard Sanden tarafından yapılan Bush, yine eski bir ABD başkanı olan babası George H.W. Bush ile annesi Barbara Bush ve bazı eski bakanlarıyla törene katıldı. Obama’nın siyasette en çok eleştirdiği isimlerden olan Bush, “Haylaz dostlarımı da davet ettiğiniz için teşekkür ederim” dedikten sonra beraberindekilere dönüp “Uslu durun” diye şaka yaptı. Ardından portresini süzüp, Obama’ya şu nasihati verdi: “Zor zamanlarda bu resme bakıp ‘George olsa ne yapardı’ diye düşünebilirsin.”
Solucan nasıl sızdı
İlk aşamada küçük bir yazılım, flaş disk taşıyan bir casus yoluyla Natanz nükleer tesisi bilgisayarlarına sızdırıldı. Aylar boyunca bu yazılım ABD istihbarat servisi NSA’in merkezine tesisin işleyişini tüm detaylarıyla aktardı. Ardından NSA ile İsrail ordusuna bağlı siber savaşçılardan oluşan “Birim 8200” devreye girdi ve Natanz’ı çökertecek çok karmaşık bir solucan (virüslerin aksine bir programa iliştirilmiş olmayan, kendisini kopyalayarak çoğalan zararlı yazılım) yarattı.
Amerikalılar, “böcek” diye andıkları bu zararlı yazılımı deneyebilmek için İran’ın köhnemiş P-1 santrifüjlerinin taklitlerini ürettiler. Bunun için 2003’te Kaddafi rejiminin silah programını terkedince Washington’a gönderdiği aynı model santrifüjler kullanıldı. Natanz’ın sanal bir maketi inşa edildi. Böcek denemelerde başarılı olmuş, santrifüjleri aşırı hızlandırmış ve ardından zarar verecek biçimde durdurmuştu.
İranlılar 2008’deki ilk saldırılardan “kötü üretilmiş parçaları” sorumlu tutsalar da, gerçeği farkettiler. Tesislerdeki birçok görevli işinden oldu. İranlı bir mühendis, tesislerdeki bir sisteme kendi bilgisayarını bağlayıp daha sonra evinden “solucan” bulaşmış bu cihazla internete girince, zararlı yazılım tüm dünyaya yayılmaya başladı ve gerçek ortaya çıktı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, solucanın dünyaya bulaşmasında İsrail’i suçlayarak “Çok ileri gittiler” dedi.