Güncelleme Tarihi:
MGK karar aldı
CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in İran'a gidip gitmeyeceği yönündeki belirsizlik sürerken, MGK'da alınan bir kararla Türkiye'nin İran'a karşı radikal bir politika değişikliğine hazırlandığı öğrenildi. Ankara, irticai ve bölücü örgütlere destek verdiği yönünde kuvvetli iddialara hedef olan Tahran'ın Türkiye aleyhtarı politikalarına karşı, İran'ın topraklarında yaşadığı sorunları kullanacak. Son MGK'da gündeme gelen ve ‘‘İran'ın Türkiye'deki terör hareketlerine verdiği destek ve alınması gereken önlemler’’ başlıklı raporda, İran'da üzerine gidilecek hassas bölge ve durumların arasında Kürtlerin statüsü ve hakları da olduğu belirtildi. Raporda şu hususlara dikkat çekildiği öğrenildi:
5 MİLYON KÜRT İran'da Türklerden sonra en fazla nüfusa sahip etnik toplum olan Kürtler, çoğunlukla; Urumiye Gölü güneyinden, Irak sınırı boyunca Batı Azerbaycan, Kürdistan, Kermenşah ve İlam eyaletinin kuzeyi bölgelerinde yaşamaktadır. Nüfus olarak 4.5-5 milyon ile İran nüfusunun yüzde 9'unu teşkil etmektedir. 1946'da Sovyetler'in desteğiyle kurulan Mahabat Kürt Cumhuriyeti'nin yıkılmasından sonra, İran Kürdistan Demokratik Partisi (İKDP) Kürt milliyetçilik mücadelesinde faaliyet göstermektedir. İKDP, 12.000 kadar silahlı militanı ile Kuzey Irak'taki eğitim ve karargah üslerinden İran rejimine karşı mücadelesini sürdürmektedir. İran, Irak Kürtlerini, Kuzey Irak'a nüfuz etmek ve bölgedeki İKDP, Komala gibi İran'a yönelik tehditleri bertaraf etmek maksadıyla kullanmaktadır.
KULLANIYOR İran'ın, kendisine yönelik Kürtçülük hareketlerine karşı; bölgedeki Kürt örgütlerini istekleri doğrultusunda yönlendirerek özellikle Kuzey Irak bölgesindeki oluşumları etkilediği bilinmektedir. PKK'yı destekleyerek Türkiye'ye karşı koz olarak kullanan İran Meclisi'nde bulunan Kürt milletvekilleri özellikle Türkiye aleyhtarı açıklamalara teşvik edilmektedir. Raporda, İran'daki Kürtlere İran yönetiminin ne derecede ikiyüzlü olduğunun da hissettirileceği kaydedildi. Bu çerçevede, bu ülkedeki Kürtlerin şu hususlarda dikattinin çekilmesi sağlanacak:
KANDIRIYOR İran'daki Kürtler, ‘‘Kürdistan’’ isminde bir coğrafi bölge dışında hiçbir hakka sahip değildir. İran Anayasası'na göre İran'da, İran milletinin yaşadığı, nüfuslarına göre mecliste az sayıda milletvekili ile temsil edilmektedirler.
SUBAY YAPMIYOR Kürtler, subay olamamakta, askerliğini er olarak yapanlar kritik birliklerde görevlendirilmemektedir.
OKUTMUYOR Ülkede okuma-yazma oranı yüzde 72 iken, bu oran Kürtler arasında yüzde 15'i geçmemektedir.
ELEKTRİK YOK Ülke genelinde elektrik götürülen yer oranı yüzde 80 iken, Kürt nüfusun bulunduğu yerlerde bu oran yüzde 20'yi geçmemektedir. Kürtlerin yaşadığı bölgeye önemli sanayi tesislerinin kurulması yasaklanmıştır. Raporun sonucunda, bu gerçeklerin ‘‘Türkiye tarafından iç ve dış kamuoyunda geniş şekilde kullanılması, özellikle bu ülkeye yönelik radyo yayınlarında dile getirilmesi’’ yönünde bir değerlendirmenin yer aldığı da öğrenildi.