Irak'a silah satan Hollandalı'nın davası başladı

Güncelleme Tarihi:

Iraka silah satan Hollandalının davası başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2005 17:27

Saddam Hüseyin'in döneminde Irak'a kimyasal silah satmakla suçlanan Hollanda vatandaşı Frans van Anraat'ın (63) soykırım suçuna katılmaktan yargılanmasına bugün başlanırken, mahkeme, sanık avukatının, davaya bakma yetkisi olmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı vermesi isteğini reddetti.

“Irak'ta soykırım olup olmadığını belirlemenin Hollanda değil, Irak mahkemelerine düştüğünü” ileri süren savunma avukatı Peter Van Schaik ayrıca, Hollanda mahkemesinin kararının halen Irak'ta devam eden Saddam Hüseyin'in davasında kullanılabileceğini ve Saddam'ın idam cezası almasına katkıda bulunabileceğini kaydederek, mahkemenin yetkisizlik kararı vermesini ve müvekkilinin serbest bırakılmasını istedi. Ancak mahkeme her iki isteği de reddetti.

Savcı Fred Teeven ise duruşmanın başında, Van Anraat'ın Halepçe katliamından sonra da Irak'a kimyasal madde satmaya devam ettiğini, söylerken, savunma avukatı, Van Anraat'ın Irak'ın kimyasal madde ile ne yapmak istediğini bilmediğini ve Halepçe katliamından sonra Irak'a kimyasal madde göndermeyi durdurduğunu ileri sürdü.

Savunma avukatı, müvekkilinin sattığı maddelerin Irak'ın kullandığı kimyasal silahların yapımında kullanıldığını gösteren inandırıcı bir kanıt bulunmadığını savundu. Savcı ise sanık Van Anraat'ın sattığı malzemelerin kimyasal silah yapımında kullanılacağını bilmekle kalmadığını, ayrıca kimyasal silah üretimi için malzeme ve teknoloji de sağladığını iddia etti.
BM silah denetçileri, Van Anraat'ı, “Irak'a kimyasal madde sağlayan en önemli aracılardan biri” olarak nitelemişlerdi.
Savcı, Van Anraat'ın gönderdiği 800 tondan fazla ”thiodiglycol”ın (TDG) Irak tarafından cephede kullanılan kimyasal silahların yapımında kullanıldığını belirtirken, sanık avukatı bir litre TDG'nin bile bu amaçla kullanıldığının kanıtlanamayacağını söyledi.

İddianamede, Irak'ın devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin ve kuzeni “Kimyasal Ali” olarak da bilinen Ali Hasan el Mecid'in, kimyasal silah kullanarak soykırım yapma suçundan doğrudan sorumlu kişiler arasında bulunduğu ileri sürüldü.
Halepçe saldırısından kurtulanlar, mahkeme binasının koridorlarını doldururken, 16 Halepçe kurbanını temsil eden avukatlar duruşmaya katıldı.
Mahkemede kararın aralık sonunda verilmesi bekleniyor.
Van Anraat, soykırımla ilgili bir suçtan yargılanan ilk Hollanda vatandaşı olurken, Hollanda mahkemeleri daha önce iki kez, Hollanda'da ikamet eden kişileri, başka ülkelerde savaş suçu veya insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla yargılamıştı.
Geçen yıl Hollanda'da Kongo kökenli bir kişi işkence suçundan, geçen ay ise 2 eski Afgan istihbarat yetkilisi, benzer suçlardan mahkum olmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!