İpte 11 saat asılı kaldı

Güncelleme Tarihi:

İpte 11 saat asılı kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Antalya'da 1050 metre yüksekliğindeki Sivridağ'a tırmanış yapan 5 kişilik dağcı grubundan Enver Batur ölümden döndü. Dönüş yolunda ipin bağlı olduğu çivi (sıkke) yerinden çıkınca 20 metre boşluğa düşen 80 kilo ağırlığındaki lider dağcı Batur, 11 saat ipte asılı kaldı. 50 yaşındaki Batur, arkadaşlarının cep telefonuyla yardım istediği Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Yılmaz Sevgül tarafından dün sabaha karşı kurtarıldı.

Ankara'dan gelen 5 dağcı, Antalya kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta, Altınyaka Köyü yakınında bulunan 1050 metre yüksekliğindeki Sivridağ'a önceki sabah tırmanışa geçti. Liderleri Enver Batur ile birlikte zirveye başarılı bir tırmanış gerçekleştiren Özgür Akın, Samet Kızılkaya, Kürşat Avcı ve Tülin Demirgüneş oluşan dağcı grubu, saat 16.30'da inişe geçti. Grup lideri Batur, inişin bitmesine 250 metre kala ayağını bastığı toprak zeminin kayması ve bağlı olduğu çivinin yerinden çıkması sonucu 20 metre boşluğa düştü. Düşme anında kayalara çarparak sol bacağı ve sol kolu kırılan Batur, iplerde asılı kaldı.

CEP TELEFONU

Liderlerinin kaza geçirdiğini gören diğer dağcılar, yanlarında yeterli malzeme olmadığı için çaresizlik içinde yardım ararken, gruptaki Kürşat Avcı'nın aklına cep telefonuyla yardım istemek geldi. Avcı, Türkiye'nin en iyi kaya tırmanışçısı ve Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim görevlisi Yılmaz Sevgül'ü aradı. Ancak Kemer'in Göynük Beldesi'nde kaya tırmanışı yapan Sevgül'ü bulamadı. Bir saat sonra evine döndüğünde Kürşat Avcı tarafından telesekreterine bırakılan notu alan Yılmaz Sevgül, saat 17.30 sıralarında hemen olay bölgesine hareket etti.

25 kilometrelik mesafeyi araçla yarım saatte alan Sevgül, olay yerine ulaştığında saatler 18.00'i gösteriyordu. Burada, kayalıklarda asılı kalan Enver Batur'un arkadaşları ile görüşen Sevgül bir durum değerlendirmesi yaptı. Daha önce defalarca çıktığı kayalıklardaki yaralı arkadaşlarını bekleyen dağcıların yanına kısa sürede ip kullanmadan tırmanan Yılmaz Sevgül, sol bacağı ve sol kolu kırık olduğu anlaşılan Enver Batur'a bir saatte ulaştı.

Önce Batur'un kırık olan bacak ve kolunu ‘‘artel’’e alan Sevgül, ekipteki diğer dağcıların da yardımıyla inişe geçti. Kucağına aldığı yaralıyı iplerin yardımıyla zirveden aşağıya doğru indiren Sevgül'e Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi'nin kurtarma aracı ile 112 Hızır Acil Servis ambulansının projektörleri ışık tuttu. Yoldan tutulan projektörlerle dağın yüzeyi aydınlatıldı. Bu tehlikeli iniş tam 8.5 saat sürdü.

KUCAĞINDA TAŞIDI

Sabaha karşı saat 03.30 sıralarında asılı kaldığı yerden kayalıkların eteğine indirilen yaralı dağcı Enver Batur'a ilk müdahaleyi doktor ve hemşireler yaptı. Daha sonra, patika yoldan sedye üzerinde taşınarak yol kenarında bekleyen ambulansa konulan yaralı dağcı, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan Batur'un kaburga kemiklerinde de kırık tespit edildi. Ancak, sağlık durumunun iyi olduğu, hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.

Yaralı dağcıyı ölüme meydan okurcasına tek başına kucağında taşıyarak zirveden aşağıya indiren Yılmaz Sevgül, 11 yıldır dağcılık sporunu profesyonel olarak yaptığını söyledi. Olayın kendisine geç ulaştırıldığını söyleyen Sevgül, şöyle konuştu:

‘‘Haberi alır almaz hemen olay yerine gittim. Daha önce benim rekor tırmanışı yaptığım bir zirveydi. Fakat tek dezavantajım yanımda benim yetiştirdiğim kurtarma ekibim başka bir yere tırmanışa gittikleri için olmamalarıydı. 5 kişilik Ankaralı grup 25'er metrelik iki iple zirveden inişe geçtikleri sırada kaza olmuş. Kurtarma çalışmasının uzun sürmesi ekibimin yanımda olmayışı idi. Bir can kurtardığım için çok mutluyum.’’

KAHRAMAN DAĞCI

Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda öğretim üyesi olan Yılmaz Sevgül (solda), deneyimli dağcı Enver Batur'un (üstte) kaza geçirdiğini öğrenir öğrenmez hemen yardıma koştu. Ekip arkadaşları olmadığı için tek başına Sivridağ'a tırmanan Sevgül, önce Enver Batur'un kırık olan kol ve bacağını sardı. Bu sırada Antalya İtfaiyesi'nin kurtarma aracı projektörüyle dağı aydınlattı. Yaralı arkadaşını kucağına Yılmaz Sevgül, büyük güçlüklerle aşağıya inmeyi başardı.

Öğretim üyesi ve 11 yıllık dağcı olan Yılmaz Sevgül, Sivridağ'da kaza geçirip yaralanan Enver Batur'u tam 8 saatte kucağında taşıyarak aşağıya indirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!