İptal talebine YSK’dan ret

Güncelleme Tarihi:

İptal talebine YSK’dan ret
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2017 20:49

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referandumda kullanılan ‘mühürsüz oy pusulaları ve zarfların geçerli sayılması’na ilişkin kararla başlayan tartışmalara dün 7 saatlik bir toplantıyla nokta koydu. Kurul, mühürsüz oy ve zarfların geçerli sayılmasını ‘tam kanunsuzluk hali’ olarak niteleyen CHP, HDP ve Vatan Partisi’nin “Referandum iptal edilsin” talebini 1’e karşı 10 oyla reddetti.

Haberin Devamı

AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel’in dilekçesi üzerine 16 Nisan’da YSK 560 sayılı kararıyla, “YSK tarafından gönderildiğinde şüphe bulunmayan hallerde” ve “sandık kurullarının hata veya ihmali sonucu mühürlenmeyen oy zarfı ve oy pusulası ile kullandırılan oyların geçerli kabul edilmesi” gerektiğine oybirliğiyle karar vermişti. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun ile çelişmesiyle tartışma yaratan bu karara, CHP, HDP ve Vatan Partisi’nin yanı sıra yüzlerce vatandaş da itiraz etti ve referandumun iptal edilmesini istedi.

YSK’DAN JET HIZIYLA RET

YSK, dün üç partinin talebini, 7 saat süren toplantıda görüştü. YSK’dan yapılan yazılı açıklamada, üç partinin talebinin reddedildiği belirterek, şunlar kaydedildi: “Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Vatan Partisi tarafından ayrı ayrı Yüksek Seçim Kurulu’na sunulan dilekçeler ile 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliği Halkoylaması’nın tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin talepler, bugün (dün 19 Nisan 2017) saat 10.30’da başlayan Yüksek Seçim Kurulu toplantısında görüşülmüş, yapılan değerlendirmeler neticesinde, her üç talebin de ayrı ayrı oylaması sonucunda 10 üyenin ret, 1 üyenin kabul yönündeki oyları ve oyçokluğu ile reddine saat 17.30 itibariyle karar verilmiştir.”

Haberin Devamı

İptal talebine YSK’dan ret

BİR ÜYE REFERANDUMA İPTAL İSTEDİ

YSK’nın HDP temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, 11 üyeden bir üyenin, taleplerin kabul edilerek referandumun iptali yönünde oy kullandığını söyledi. Tiryaki, “Muhalif üye, bu oyuyla referandumun yenilenmesi gerektiğini ortaya koydu. Kurul’da üç partinin gerekçeleri, talepleri uzun uzun tartışıldı. Kurul, daha önce verdiği kararların geçerli olduğunu, mühürsüz birleşik oy pusulası ve zarflarının geçerli sayılması kararının da arkasında durdu. Tartışmalar sonunda üç partinin talebi de reddedildi” dedi. Muhalif üyenin, geçen yıl Yargıtay kontenjanından YSK’ya üye seçilen Cengiz Topaktaş olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

İŞTE O 11 ÜYE

YSK’DA 11 üye bulunuyor. Bu üyelerin 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay Genel Kurulu’nca, kendi üyeleri arasından üye tam sayılarının salt çoğunluğunun gizli oyuyla seçiliyor. YSK’nın 11 üyesinin seçilme tarihleri ve seçildikleri kontenjanlar şöyle:

“Başkan Sadi Güven (Yargıtay 2013), Başkanvekili Erhan Çiftçi (Danıştay 2016), üyeler Zeki Yiğit (Danıştay 2013), Sadi Sarıyıldız (Yargıtay 2016), Nakiddin Buğday (Danıştay 2016), Muharrem Akkaya (Yargıtay 2016), Cengiz Topaktaş (Yargıtay 2016), İlhan Hanağası (Danıştay 2013), Nilgün Hacımahmutoğlu (Yargıtay 2016), Yunus Aykın (Danıştay 2016), Kürşat Hamurcu (Yargıtay 2016).”

‘YSK SEÇİM HİLESİNEFIRSAT VERDİ’

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK kararını şöyle değerlendirdi: “YSK, meşruiyet sorununu büyüterek bir karar vermiştir. YSK seçim hilesine fırsat vermiştir. Bu ciddi bir meşruiyet krizidir. Bütün hukuk yollarını işleteceğiz. Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hangi aşamalarda nasıl gidileceğine karar vereceğiz.”

İptal talebine YSK’dan ret

BAHÇEDE ÖZEL MASA

YSK’nın referandumda kullanılan mühürsüz zarf ve pusulaların geçerli sayılmasına ilişkin kararına yapılan itirazlar dün de devam etti. Önceki gün CHP ve Vatan Partisi’nin ardından dün de HDP’li milletvekilleri referandumun iptal edilmesini talep eden dilekçesini YSK’ya sundu. Vatandaşlar da referandumun iptaline yönelik dilekçelerini YSK’ya vermeye devam etti. YSK görevlileri, kurumun bahçesine kurdukları masada vatandaşların dilekçelerini teslim aldı. 

(Mert Gökhan KOÇ/ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!