Güncelleme Tarihi:
"O ANA KADAR HER ŞEY NORMAL"
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Van Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı’nın intiharına ilişkin soruları yanıtladı. Çiçek, suç işlediği iddia edilen kamu görevlilerinin cezaevlerinde ayı bir bölümde kaldıklarını kaydetti. Arpalı’nın kaldığı bölümde de 5 kamu görevlisinin bulunduğunu söyleyen Çiçek, "İntihar anına kadar -’intihar anı’ diyorum ama Adli Tıp Kurumu raporu olmadan gelişi güzel bir şey söyleyemem- intikal eden bir bilgi mevcut değil. Cezaevi müdürüne ya da infaz savcılığına bunalımda olduğu, intihar edebileceği gibi bir durum intikal ettirilmemiş" dedi. Çiçek, Arpalı’nın 13 Kasım sabahı uyandığını, sabah kahvaltısını yaptığını ve çamaşır yıkamak için bölmeye girdiğini anlattı. Çiçek, Arpalı’nın bir süre gelmemesi üzerine, diğer kamu görevlisinin kendisini merak ederek olayın farkına vardığını anlatırken, "O ana kadar şüpheli bir olay yok" dedi.
İP YERİNE BATTANİYE
Cezaevlerinin mevzuata göre düzenlendiğini kaydeden Çiçek, Arpalı’nın intiharında kullandığı çamaşır ipi gibi eşyaların cezaevinde olmasının bir sakıncasının bulunmadığını söyledi. Çiçek, geriye dönük olaylarda, intihara karar veren insanların yatak nevresimi ya da battaniyeyi kullandığını anımsatırken, "Çamaşır ipinin koğuşta bulunmasına yönelik cezaevinin bir kusuru yok" dedi.
İNCELEME BAŞLADI
Çiçek, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün müfettiş görevlendirerek, olayla ilgili inceleme başlattığını açıkladı. Arpalı’nın tutukluluk süresinin çok uzaması nedeni ile intihar ettiğinin anımsatılması üzerine Çiçek, "Kişinin tutukluluk süresi ceza muhakemeleri açısından şartların gerçekleşmesine bağlı. 5 ay önce tutuklandı. Kişi tutuklu ise belli aralıklarla mahkeme bu durumu değerlendiriyor. 5 ay içinde vefat eden kişinin tutukluluk halinin devamı da ceza muhakemeleri açısından incelendi. Usul hukukumuz iyi bilinmezse kamuoyu dava açılana kadar kişinin tutuklu kaldığını sanır. Oysa itiraz ve daha bir çok usul hükmü vardır. Karar veren yargı ve hakimdir" diye konuştu.
Çiçek, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile ilgili soruşturmanın sürdüğünü ve bu konunun içeriğini bilmediğini söyledi. Çiçek, "Hazırlık soruşturmasının kapsamını bilemem. İddianame ile dava açılacak. Bu süreç 1 -2 ay da sürebilir. Bazı ülkelerde soruşturmalar 10-20 yıl sürebiliyor" dedi. Yeni CMK açısından, insanlarla ilgili yerli yersiz dava açılması yerine hazırlık soruşturmasının dört dörtlük yapılmasının hükmedildiğini söyleyen Çiçek, ancak delil varsa davaların açılabileceğini, yetersiz soruşturmanın ise mahkeme tarafından geri çevrilebileceğini kaydetti. Çiçek, "Olaya ceza muhakemeleri açısından bakın. Şu ana kadar ki işlemlerde hukukun dışında bir şey söz konusu değil" dedi.
Bakan Çiçek, soruşturmanın yürütülmesi kapsamında kendisinin bilgi sahibi olamayacağını söylerken, "Savcılar bize soru sormaz. Sormaması gerekir. AB İlerleme Raporu’nda yargı bağımsızlığı var. Bu ne demek? Hukuki sürece karışamayız. Kararı biz veremeyiz. Yetki savcıdadır, daha sonra hakimdedir. İşin o sürecine benim karışmam söz konusu olamaz. O yargıya müdahale olur" diye konuştu.
"ŞEMDİNLİ'DE İNCELEME SÜRÜYOR"
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Şemdinli’de yaşanan olaylarla ilgili hazırlık soruşturmasının devam ettiğini bildirdi. Çiçek, "Bu konu bir tereddüte yer vermeyecek şekilde araştırılıyor" dedi. Çiçek, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün müfettiş görevlendirerek, olayla ilgili inceleme başlattığını açıkladı.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Şemdinli’de yaşanan olaylarla ilgili hazırlık soruşturmasının devam ettiğini bildirdi. Çiçek, "Bu konu bir tereddüte yer vermeyecek şekilde araştırılıyor" dedi. Soruşturma ve yargılamanın açık olarak, herkesin bilgisi dahilinde yapıldığını söyleyen Çiçek, "Parlamento da konuyla alakalı. Siyasi partiler sürekli bölgeye gidiyor. Düşüncelerini paylaşıyor. Soruşturma bu kadar açıklık içinde yürütülüyor. Tereddüte gerek yok" diye konuştu. Çiçek, "Soruşturmanın gizliliği de davanın açılması ile ortadan kalkacak. Tereddüte gerek yok" dedi.
Çiçek, geçmişteki olaylardan yola çıkarak bazı kaygıların dile getirilmesinin soruşturmayı yürütenlerin şevkini kırabileceğini söyledi.
Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu söyleyen Çiçek, olayın gerçekleşmesinin üzücü olduğunu belirtirken, herşeyin hukuk çerçevesinde yapılacağını kaydetti. Çiçek, İçişleri Bakanlığı’nın da mülkiye müfettişleri görevlendirdiğini belirterek, bunun da kararlılığın göstergesi olduğunu söyledi.
Bakan Çiçek, "Nerede eksiklik olduğunu söyleyen varsa, ya da ’ben olsam şöyle yapardım’ diyen varsa onu da dinleriz" diye konuştu. Çiçek, gerçeğin ortaya çıkması için Hükümetin siyasi kararlılık içinde olduğunu kaydetti.
Çiçek, soruşturmayı yürütenler üzerinde baskı olduğu yönündeki iddiaların anımsatılması üzerine, "Bunun delili ve gerekçesi ne? Savcıya kim ne söyledi? Bunları açıklasınlar o zaman. Kimse, burada zor şartlar altında görev yapan hakim ve savcıyı zan altında bırakmamalı" diye konuştu.
Olaylar kapsamında iki astsubayın serbest bırakıldığının anımsatılması üzerine Çiçek, "Cumhuriyet savcıları kişileri tutuklarken dosyadaki delil durumuna göre değerlendirme yapar. Soruşturma daha bitmedi. İşin başındayız. Tutuklananların serbest bırakılabileceği gibi serbest bırakılanlar da tutuklanabilir. Herşey usul hükümlerine göre yapılır. Siz de biz de dosyayı bilmiyoruz. Soruşturma içeriğini bilmeden değerlendirme yapılamaz. Kişilerin neden tutuklandığı yargının takdiridir. İddianame ile dava açılacak. Sabırla, soğukkanlılıkla, kafaları karıştırmadan davranmalıyız" diye konuştu.