ıoğgo4

Güncelleme Tarihi:

ıoğgo4
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 14, 2011 17:19

Haberin Devamı

Kök hücre çalışması ortak bir çlaışma. Laboratuar kısmını profesör Tilly Harvardan yürütüyor. Bu araştırmanın esas detaylarını o gün anlatack.

 

İnsan yumurtalığından elde edilen birtakım hücrelerden insan yumurtası oluşturulmasıyla ilgili ilk deneyler tamamlandı. Bunun neticesinde oluşan yumurtaları kullanmak üzere birtakım çalışmalar planlandı. Bu çalışmalar başlamış durumda. İlk hastalar bu çalışma içine dahil edildi.

İlk hastaları seçiyoruz. Yeni bir teknoloji olduğu için kriterlerimiz nispeten kısıtlı. Önce bu hastalarda başarılı olup olmadığını gördükten sonra, genelde 35 yaşın altında erken menopoza girmiş ya da 45 yaşın altında yumurta üretimi var ama yumurtasında kalite düşüklüğü var. Embriyo gelişmiyor veya düşükler oluyor. Bu tip vakalarda ilk denemeleri yapacağız. Bu bağlamda ilk 10 12 hastada denenecek, sonuçları değerlendirilecek. Yararları zararları değerlendirilecek. Yeni bir teknoloji olduğu için bilinmeyenleri de var. Faydası olduğu kadar komplikasyonları da olabilir. Onun için ilk aşamada kısıtlı hastada yapılacak. Başarılı olursa daha geniş uygulamaya açılacak.

 

Haberin Devamı

5/6 Türkiye’den hasta seçmiş durumdayız Bunlara eklenecek. Yurtdışında 3 hasta kabul etmiş durumdayız. Yaklaşık 15 kişide tamamlanacak

 

 

Patentli bir teknoloji. Resmi olarak yayımlanmadan. Ya

 

Yumurta üretiliyor, o yumurta birkaç yöntemle hastanın sorununa göre, yumurta üretip üretmediğine göre farklı yöntemlerle o hücreler kullanılarak menopozdan çıkması sağlanabiliyor. Yumurtalığın yeniden çalışmaya başlamasını sağlamak. Birincisi bu. Farelerde çok başarılı oldu.

 

İkincisi de kalitesi düşük yumurtalardaki kaliteyi artırmak için kullanılması. Bu ikisi de patentli bir teknoloji olduğu için patent altında çalışmalar yapılacağı için ayrıntısına giremiyoruz.

 

Haberin Devamı

Bu konuda önemli adımlar atıldı. İlk aşamadayız. Faz 1 aşamasındayız.

 

Kanser tedavisi görmüş

Araştırdığımız konulardan birisi de o. Bu hastalardan bazıları kemoterapi görmüş ve o şekilde erken menopoza girmiş hastalar. Bakıcağız kanserli hastada normal erken menopoza girmiş hasta kadar başarılı oluyor muyuz. Bu iki kategoriyi kıyaslayacağız.

 

10 /12 kişi arasında 3 kişi böyle olacak.

 

Kısırlığın çözemeyeceğız bir neden olacak. Yumurtalığı çıkarılmış bir insanın kısırlığını çözmek şu anda mümkün değil ama ilerde yumurta yaparız. Kısırlığın bir kesimini çözeceğiz. Kısırlığın sonu geldi demek ölüme çare bulundu demek.

 

Erken menopoza giren kadınlara umut.

 

Haberin Devamı

Bu çalışmaları yaptığımızda klinik olarak sonuçlar elimizde olmadğı için bir umuttur şu anda. Çalışmayı yaparız,

 

Birkaç hastada ön işlemleri yaptık. Alınan hücrelerden kök hücrenin yumurtaların üretilmesi sağlandı. Ön aşamalar birkaç hastada yapıldı. Bu tip çalışma teknik olarak karmaşık. Her aşamada özel izinler alınıyor. Bunları tamamlamamız 12 ila 24 ay sürecek. O sürece içinde 2. yılın sonunda bu hastaların işlemleri bitmiş 6 aylık takipleri olmuş olacak.

 

Kök hücrenin hangi alanda kullanıldığına baÄŸlı. Çok baÅŸarılı bir örneÄŸini görmezden geliyoruz. Kemik iliÄŸi nakli çok baÅŸarılı birÂkök hücre tedavisidir. Zaten onun ÅŸu anki adı hemotopoitik kök hücre tedavisi denir. Bu artık yıllardır çok baÅŸarılı olarak yapılan tedavi. Bu gösteriyor ki, kök hücre tedavileri iyi araÅŸtırılır dikkatli ayarlanırlarsa çok baÅŸarılı olacaklarına şüphe yok.

 

Haberin Devamı

Bir yerde bizim tedavi kemik iliği tedavisine benziyor. Kök hücre tedavisi iki türlü. Bir tip kök hücre var ki her şeye dönüşebiliyor. Hiç farklılaşmış hücreler daha tehlikeli. Her türlü hücreye dönüşebiliyor. Hücreyi programladan vücuda verirseniz nereye gidip yerleşecek ne tür bir hücreye dönüşecek bilemezsiniz. Felç olmuş hastaya omirilik hücresi olsun diye gönderdiğiniz halde akciğere yerleşip tümör olabilir. Kök hücre tedavisinin en büyük riski o. Bu hücrelerin her yere gitmesi, bir kanser hücresi gibi davranabilmesi. Onun için o hücreleri bir sonraki aşamaya getirip tedaviden önce, yani onları yönlendirip vermeniz lazım. Az faklılaşmış kök hücre gibi.

 

Haberin Devamı

Kemik iliği tedaviszinde olay bu. Bu hücreler kök hücre ama kan hücresi olma yönünde ön eğilimleri yaratılmış. Yumiurtayla olan olay öyle. Hangi organda bunu yapabileceğimiz bağlı. Ön programlamayı yapabildiğimiz kök hücreler başalırı olacak, yapamadığımız hücreler tehlikeli olacak. Zaman da bunu gösterecek. Örneğin o hücreyi kalp hücresi olmaya programlayıp verebiliyorsak o zaman kalbi bulacak iyileştirecek. Bir yerde kök hücre konusundaki en büyük araştırmalar bu konuda. Hücreleri nasıl programlayabiliriz ki kalp hücresi haline gelsin, kas hücresi olusn

 

İnsan vücuduna koydumğuzda o davranışını korusun. O yüzden her organ sisteminde başarılı olmayabilir. Bunu göreceğiz. Kemik iliği konusunda başarılı, yumurtalık konusunda da aynı yoldan çıkarak başarılı olacğığnı umut ediyorum.

 

Ne kadar kompleks organ yaratmak isterseniz prog. O kadar zor. Organda birçok hücre tipi var. Böbrekte hücre tipleri, biri tuzu emen, kan sağlayan onları destekleyen hücreler var. 3 4 5 hücre tipi var. Her birine dönüşmesi için program yapmanız gerekecek. Dolayısıyla organ yapmak daha da kompleks. Organı destekleyen hücre tipini, diyelim ki kalp kirizinde, kalp hücreleri, kasılyan hücreler, ölmüş onun yerine yama yapmak için hücre sıkıcaksınız. Tek tip hücre yapmak daha kolay, organa girdiğinde komplike oluyor. Organda eksilen hücre popülasyonunu yerine koyalım.

 

Hücrelerin bir şekilde modifiye edilebilmesi lazım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!