İntikam alıyorlar

Güncelleme Tarihi:

İntikam alıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2005 02:08

CHP, Rektör Prof. Aşkın’ın ‘intikam üzerine kurulmuş siyasi baskı sonucu’ tutuklandığını savundu. Grup Başkanvekili Koç, ‘İhaleye fesattan kabinenin yarısının tutuklanması gerekiyor’ dedi.

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın tutuklanmasını, ‘sistemli, intikam üzerine kurulmuş bir siyası baskının sonucu’ olarak nitelendirdi. İktidarın her yaptığını alkışlayan, ona yaranma adına harekete geçen kesimler olduğunu vurgulayan Koç, bu kesimleri ‘kasabına aşık koyunlar’ diye niteledi.

SİYASİ GÖLGE VAR

Koç, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, konuyu şöyle değerlendirdi: ‘Rektör Aşkın’ın tutuklanması, sistemli, intikam üzerine kurulmuş bir siyasi baskının sonucu. Buzdağının ardında, üniversitelerle ve rektörlerle mücadele etmenin, savaşmanın siyasi gölgesi bulunuyor.

AMAÇ SİNDİRMEK

İhaleye fesat karıştırma iddiası ile tutuklama kararı geçerli olsa, şu anda kabinenin yarısının tutuklanması gerekiyor. Bu iddia ile hakkında fezleke düzenlenen bakan sayısını hatırlamıyoruz bile. İktidarın, bilim ve çağdaş dünya ile mücadelesi TÜBİTAK ile başladı. ÖSYM’yi YÖK’ten ayırarak Maliye Bakanlığı’na iliştirme çabaları, katsayı inadı, Yüzüncü Yıl, 19 Mayıs, İnönü üniversiteleri rektörleri başta olmak üzere sindirme, yıldırma, baskı politikaları.

ANAYASA’YA AYKIRI

Bir yandan gösterişli iftarlar, diğer yandan yakışıksız, saldırgan bir üslup, arka dekorda kısa ve orta dönem ekonomik çıkarları için yer alan bir takım çevrelerin abartılı desteği. Bütün bunlar insanın aklına, ‘Kasabına aşık olan koyun’ benzetmesini getirtiyor. Rektörün evinin aranması, Anayasa’ya aykırıdır. Soruşturmanın gizliliği bizzat savcı tarafından ihlal edilmiştir.

ZAMANLAMA KASITLI

Anayasa’nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü, yargı için de geçerlidir. Rektörün, cumartesi ve pazara denk getirilerek tutuklanması üzücüdür. Orada millet adına yetkisini kullanan kimi adli yetkililerin, rektörün konumunu gözönüne almadan tutuklamaları düşündürücüdür.’

SHP: AB’YE TERS

SHP Genel Sekreteri Ahmet Güryüz Ketenci de Prof. Yücel’in tutuklanmasını değerlendirirken, Türk yargılama hukukunun AB normları ile örtüşmediğini söyledi. Yargının da sorgulanması gerektiğini belirten Ketenci, ‘Öyle anlaşılıyor ki, bugün AB normları ile uyum sorunu, tarım ve diğer konu başlıklarından çok yargıda yaşanmaktadır. Yargı kendisini, yürütme ile hatta devletle özdeşleştirmektedir’ dedi.

/images/100/0x0/55ea4eedf018fbb8f877613a

Ziyaretçi kuyruğu

Haberin Devamı

YÖK Başkanvekili Prof. İsa Eşme, cuma gecesi tutuklanan Rektör Prof. Yücel’i Van M Tipi Cezaevi’nde ziyaret etti. İstanbul Koşuyolu Kalp Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut ve CHP Van Milletvekili Mehmet Kartal da rektöre ayrı ayrı ziyarette bulundu. Prof. Yakut, ziyaret çıkışında içeri girmek için bekleyen Prof. Eşme ve CHP’li Kartal ile bir süre sohbet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!