Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2012 12:29
Türkiye, cinsel gücü artırdığı iddia edilen yasa dışı ürünlerin internet üzerinden satışının önlenmesi için mücadele yürütüyor.
Taklit ve ruhsatsız ilaçların internet üzerinden satışının engellenmesi için İnterpol'ün de aralarında bulunduğu uluslararası oluşumun bu yıl beşinci kez düzenlediği operasyonla, cinsel gücü artırdığı iddia edilen yasa dışı ürünlerin satıldığı 247 internet sitesinin kapatıldığı bildirildi.
İnterpol, Dünya Gümrük Kuruluşu (WCO), Uluslararası Farmasötik Suçlar Devamlı Forumu (PFIPC), Uygulayıcı Görevlilerden Oluşan İlaç Ajansı Çalışma Grubu Başkanları (HMA WGEO) ile farmasötik endüstrisi ve elektronik ödeme sektörü tarafından, yasa dışı taklit ve ruhsatsız ilaçlarla ilgili farkındalığın artırılması ve bunların internet üzerinden satışının engellenmesi için bu yıl beşinci kez “Pangea Operasyonu” düzenlendi.
Cinsel gücü artırdığı iddia edilen ürünler
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman'dan alınan bilgiye göre, bu yıl 100 ülkenin katıldığı “Pangea V Operasyonu”na, cinsel gücü artırdığı iddia edilen yasa dışı ürünlerin satıldığı internet sitelerine yönelik çalışmalar bildirildi.
İlaç Takip Sistemi (İTS) sayesinde Türkiye'nin sahte ilaçla mücadelede büyük başarı elde ettiğini, bu nedenle artık bu tür olaylarla karşılaşılmadığını ifade eden Kerman, “Geri ödeme sistemimiz de son derece iyi olduğu için kanser gibi birçok önemli hastalıkta devlet ilaçları karşılıyor. Geri ödeme sisteminin iyi olmadığı ülkelerde ise internet üzerinden sahte kanser ilacı bile satılıyor. Ancak Türkiye'de böyle bir durum söz konusu değil” diye konuştu.
Kerman, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ile oluşturulan ortak mekanizmayla bir süredir takibe alınan, sahte ve kaçak ilaç satışı yapan 275 internet sitesinin erişiminin Pangea V Operasyonu kapsamında İnterpol ile eşgüdüm halinde engellendiğini dile getirdi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, bu internet sitelerinden 247'sinde cinsel gücü artırdığı iddia edilen yasa dışı ürün satıldığını bildirdi.
Pangea Operasyonu
2008'den beri devam eden küresel bazdaki “Pangea Operasyonu”nun, yas adışı internet ticaretini ve bu faaliyetin arkasındaki kişilerin istismar ettiği üç temel bileşeni hedeflediğini ifade eden Kerman, bu bileşenlerin internet altyapısı, elektronik ödeme sistemi ve taşıma hizmeti olduğunu söyledi.
İnternet servisi ile Visa ve Mastercard gibi ödeme sistemi sağlayıcılarının yanı sıra taşıma hizmetleri ve Microsoft'un desteğiyle polis, gümrük ve ulusal ilaç ajanslarının Pangea V Operasyonu'nda koordineli olarak çalıştığını anlatan Kerman, “Operasyon, internetten satın alınan ilaçlardaki tehlike konusunda farkındalığı en üst düzeye çıkarmayı, sahte/ruhsatsız ilaçların internet üzerinden direkt veya SPAM yoluyla satılmasını sağlayan organize suç ağını engellemeyi amaçlıyor” diye konuştu.