İnternette kitap alış-verişine alıştık

Güncelleme Tarihi:

İnternette kitap alış-verişine alıştık
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 25, 2001 12:46

Türk okuru internetten alış veriş yapmaya alıştı. İnternetteki kitap sitelerini ziyaret edenlerin sayısı daha geçen yıl bir kaç kişiyle sınırlı kalırken bu yıl binlerle ifade ediliyor.

Haberin Devamı

İnternet, her alanda olduğu gibi kitap dünyasında da Türk okurunun ilgisini çekiyor. İnternete bağlananların büyük çoğunluğu hem bilgi hem de alışveriş imkanı veren siteleri ziyaret ederken, internetten kitap satışına da alışmaya başladı.  

Pandora Kitabevi Müdürü Hüseyin Sönmez,Âwww.pandora.com sitesini 1997 yılında kurduklarında günde bir ziyaretçi olduÄŸunu, bugün ise bu rakamın 22 bine ulaÅŸtığını belirtti. Türk okurunun internet sitesine ilgisinin, sunulan hizmetle doÄŸru orantılı arttığını ifade eden Sönmez, ''kitaba ihtiyaç duyan insanların kullandığı araçlardan bir tanesi de artık internet'' dedi.Â

İnternet üzerinden satış yapan sitelerin sağladığı indirim imkanlarının da Türk okurunun bu alışverişe yönelmesinde önemli bir faktör olduğunu anlatan Sönmez, ''İnternette maliyet düşük, daha ucuzasatılır anlayışı var. Bence doğru değil. Alt yapı maliyeti normal mağazalardan daha fazla. Bu anlayışın kırılabileceği zaman henüz gelmedi'' diye konuştu.   

Ideefixe Ekip Yöneticisi Burak Güray da internet kullanıcılarının kitap satın almaya yavaş avaş alıştığını belirterek, ''Kitap satışları, döneme ve medyadaki reklama bağlı olarak değişiyor'' dedi.  

www.ideefixe.com sitesini ziyaret edenlerin sayısının günlük 10 bine ulaştığını söyleyen Güray, sanal kredi kartlarına başvurunun ciddi boyutlara geldiğini, bunun da sanal alışverişin insanların dünyasında ne ağırlıkta yer aldığının bir göstergesi olduğunu söyledi.Okurun satın alacağı kitabın, döneme ve reklama bağlı olduğunu savunanGüray, şöyle devam etti:  ''Örneğin Ahmet Altan'ın İsyan Günlerinde Aşk kitabı haziran ayı başında iyi bir satış grafiği yakaladı. Nedeni o dönemde yeni basılması ve medyada çok iyi reklamının yapılması. Ondan önce Mısır kitaplarına yoğun ilgi vardı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Kızıla Boyalı Saçlar'ı alması, bu kitabın çok satılmasına neden oldu. Safiye Sultan da bu trendi yakalayan kitaplardan biri. Geçen ay Binbir Gece Masalları çok sattı. Eylül-Ekim aylarından itibaren de yeni kitaplar çıkacak ve eğilim bunlara olacak.''
  
Kitapyurdu Editörü Hülya Bostan ise Türk okurunun internetten kitap satın alma alışkanlığının her geçen gün arttığını belirtti. Bostan, internetten alışverişin en önemli özelliğinin ise kitap çeşidi olduğunu söyledi. Bostan, ''İnternetten alışverişlerin en önemli  farkı çok önceden de basılmış kitapların, okuyucunun bir kitabevi raflarında bulamayacağı kitapların satışına imkan vermesi. Hiçbir kitabevi rafında bu kadar çok kitabı bulmak mümkün değil'' diye konuştu.  

Bostan, www.kitapyurdu.com sitesinde de benzerleri gibi bilinçli bir arama ile dikkatten kaçan pek çok kitap hakkında bilgi sahibi olunabileceğini ifade etti.  
    
İNTERNETTE EN ÇOK İLGİ GÖRENLER  
    
Söz konusu sitelerin yöneticilerinden edinilen bilgilere göre, şu anda Türk okurunun satın almak için ilgi gösterdiği kitaplardan bazıları şöyle:  

1-Tamer Korgan'ın ''Lüzumsuz (!) Bilgiler Ansiklopedisi''. İçinde 146 sorunun yanıtının verildiği kitapta, bilginin lüzumsuz olanı var mı sorusu gündeme getiriliyor.  

2-Ahmet Altan'ın ''İsyan Günlerinde Aşk''. Yakın tarihimize damgasını vuran 31 Mart Vakası'nın çevresinde gelişen İsyan GünlerindeAşk, insanın en derinlerinde saklı olan duyguları şaşırtıcı bir aydınlıkla ortaya çıkarıyor.  

3-Cüneyt Göztepeli'nin ''Amerika Sizi Çağırıyor Green Card Piyangosu Hakkında Bilmek İstediğiniz Her şey''. Kitapta, 2004 yılına kadarki başvuru tarihleri, ayrıntılı örnek başvuru formları ve ''GreenCard'' hakkında her türlü bilgi yer alıyor.  

 4-Ayfer Tunç'un ''Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek 70'li Yıllarda Hayatımız''. Kitapta, cenazeden düğüne, okuldan pikniğe, telefondan faytona 70'li yıllarda nasıl yaşadığımız anlatılıyor.  

 5-Alain de Botton'un ''Romantik Hareket Seks, Alışveriş ve Roman''. Botton bir aşk ilişkisinin başlangıcından bitişine kadarki gelişimini keşfediyor, bu keşif sırasında sanat ve aşkın doğasına ilişkin düşüncelerini okurla paylaşıyor.  

6-Sekiz kitaplık ''Binbir Gece Masalları''. Yüzlerce yıl boyunca, Çin'den Kuzey Afrika'ya uzanan ve Çin, Çin Hindi, Hindistan, İran, Irak, Türkiye, Suriye ve Mısır'ı kapsayan bir alanda anlatılan Binbir Gece Masalları.  

7-J.K. Rowling'in ''Harry Potter ve Sırlar Odası''. Yazar kitabı için şunu söylüyor: ''Bir çocuğun yetişkinlerin dünyasından kaçıp her açıdan güçlü olduğu bir yere gitmesi fikri bana çok çekici geldi.''  

8-Douglas R.Hofstadter'in ''Gödel, Escher, Bach: Bir Ebedi Gökçe Belik Lewis Carroll'ın İzinde Zihinlere ve Makinelere Dair Metaforik Bir Füg''. Yazar kitabı için şunu söylüyor: ''Gödel, Escher, Bach 'ben' ya da bilinçlilik sözcüğü çevresinde gezinir. Düşünmenin diplerinde bir yerdeki, güçlükle anladığımız örtük mekanizmalarla nasıl ortaya çıktığını ele alır. Yalnızca düşünmenin değil benlik duygumuzun ve bilinçliliğimizin farkında oluşumuzun bizi diğer karmaşık şeylerden ayrı kıldığını vurgular. Benliğin ve ruhun ne olduğunu kavramak istedim.''  

9-Mahfi Eğilmez'in ''Anitta'nın Laneti''. Kitapta, M.Ö 1800 ile 1200 arasındaki Hitit kralları, kraliçeleri, prens ve prenseslerinin yaşadığı çeşitli olayları, entrikaları, savaş ve barışları öyküleştiriliyor.  

 10-Ferhan Åžensoy'un ''Kalemimin Sapını Gülle Donattım''. Ferhan Åžensoy kitabını şöyle anlatıyor: ''Bir ırmak kıyısında doÄŸdum ben bir ırmak romandır bu, hem el yazması, elle tutulan elde var birinci cilt.''Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!