Güncelleme Tarihi:
Yeni İnternet yasa tasarısına ilişkin genel olarak görüşünüz nedir?
Ben bahsi geçen yasa tasarısının İnternet yasa tasarısı olduğuna inanmıyorum. Aslında belki de bu şekilde gündeme gelmesi İnternet'in bir an evvel çok gerçekçi bir yasaya kavuşması için çok güzel bir ortam. İnternet kendi başına değerlendirilerek bir medya olarak hukuk çerçevesine oturtulması lazım, bunun için ekonomide İnternet kullanan her türlü paydaşın bu yasa tasarısına katkıda bulunması gerekir. Bunun da bence bir an evvel yapılması lazım. Aslında bütün dünyada bu konu yavaş gelişiyor, bir arayış var. Ancak şu anda biz bu araştırmalara biraz daha kestirme, kolaycı ve yasakçı bir yaklaşım sergiliyoruz -ki, bu ülkenin vatandaşı olarak kendime yakıştıramıyorum.
TBMM'ye konuyla ilgili bir mektup gönderdiniz. Mektupta "İnternet hukuk şemsiyesi altına alınmalı" diyorsunuz. Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı olarak bu konuda önerileriniz neler?
İnternet'in de önemli bir medya olduğunu unutmamamız lazım. Denetim mekanizmaları aynı şekilde işlemeli, ama kendine özgü özelliklerini de göz önünde bulundurmak gerekir. O nedenle İnternet ile ilgili düzenlemeler bir bütün olarak ele alınmalı ve bu yapılırken ifade özgürlüğünün kısıtlanmaması, kişisel verilerin gizliliğine özen gösterilmesi temel ilke olmalıdır.
İnternet sizce nasıl düzenlenmeli? Bu düzenlemeyi kimler yapmalı?
İnternet kendi başına bir teknolojik ürün... Ancak başka alanlara uygulandıkça çok büyük anlamlar kazanmaya başlıyor. Önce hem ekonomik içeriksel ve teknolojik özelliklerini düşünerek tüm paydaşların bu yapının oluşturulmasında, bu düzenlemenin yapılmasında payı olmalı diye düşünüyorum.
Bu yasanın İnternet ile ilgili maddeleri hazırlarken TBV'nin görüşleri alındı mı? Sizce yasa tasarısını hazırlayanlar neden bu tür ek maddeler koydular? İnternet'i yeterince bilmedikleri için mi, yoksa bunun arkasında İnternet'i çok sıkı denetim altına almak çabası mı yatıyor?
Ben bunun kötü niyetli yapıldığı inancında değilim. Bakın, İnternet'in geçmişi 10 seneyi bile bulmadı ve teknolojik olarak o kadar yabancı ve yeni özelliklere sahip ki, uygun düzenlenme yapılabilmesi için ya belli bir eğitim verilmesi ya da bu işi bilenlerin yapması gerekir diye düşünüyorum. Bilinmediği için çok korkulan bir medya olduğunu düşünüyorum ve kontrolü için yapılan uğraşın da sağduyulu ve bilinçli olduğu inancında değilim. Bilinçsizlik ve korku bir araya geldiği zaman, denetlemeye yönelik çok büyük tehlikeler oluşturabilir.
Bilgi Üniversitesi'ndeki İnternet ve Hukuk panelinde yaptığınız konuşmada İnternet'in pek çok konuyla ilgili (intihar, şiddet vs.) günah keçisi olarak görüldüğünü belirtmiş, bunun yanlış olduğunu ifade etmiştiniz. Sizce de İnternet'in olumlu yanlarının vurgulanması, dünya ile bütünleşmek için olmazsa olmaz araçlardan biri olduğunun daha fazla anlatılması gerekiyor mu? Bu fikre katılıyorsanız konuyla ilgili neler yapılabilir? Ülkeyi yönetenlerle, yasa tasarıları hazırlayan hukukçulara İnternet'in aslında iyi bir şey olduğunu nasıl anlatacağız?
Bence bu konuda verilebilecek en iyi cevap, ülkenin verimliliğine olabilecek katkısının vurgulanması olabilir. Hepimiz aynı hizada başlasak bile teknolojiyi doğru kullanan ülkeler daha hızlı adım atacaklardır. Bunun bilincinde olmalıyız. Yasakladığımız takdirde veya denetlemenin ölçüsünü kaçırdığımız takdirde gittikçe daha fazla geride kalacağımızın bilincinde olmak gerekir. Yani bu denetlemenin aslında kendi bindiğimiz dalı kesmekle eş anlamlı olduğunu düşünmeliyiz. Evet, İnternet bir araç. Onu az da olsa kötü amaçla kullananlar da var. Bunları önleyeceğiz diye, İnternet'in bir çok alanda yararlı kullanımını da caydırıcı olmamalıyız. Bu takdirde küresel rekabette ülke olarak başımız gerçekten derde girer. Bunun da önünü açmamamız gerektiğini düşünüyorum.
Etrafımıza bir bakarsak İnternet kullanımının en başarılı olduğu ülkelerin aslında demokrasileri yerleşmiş olan ülkeler olduğunu görürüz. Bizim de bunu söylemeye hakkımız olduğunu düşünüyorum. Ben, daha İnternet kullanımının başında olduğumuz düşüncesindeyim. İlerideki yıllarda çok daha fazla kullanım alanlarının açılacağını, çok daha farklı yönlere yayılacağını göreceğiz. Yalnız biz değil, tüm dünya İnternet'i öğrenme ve tanıma aşamasında, diye rahatlıkla varsayabiliriz. Ancak bilinmezlikten korkmak değil, onu öğrenmek ve doğru kullanmak yönünde hepimiz çaba sarf etmeli ve bilinçlenmeliyiz. Zaten, gelişmiş ülkeler de aslında daha farklı bir şey yapmıyor.