İnterneti dağıtan korsan Türk mü?

Güncelleme Tarihi:

İnterneti dağıtan korsan Türk mü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Almanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Bild, İnterneti dağıtan korsanın 20 yaşındaki Kemal A. olduğunu öne sürdü. Bild Gazetesi, Kemal A.'nın geçen 2 Şubatta ‘‘bilgisayarlı sabotaj’’ suçundan 15 gün sosyal hizmet cezasına çarptırıldığını hatırlattı ve ‘‘Acaba bütün dünyanın merak ettiği Mixter lakaplı korsan Kemal A'mı?’’ diye yazdı. Bild'in ortaya attığı bu sorunun çok sağlam temelleri var. Çünkü Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'ndan (FBI) sızan bilgilere göre kurumun ajanları, Almanya'daki bir korsanın peşinde. FBI'ın görüşme yapmak istediği ‘‘Mixter’’ lakaplı bu korsanın 20 yaşında olduğu ve Hannover kentinde yaşadığı bildiriliyor. Bild'in haberine göre Kemal A. da 20 yaşında ve Hannover'de yaşıyor.

FBI kaynakları, ‘‘zombi’’ bilgisayarlar aracılığıyla Yahoo'daki sitelere yapılan saldırıların faillerinin izini süren ajanların dosyayı yavaş yavaş çözmeye başladığını söylüyor. Ancak şu ana kadar kimse resmen suçlanmadı. FBI bu konuda çok dikkatli, çünkü kendisine yardımcı olabilecek her türlü ‘‘korsan kaynağından’’ yararlanmak istiyor. Mixter de bu kaynaklardan biri. The Mixter, bütün şüphelerin kendisine yönelmesi üzerine geçen cumartesi günü ‘‘AntiOnline’’ adlı web sitesine bir savunma gönderdi. ‘‘Dikenli Tel’’ (Stacheldraht) adlı bilgisayar programının yaratıcısı olan Mixter, saldırılarla ilgisi olmadığını açıkladı. Dikenli Tel programının daha önce de korsanlar tarafından kullanıldığını hatırlatan Mixter, ‘‘Ben web güvenliği adına çalışan biriyim. Bu saldırıları yapanlar ise suç işleyen vandallar’’ dedi.

Nasıl saldırıyorlar

Hacker, İnterne'te saldırıya açık üniversite ya da şirketlere ait server ya da bilgisayar arıyor.

Bilgisayar korsanı, bu korumasız bilgisayar ağına sızıyor. Hacker, burada kendi komutlarına uyan bir ‘‘köle yazılım programı’’ kuruyor.

Korsanın ele geçirdiği ana bilgisayar, kendine bağlı bilgisayar programlarına mesaj yollayarak ‘‘Çalışıyor musunuz?’’ diye soruyor ve cevap vermelerini istiyor.

Ancak bu bilgisayarlar, yanıtı ana bilgisayara değil, saldırının hedefi olan Amazoncom ya da CNNcom gibi İnternet sitelerine yolluyor.

Sonuçta hedef alınan internet sitesine bir sürü gereksiz data yollanıyor. Aşırı yüklenme yüzünden söz konusu İnternet sistemi kilitleniyor ve müşterilerine hizmet veremiyor.

nasıl korunuLUR

Antivirüs programı kullanın ve bilgisayarınızı saldırılardan kurtarmak için bu programı sık sık yenileyin.

İnternetten alışveriş yaptığınızda kredi kartı bilgilerinizin saklanmasına izin vermeyin.

Rakam ve sayılardan oluşan karmaşık bir şifre kullanın ve bu şifreyi sık sık değiştirin.

Hacker'lardan korunmak için farklı İnternet siteleri için farklı şifreler kullanın.

Bilgisayarınızda son yazılım ve e-posta programlarını tercih edin.

Kredi kartı numaranızı sadece güvenli olan İnternet adreslerine verin.

Girmek istediğiniz siteyle girdiğiniz sitenin aynı olduğundan emin olun. Çünkü amazon.com yerine amozon.com adresine girebilirsiniz.

Güvenlik programları kullanın ve verdiğiniz bilgilerin daha sonra silindiğinden emin olun.

İnternete DSL ya da kablolu modem kullanarak giriyorsanız, İnternet trafiğini takip edebilmek için bir yazılım programı kullanın.

Nereden geldiğini bilmediğiniz elektronik postaları açmayın.

İnternet sözlüğü

HACKER Bilgisayar korsanlarının İngilizce adı. İnternet sitelerine sanal saldırı düzenliyorlar. Korsan, herhangi bir İnternet kafeden İnternete giren 10 yaşında bir öğrenci de olabilir, ülkeler için çalışan bir profesyonel de.

BEYAZ ŞAPKALILAR Bir zamanlar ‘‘siyah şapkalı’’ olan, ama şimdi şirket veya kuruluşlarda görevli ya da sözleşmeli çalışan İnternet korsanlarına verilen ad. Görevleri çalıştıkları kuruluşun sistemlerini sanal saldırılara karşı güçlendirmek.

SİYAH ŞAPKALILAR Bu kişiler, herkesin her türlü bilgiye ulaşmasını savunuyor. İnterneti düşünce özgürlüğü platformu olarak gören siyah şapkalılar, İnternetin büyük bir pazara dönüşmesinden rahatsız. Bu nedenle de büyük şirketlere düzenlenen saldırıların ardında siyah şapkalıların bulunduğu sanılıyor.

GRİ ŞAPKALILAR Yerine göre iki tarafta da yer alıyorlar. Geçtiğimiz günlerde bu tür bir grup, hacker'lardan korunmanın yollarını anlatan İnternette bir danışma sitesi kurdu. Ancak bu sitedeki bilgiler, hacker'lara da yol gösteriyor.

ZOMBİ BİLGİSAYAR Korsanların, saldırıda paravan olarak kullandığı bilgisayar sistemleri. Hackerlar, bu bilgisayarları ele geçirerek, saldırılarını söz konusu sistemlerin üzerinden gerçekleştiriyor.

KÖLE PROGRAM Hacker, zombi bilgisayarları köle yazılım programlarıyla ele geçiriyor. Ve bilgisayar istediği saldırıyı düzenletebiliyor.

Clinton’ın İnternet zirvesine bir korsan

ABD Başkanı Clinton, İnternetteki sanal ticaret sitelerine gerçekleştirilen saldırıların ardından dün Beyaz Saray'da uzmanların katılacağı bir zirve topladı.

Bu zirveye önde gelen bilgisayar uzmanlarının yanı sıra ‘‘Mudge’’ kod adlı korsan da davet edildi. Gerçek adı açıklanmayan bu eski korsanın, diğer korsan meslektaşlarıyla birlikte Amerikan yönetimine güvenlik danışmanlığı alanında ‘‘think tank’’ hizmeti verdiği bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Joe Lockhart'ın verdiği bilgiye göre dünkü zirveye teknoloji şirketlerinden üst düzey uzmanlar, akademisyenler ve Ulusal Güvenlik Ajansı'ndan yetkililer katıldı. Bu arada Amerikan Ticaret Bakanı William Daley de zirve nedeniyle Latin Amerika gezisini yarıda kesti. Amerikan yönetimi, korsanların çok büyük sorunlara neden olacağını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!