Güncelleme Tarihi:
İnternet ve Hukuk Platformu (İvHP), internet ve hukuk alanındaki etkinliklerin ilkini gerçekleştirdi. Hukukçu, akademisyen ve öğrencilerin ilgi gösterdiği panelde, internet yasa tasarısının nasıl olması gerektiği sorusuna yanıt arandı. Etkinliğin açılış konuşması Bilgi Üniversitesi Hukuk Fak. Dekanı Prof. Dr. Belgin Erdoğmuş, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Osman Ergun ve Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı tarafından yapıldı. Eczacıbaşı, Lara Falay'ın intiharıyla gündeme gelen satanizm-internet bağlantısına dikkat çekti ancak internetin günah keçisi haline getirilmemesi gerektiğini de ifade etti.
"Türk Ceza Kanunu Tasarısı'nda Bilişim Suçları ve Uluslararası Bağlam" konulu ilk paneli Prof. Dr. Uğur Alacakaptan yönetti. Alacakaptan Türkiye'nin konuyla ilgili yasa tasarısını hazırlamakta geç kaldığını söyledi. Panele konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Yrd. Doç. Yılmaz Yazıcıoğlu, İstanbul Basın Savcısı Cevat Özel, Cumhuriyet Gazetesi Hukuk Danışmanı İvHP üyesi Av. Fikret İlkiz ve İvHP üyesi Av. Vedat Gürer katıldı.
Konuşmacılar ifade özgürlüğü kapsamında internet yayıncılığının hukuksal boyutları üzerinde durarak, konunun Anayasa maddeleri ile çakışan noktalarına dikkat çekti. Ayrıca, internette işlenen suçların ispatlanmasında yaşanacak teknolojik sorunlar, servis sağlayıcıların sorumlulukları, konuyla ilgili davaları yürütecek hukukçuların bilişim konusunda eğitimi gibi konulara da değinildi.
Panelin öğleden sonraki bölümü "Avrupa Konseyi Siber Suç Sözleşmesi, Değerlendirme ve Eleştiriler" başlığı altında gerçekleştirildi. Panele İst. Barosu Fikri Haklar Kom. Bşk. Av. Erdem Türkekul, Bilgi Üniversitesi İletişim Fak. Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Okan Tanşu, Güvenlik Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Özcan, Bilgi Üniv. Hukuk Fak. Yard. Doç Dr. Leyla Keser Berber, İst. Ün. Hukuk Fak. Ceza Hukuku Ar. Gör. Hasan Sınar ve İvHP üyesi Özgür Uçkan konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye'nin Siber Suç Sözleşmesi'nin hazırlanması aşamasında desteği olduğu ancak henüz inceleme aşamasında olduğu için sözleşmeyi imzalamadığı belirtildi. Sözleşmede yer alan bazı hükümlerin, uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırı olması başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının sözleşmeye yönelttiği eleştiriler dile getirildi.
SİBER TERÖRE DİKKAT !
Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Mehmet Özcan, ceza hukuku ve internet bağlamında kolluk güçlerinin pratik sorunlarına dikkat çekti ve dünyada internetle gerçekleştirilen terör eylemlerinden örnekler verdi. Özcan, Latin Amerikalı terör örgütlerinin interneti yoğun olarak kullandığını söyledi ve "spam mail" denilen e-posta bombardımanı eylemini ilk kez Sri Lanka'da faaliyet gösteren Tamil gerillalarının yaptığını belirtti. Türkiye aleyhine yayın yapan 8 bin site olduğunu belirten Özcan, Türkiye'de bilişim suçlarının artma eğiliminde olduğunu ifade etti.
DÄ°JÄ°TAL Ä°MZA
Dijital imza konusunda konuşan Leyla Keser, hukuk bağlamında dijital imzanın bağlayıcılığı hakkında bilgi verdi ve Türkiye'de bir dijital imza yasasının çıkarılması gerektiğini belirtti.
Panelde yapılan konuşmaların kayıtlarının tutulduğu ve hazırlanacak metin ile sonuç bildirgesinin bir kitap haline getirileceği bildirildi.
Ä°nternet ve Hukuk Platformu'nun sitesi: www.internetvehukuk.netÂ