Güncelleme Tarihi:
Biz de internet üzerinden haberleşiyor, buluşuyoruz.” Bu sözler Bağcılar Osmangazi Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisi Damlanur Birlik’e ait. Rehber öğretmenlerin hazırladığı bir testle internette, olması gerekenden fazla zaman geçirdiği, diğer bir deyişle ‘internet bağımlısı’ olduğu tespit edilen öğrencilerden biri. ‘İnternette sosyalleşme’ çabaları ise, onlar farkında olmasa bile günümüz çocuk ve gençlerinin karşı karşıya kaldığı en önemli sorunların başında geliyor.
Bu sorunla karşı karşıya kalan bir diğer öğrenci ise Abdülaziz Kaya. Damlanur Birlik ile aynı okulda 10’uncu sınıf öğrencisi olan Kaya, internet başında geçirdiği zamanı şöyle anlatıyor: “Okuldan eve gelince önce ödevlerimi yapıyorum. Diğer boş zamanlarımı internette geçiriyorum. Hem arkadaşlarımla iletişim kurmak için, hem de ödevlerimi yapmak için kullanıyorum” diyor.
Türkiye’de ve dünyada aynı cümleleri kuran birçok öğrenci var. Uzmanlar ve eğitim kurumları da ‘internet bağımlılığı’ ile mücadele ediyor. Bunlardan biri de Bağcılar Rehberlik Araştırma Merkezi, Bağcılar Belediyesi ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde yürütülen ‘İnternet Bağımlılığına Yönelik Ergen Destek Grubu’ adlı program.
40 LİSELİ GÖZLEMLENECEK
İstanbul İl Milli Eğitim 4’üncü Teftiş Grubu’nun Eylem Araştırması’nda Bağcılar Osmangazi Lisesi pilot okul olarak seçildi. Bu okuldan, yapılan anketle diğer öğrencilere göre internette daha fazla zaman geçirdiği tespit edilen 40 liseli ile çalışmaya başlandı. Liselilere Bağcılar’daki 5 farklı devlet okulundan 5 rehber öğretmen, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde 6 oturumluk grup çalışması yapıyor. Öğrencileri okulda gözlemliyor ve elde ettiği verileri raporlaştırıyorlar. 6 haftalık program kapsamında her hafta 1 seans uygulanıyor. Liseliler seansların yanı sıra, Mühendislik Fakültesi’nin yürüttüğü ‘Robotik Çalıştayı’na da katıldı. Basit robotlar üzerinden ilgilerini çeken alanlara yönelmelerini sağlamak için destek verildi. Eğitimden istenen sonuç elde edilirse, devlet okullarındaki rehber öğretmenler bir rapor hazırlayarak Milli Eğitim Bakanlığı’na sunacak. Programın yaygınlaştırılması için destek isteyecek. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, “Bu araştırma ile interneti çok kullanan gençlere destek olunması hedeflendi” dedi.
Bağımlılıktan kurtulma yolları
- Tanışma toplantısında öğrencilere ‘İnternet nedir?’ ve ‘İnternet ne işe yarar?’, ‘Ne kadarı işe yarar?’ konuları anlatılıyor.
- ‘Kendini tanıma’da öğrencilerle, ‘Ben kimim?’, ‘Geleceğe dair planlar’, ‘İnternet kullanım süreleri’ tartışılıyor.
- ‘Düşünceler-Duygular-Davranışlar’da, ‘Yaşama dair ne şekilde değişiklikler yapılabileceği, internet kullanımın azaltılması’ konuşularak, yerine konulabilecek davranış biçimleri belirleniyor.
- ‘Sosyal Becerilere Yönelik Çalışmalar’da ‘Sosyal yalnızlık, akranlarla olan ilişkilerde zorluklar ve başa çıkma yöntemleri’ ele alınıyor.
- Beşinci haftada, ‘Problem Çözme ve Başa Çıkma Becerilerine Dair Çalışmalar’ yapılıyor. Liselilere ‘Zaman yönetimi’ kavramı üzerinden ‘İnternette geçirilen zamanın nasıl yönetileceği, nasıl kontrol altına alınacağı’na dair destekte bulunuluyor.
- Son seansta da internet kullanımına dair hedefler gözden geçiriliyor.
- İki seansta da liselilerin üniversitelilerle bir araya gelerek ‘destekleyici takip görüşmeleri ve model olma çalışmaları’ yapmaları sağlanıyor.
- Aileler için de tek oturumluk, ‘aile bilgilendirme çalışması’ mevcut.