Güncelleme Tarihi:
AMD’nin Japonya’daki hukuk danışmanları JATK’nin elde ettiği kanıtları Intel’e karşı 30 Haziran 2005 tarihinde açtığı davada kullanmayı planlıyor. Mahkeme kararı, AMD Japonya ve Intel avukatlarının hazır bulunduğu duruşmanın sonunda verildi. Duruşmada, JATK’nin Intel’e karşı Japonya tekelcilik yasalarını çiğnediği gerekçesiyle başlattığı soruşturmada elde edilen kanıtların kullanılması yönünde farklı istekler dile getirildi.
“Bugünkü mahkeme kararıyla, Intel’in yürüttüğü yasadışı tekelcilik uygulamalarının çok yakında gün ışığına çıkacağı anlaşılmıştır,” diyen AMD’nin hukuki ilişkilerden sorumlu başkan yardımcısı Thomas M. McCoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahkemeye sağduyulu kararı için teşekkür ediyoruz.Bu kararın da açıkça gösterdiği gibi, Intel rekabeti baltalamayı hedefleyen uygulamalarını artık ne yasalardan, ne de gerçekleri bilme hakkı olan tüketicilerden saklayabilecektir. JATK’nin kanıtlarının kamuoyuna, bu işin içinde olan insanların gayet iyi bildiği bir gerçeği, yani Intel’in piyasadaki ağırlığını ve tekel konumunu kullanarak OEM’leri AMD ile çalışmamaları için tehdit ettiğini ve korkuttuğunu açıklayacağına inanıyoruz.”
McCoy sözlerinin devamında şunlara değindi: “Burada söz konusu olan, her gün mikroişlemcilere bağımlılığı artan dünya ekonomisinde bilgisayarların geleceğidir.Dünyadaki tüm bilgisayar müşterileri, Intel’in tekelliğini kötüye kullanıp fiyatları yükseltmesinden, yenilikçiliği boğmasından ve seçenekleri azaltmasından zarar görüyor.”
Suç duyurusu
Japonya Adil Ticaret Komisyonu, 8 Mart 2005 tarihinde Intel’in piyasadaki egemen konumunu kullanarak adil ve açık rekabeti engellediğini, böylece Japonya Tekelleşme Yasası’nın 3. maddesine karşı geldiğini belirledi. Bulgulara göre Intel, AMD’nin Japonya’nın tüm dünyaya dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar satan bilgisayar üreticileri nezdinde 2002 yılında %22’ye ulaşan pazar payını düşürmek ve başarısını kısıtlamak için yasadışı ve zorlayıcı yollara başvurdu.
JATK’nin suç duyurusu, 11 ay boyunca yürütülen, hem tüketicilerin hem de rekabetin aleyhine hareketleri ortaya çıkaran bir soruşturmanın ardından yapıldı. Komisyonun bulgularına göre, AMD’nin pazar payının giderek artmasından “rahatsızlık” duyan Intel, Japonya’nın en büyük üreticilerinden olup ülkede satılan mikroişlemcilerin %77’sini satın alan beş şirkete (sonradan bu üreticilerin NEC, Toshiba, Hitachi, Sony ve Fujitsu olduğu açıklandı) dayatmalarda bulunarak AMD’nin pazar payını yapay olarak kısıtlama yoluna gitti. JATK’nin bulguları arasında şunlar sayılabilir:
- Üreticilerden biri, mikroişlemcilerinin %100’ünü Intel’den almaya zorlanırken, bir başkası Intel dışı alımlarını %10’un altına çekmeye zorlandı.
- Intel, yapacağı destek indirimi için bir markanın bilgisayar serilerinden birinin tümünde sadece Intel mikroişlemcilerinin kullanılmasını şart koşarak AMD mikroişlemcilerinin dağıtılmasını engelledi.
- Bu sonuçlara ulaşmak için, “Intel Inside” programını ve Intel’in Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ana şirketinden sağlanan pazar geliştirme kaynaklarını da içeren indirimler ve pazarlama uygulamaları kullanıldı.
Suç duyurusunda, Intel’in bu uygulamaları doğrudan doğruya AMD’nin 2000-2002 yılları arasında artan pazar payına misilleme olarak başlattığı görüşüne yer veriliyor. Ayrıca, bu uygulamalar nedeniyle AMD ve çok daha küçük bir mikroişlemci üreticinin toplam pazar payının 2002’de %24’ten 2003’te %11’e düştüğü belirtiliyor.
JATK bunun üzerine Intel’e bir dizi kısıtlama getirdi.Bunların arasında, müşterilerini ve çalışanlarını artık Japonya’daki bilgisayar üreticilerine rakip mikroişlemcileri satın almama koşuluyla özel indirimler veya kaynaklar sağlamasının yasak olduğuna dair bilgilendirmesi de bulunuyor.
JATK’nin saptadığına benzer ihlaller nedeniyle Avrupa Komisyonu’nun ve Kore Adil Ticaret Komisyonu’nun Intel aleyhine başlattığı soruşturmalar da devam etmektedir.