Güncelleme Tarihi:
TBMM’ye sunulan Hayvanları Koruma Kanunu tasarısı başta hayvan hakları savunucuları olmak üzere pek çok sivil toplum örgütünü harekete geçirdi. 5199 sayılı kanunda yapılacak değişiklikler arasında geçen “uyutma” kelimesi ve sokak hayvanlarının toplanarak doğal yaşam parklarına götürülmesi başlıkları, tartışma yarattı.
11 KENTTE 14.00’TE
GÜNLERDİR sosyal medyada organize olan, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, bakanlıklar ve medya kuruluşlarını mail yağmuruna tutan hayvanseverler bugün saat 14.00’te sokağa çıkıyor. 100 bine yakın imza toplayan hayvanseverlerin bir araya gelip tepkilerini dile getirecekleri kentler ve meydanlar şöyle: İstanbul Taksim Meydanı, İzmir Konak Meydanı, Antalya Şarampol Kapalıyol, Bursa Kent Meydanı, Bodrum Belediye önü, Eskişehir Adalar Migros önü, Tekirdağ Tuğlalıpark, Giresun Atapark Kent Meydanı, Adana İstasyon Meydanı, Aydın Zafer Meydanı, Samsun Cumhuriyet Meydanı.
Pet shop’u engellesinler
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Yalçın: “Hazırlanan bu tasarılar işe yaramayacak ve bir infial yaratacak. Yetkililerin hazırladıkları bu tasarılarda samimi olduklarına inanmıyoruz. Öncelikli olarak pet shoplarda hayvan satışını engellesinler.”
Eziyet sicile işlensin
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyesi Avukat Ahmet Kemal Şenpolat: “Biz dernek olarak 2004 yılında çıkarılan yasalarla ilgili eksikleri ve yanlışları düzeltmek için uzun bir süredir çalışma yürütüyorduk. Çalışmalarımızda birçok yetkiliyle görüştük ve yasa tasarıları hazırladık. Ama hükümet hazırladığı bu son tasarıda bizim isteklerimizin karşıtı maddeler koymuş. Biz hayvanlara eziyet edenlerin sicillerine bu suçun işlenmesini istiyoruz. Sadece güçten düşmüş ve mağdur hayvanların doğal yaşam alanlarına götürülmesini talep ediyoruz.”
HAYVANSEVERLER NEYE KARŞI
- Yasa tasarısında hayvanseverlerin tepkisini çeken madde şöyle: “... Bu sebeple bakımevlerinde kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra kayıt altına alınan sahipsiz hayvanların, hayvan bakımevlerinde yeterli yer olmadığı takdirde sahiplendirilinceye kadar, oluşturulacak olan sahipsiz hayvanlar doğal hayat parkında bakılması için düzenleme yapılmıştır.”
- Ayrıca kanun teklifinin gerekçeli 6’ncı maddesinde, “Bir canlının, sahipsiz veya güçten düşmüş olması, onun ölüm nedeni olamaz, olmamalıdır” denmesine rağmen, kanuna eklenmesi amaçlanan maddede güçten düşmüş hayvanların acısız şekilde “uyutulması” öneriliyor.
- Hayvanseverlerin yaptığı açıklamada yeni yasayla ilgili şu eleştiriler yer alıyor: “Hayvanat bahçelerinin açılmasının daha çok teşvik edilmesi, pet shoplarda hayvan satımı ticaretine üstü kapalı onay verilmesi, hayvanların ancak işkence ile öldürüldüğünde sanığın adli para cezası ile cezalandırılması, gerekse doğal hayat ortamı adı altında büyük bahçeler yaratılarak hayvanların açlığa ve parçalanmaya teşvik edilmesi, hayvanların ödül ve ikramiye olarak verilmesi, kat mülkiyeti yasasını bile aşarak evlerde beslenen hayvan sayısına zarar verip vermediğine bakılmaksızın müdahale edilmesi yasada yer alacaktır. Hayvanlara işkence edip ama öldürmeyip ve taksitle verilecek olası cüzi cezayı ödeyerek kurtulma seçeneği ise adeta ‘Aferin oğlum yasası’ olarak bizlere sunulmaktadır.”