İnsanlık için büyük adım

Güncelleme Tarihi:

İnsanlık için büyük adım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

İnsanoğlunun aya ayak basmasından bu yana tam 30 yıl geçti

Bundan tam 30 yıl önce bir insan ilk kez aya ayak bastı. İnsan için küçük ama insanlık için büyük bir adım atıldığını söyleyerek. Aya ilk ayak basan ABD'li astronot Neil Armstrong, aynı zamanda ABD'yi uzay çalışmaları konusunda rakipsiz kıldı.

30 yıl önce dünyada 600 milyon insan, yani o zamanki dünya nüfusunun beşte biri, bu macerayı canlı olarak televizyonlarından izledi. Bu macera uzay bilimi ve uzay sanayiinin bugün vardığı aşama için de bir eşik oluşturdu.

Sanatçılar için bir ilham, aşıklar için romantizm kaynağı, ilkçağ insanları için kutsal bir imge, bilim adamları için dünyanın uydusu ve med ve cezir olayının sebebiydi. 30 yıl önce 20 Temmuz 1969 yılında dokunulmazlığı kalktı. Çünkü 30 yıl önce aya ilk insan gitti ve büyü bozuldu. O tarihten bu yana da özellikle Amerikalılar için komşu kapısı oldu.

30 yıl önce, iki Amerikalı astronot, Neil Armstrong ve Edwin‘‘Buzz’’ Aldrin, Kartal adlı Apollo ay modülünü Sukünet Denizi'ne indirdiler ve altı saat sonra da modülden çıkarak aya ayak bastılar. Neil Armstrong, aya ilk ayak basan insan olarak tarihe geçmiş sözlerini orada etti, ‘‘İnsan için küçük ama insanlık için büyük bir adım.’’

Armstrong ve Aldrin ayda yürürken ekibin üçüncü astronotu Michael Collins, Columbia adlı ana gemide ayın yörüngesi etrafında turluyordu. Bu yolculuğa o da katılmış, ama aya ayak basmak ona nasip olamamıştı.

Aydaki iki astronot toprağa ABD bayrağını diktikten sonra, kameraları kurdular, toprak örneklerini aldılar, ay taşları topladılar ve bazı bilimsel testler yaptılar. Ayda rüzgar olmadığı için, bayrağı tellerle tutturarak dalgalanan bayrak imgesi yarattılar. Yerçekimi dünyanın altıda biri kadar olduğundan ayda yürümekte ve hareket etmekte hiç zorlanmadılar.

Columbia, 16 Temmuz 1969 tarihinde Florida Cape Kennedy üssünden bir Saturn Beş roketiyle ateşlenmiş ve üç gün süren bir yolculuk sonucunda aya varmıştı.

Yaklaşık 600 milyon televizyon izleyicisi bir haftalık bu macera sırasında televizyonlarına yapışık kaldı. Bu rakam o tarihte dünya nüfusunun beşte birini oluşturuyordu.

Armstrong'dan sonra 11 kişi daha ayda yürüdü. Bunlar arasında bu ilk seyahata katılan ve Apollo XI le gittiğinde ayda golf oynayan Edwin Aldrin de vardı. Daha sonra Apollo XII, XIV, XV, XVI ve XVII de aya insan taşıdı. Aralarında teknik bir arıza nedeniyle aya inemeyen Apollo 13 de olan tüm Apollo projesi ABD'ye 25 milyar dolara mal oldu. Apollo 13'ün arızalanması, 13 rakamı konusunda saplantılı olan Amerikalıların 13'ün uğursuzluğuna daha da inanmalarına yol açtı.

Ancak yine de dünyanın kollektif bilincine yazılan isim ayda ilk küçük adımı atarak ayak basan insan Neil Armstrong oldu. 24 Temmuz tarihinde iki astronot tekrar ana gemi Columbia'ya dönmüşlerdi. Geminin 31. turu tamamlanınca Collins onları tekrar eve yani dünyaya döndürecek tek motoru ateşledi. Columbia, dünyaya dönünce Pasifik Okyanusuna indi. Korkunç bir fırtınanın ortasına, ancak tepetaklak iniş yapabildi ama her üç astronot da sapasağlamdı.

Ayak izleri İnsanoğlunun aya ilk attığı adım, bu ayak izleriyle ölümsüzleşti. Florida'daki Kennedy Uzay Üssünden 16 Temmuz 1969 tarihinde fırlatılan Apollo XI, üç astronot taşıyordu: Kumandan Neil Armstrong, Kartal'ın Pilotu Michael Collins ve Ay Modülü Kumandanı Edwin Aldrin Jr. Armstrong ve Aldrin aya ayak bastılar ama Collins, ana gemide kalarak, gemiyi yörüngede tuttu. Aya üç gün süren bir yolculukla ulaşmışlardı. 24 Temmuz günü geri döndüklerinde Pasifik Okyanus'una fırtına nedeniyle aşırı dalgalı bir denize tepetaklak iniş yapabildiler. Ama üç astronot da sapasağlam dönebilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!