Güncelleme Tarihi:
Los Angeles'taki Cedars-Sinai Tıp Merkezi'nde yer alan bir kök hücre laboratuvarını ziyaret eden 71 yaşındaki Hawking, yaşayacak yeni bir gezegen bulamaması durumunda insan ırkının bin yıl daha ayakta kalmasının mümkün olamayacağını ileri sürdü.
Evrenin kökenleri ve kara deliklerle ilgili kitaplarıyla dünya çapında tanınan Hawking, "eğer evrenin nasıl işlediğini anlayabilirsek, o zaman kontrol etmenin de bir yolunu bulabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
Hastalığıyla ilgili bir soru üzerine ise Hawking, "hayat ne kadar zor görünürse görünsün, her zaman yapabileceğiniz bir şey vardır" ifadesini kullandı.
Cambridge Üniversitesi'nde öğrenciyken yakalandığı motor nöron hastalığı Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) nedeniyle hareket edemeyen ve konuşamayan Hawking, iletişim kurabilmek için için bilgisayar teknolojilerinden yararlanıyor.
MARS'TA HAYAT VARDI
6 Ağustos 2012'de Mars'ın yüzeyine iniş yapan kaşif robot Curiosity geçtiğimiz ay kilit sorunun cevabını dünyaya ulaştırdı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kaya örneklerindeki minerallerin analizinin geçmişte Mars'ta hayatın var olmuş olabileceğini gösterdiğini açıkladı.
NASA'nın Mars Keşif Programı yetkili uzmanlarından Michael Meyer, düzenlediği basın toplantısında, Mars'ın yaşamaya uygun olup olmadığının, gezegenin yüzeyindeki ilk kaya delme çalışmasını 9 Şubat'ta yapan “Curiosity” misyonunun cevabını vermesi gereken önemli soruların başında geldiğini belirtti.
Meyer, “bugün bilinenlerin ışığında söz konusu soruya olumlu yanıtın verilebileceğini” vurguladı.
İncelenen kaya tozunda kil minerallerinin belirlendiği, bu minerallerin suyun olduğu bir ortamda bulunduğu bildirildi.
Curiosity, delme işlemi sırasında ortaya çıkan bir tutam tozu, kimyasal ve mineral yapıyı analiz etmek amacıyla üzerinde bulunan laboratuvara başarıyla boşaltmıştı.
Mars'a yapılacak olası yolculuk kapsamında şimdiye kadar üretilen en gelişmiş robot olan Curiosity, 12'den fazla kamerası, bir meteoroloji istasyonu, delme ve çevreyi incelemesine olanak sağlayan araçlarıyla Kızıl Gezegen'de hayata ilişkin kimyasal temel yapı taşlarını bulmaya çalışıyor.
Curiosity, 26 Kasım 2011'de uzaya fırlatıldıktan sonra 6 Ağustos 2012'de Mars'a inmişti.