Güncelleme Tarihi:
Genelde göktaşları ne kadar büyükse o kadar büyük felakete yol açar. 1997’de Colorado Üniversitesi’nden yerbilimci Brian Toon ve meslektaşları, farklı boyutlarda göktaşı çarpmalarının sonuçlarını hesapladı. 800 metrelik bir göktaşının 100.000 milyon ton (Mt) TNT’ye eşdeğer enerji salıvereceğini buldular.
Bu yaygın patlama zararına ve depremlere yol açabilir ama günümüzün doğal afetlerinden çok da farklı değil. Fakat çarpışma şiddeti 100.000 Mt eşiğini aşınca insanlık tarihinde benzeri görülmemiş bir felaketle karşı karşıya kalıyorsunuz. Çapı 1,5 km olan bir göktaşı, ufalanmış kayaları ta stratosfere fırlatarak güneş ışığının önünün kapanmasına ve küresel soğumaya yol açabilir.
Purdue Üniversitesi’nde gezegen fizikçisi olan Jay Melosh, dinozorları öldüren nesnenin muhtemelen 10-12 km çapında olduğunu söylüyor. Çarpma etkisiyle tüm gezegeni çevreleyen ve ormanların üzerine yağarak hepsini tutuşturan bir toz bulutu oluştu. Melosh, “Dinozorlar belki de yanarak öldüler,” diyor. Böyle bir çarpma bugüngerçekleşse milyarlarca insanın ölümüne yol açar.
İlk patlamada ya da takip eden yangınlarda ölmeyenlerin ise besin bulma olasılığı çok düşük. Toon, “İnsanlar açlıktan ölecek,” diyor. Yine de bazı insanlar bu kıyamet fırtınasından sağ çıkabilir. “Muhtemelen Kosta Rika açıklarındaki balıkçılar,” diyor Toon. “Okyanuslara yakın yaşayıp da önce saklanan, yangınlar başlayınca da balıkla beslenenler kurtulabilir.” Fakat tek bir çarpışmanın tüm insanlığın kökünü kazıması için 100 km çaplı bir göktaşı gerekiyor. Toon bunun için, “O zaman herkes yanarak ölür” diyor.
www.popsci.com Tarafından Hazırlanmıştır.