Güncelleme Tarihi:
Görsel ve işitsel sınırlarımız bilimsel anlamda tam bir doğrulukla kanıtlanmış olsa da, söz konusu kokular olduğunda aynı oranda emin olmak mümkün değil. İnsan burnunun ortalama 10.000 farklı kokuyu algılayabildiği söyleniyor. Ancak yeni yapılan bir araştırma, bu rakamın gerçekleri yansıtmadığını gösterdi. Rockefeller Üniversitesi’nden moleküler nörobiyoloji uzmanı Leslie Vosshall ve ekibi, algılayıp, ayırt edebildiğimiz kokuların sayısının 1 trilyon civarında olduğunu söylüyor.
Araştırmada 26 kişinin her birine, her defasında üç şişe verildi ve bunlardan ikisinin kokusu %100 aynıydı. Araştırmaya katılanlardan farklı olanı tespit etmeleri istendi. Ancak laboratuar ortamında yaratılan bu içeriklerin farklı olanı bile diğerleriyle %90 oranında benzeşiyor, geriye kalan %10 ise sadece nüansları içeriyordu. Birbirlerinden ayrılması imkansız gibi görünen bu kokular, 128 çeşit molekül kullanılarak oluşturuldu. Testler her bir denek için yüzlerce kere tekrarlandı. Sonuçlar kokuduyumuzun şaşırtıcı oranda tutarlı ve gelişmiş olduğunu gösteriyordu.
Deneklerin hemen hepsi, laboratuarda bir araya getirilen bu içeriklerin yüksek oranda benzeşiyor olmalarına aldırmadan, farklı olanı ayırt etmeyi başardılar. Ancak farkın ne olduğu sorulduğunda, tarif etmelerinin hiç de kolay olmadığı görüldü. Tabii ki bu pek de şaşırtıcı bir durum değil. Çünkü kokuları algılasak da, baskın olarak üste çıkan aromayı çok iyi tanımıyorsak tarif etmemiz mümkün olmuyor. Araştırma, her bir şişedeki toplam içeriği oluşturan tüm farklı kokuları ayırt edebildiğimizi de gösterdi.