İnsani yardım kuruluşları tek çatı altında birleşecek

Güncelleme Tarihi:

İnsani yardım kuruluşları tek çatı altında birleşecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2007 11:50

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) İnsanı Yardım Forumu Sekreteri İbrahim Altan, İslam ülkelerindeki yardım kuruluşlarının İKT çatısı altında birleştirmeyi amaçlayan “İnsani Yardım Forumu”nun resmi bir hüviyet kazanacağını ve merkezinin Türkiye'de olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Altan, yardım kuruluşlarının bir çatı altında toplanmasının 2004 yılında Endonezya'da yaşanan deprem ve tsunami felaketinin ardından gündeme geldiğini söyledi.

Dünyadan pek çok kuruluşun bölgeye yardım için geldiğini hatırlatan Altan, ”bu çalışmalar yapılırken alan çakışmaları olduğunu gördük. Örneğin bir kuruluş çadır kuruyor, bir başka kuruluş daha çadır kuruyor. Ama bu çadırlarda kalacak insanların barınmalarıyla ilgili diğer ihtiyaçlar, gıda, giyim, oradaki sosyal ihtiyaçların açıkta kaldığını gördük” dedi.

Altan, kaynakların da yeterli olmaması sebebiyle oradaki Türk kuruluşlarıyla konuyu tartıştıklarını ve “Biz neden bu İslam dünyasında sahaya gelebilen kuruluşları böyle bir organizasyon içinde bir araya getirmeye çalışmıyoruz? Bunlar bir araya gelse ve bu tür olağanüstü durumlarda kaynaklarını birleştirseler, bir deprem, sel afetinde ne yapılacağını kararlaştırsa ve herkes gerek personel, gerek ekipman açısından onları getirse ve orada bir iş tamamlansa” görüşünün ortaya atıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Bu konuda Türkiye'de İstanbul Uluslararası Kardeşlik Derneği ile hazırladıkları çerçeveyi, bütün İslam ülkeleri ve topluluklarının temsil edilmesi nedeniyle en uygun kuruluş niteliği taşıdığını düşündükleri İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'na götürdüklerini belirten İbrahim Altan, İhsanoğlu'nun bu düşünceyi çok olumlu karşıladığını ve böyle bir kuruluşun İKT çatısı altında olmasının uygun olacağını söylediğini kaydetti.

Altan, bu çatı altında hangi kuruluşlar olacağı konusunda da “kaynağı, insani yardım amaçlı ve insani yardım dışında herhangi bir amacı olmaması, bu tür operasyonlarda gerektiğinde sahaya çıkabilmesi” durumunu ön plana aldıklarını dile getirdi.

Sekreterliği Deniz Feneri Derneği tarafından yürütülen İnsani Yardım Forumu'nda, “İstanbul Uluslararası Kardeşlik Derneği, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, Yeryüzü Doktorları (Doctors Worldwide), Kuveyt'ten International Islamic Cahritable Organization ve Direct Aid, Malezya'dan Global Peace Mission, Katar'dan Qatar Charity, Suudi Arabistan'dan International Islamic Relief Organization, İngiltere ve Pakistan'dan Muslim Aid ve Muslim Hands” gibi kuruluşların yer aldığını bildirdi.

İLK UYGULAMA JAVA ADASINDA YAPILDI

Bu kuruluşların bir grubuyla İstanbul'da Ekmeleddin İhsanoğlu'nun katılımıyla toplantı yaptıklarını anlatan Altan, gayrı resmi hüviyette oluşan çatı kuruluşun, ilk uygulamasını Java adasının Yogyakarta kentinde 6 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından gerçekleştirdiğini, burada Malezya'dan ve Türkiye'den kuruluşlarla sağlık, gıda, giyim ve aşevi hizmeti verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Altan, 1 Ağustos 2006'da İstanbul'da yaptıkları daha geniş katılımlı ikinci toplantının ardından İsrail'in saldırdığı Lübnan için bir Task Force (Görev Gücü) oluşturulduğunu belirterek, toplantıya çağrılan kuruluşlara Lübnan'da neler yapılabileceği, ne tür talepler, ihtiyaçlar olabileceği konularının izah edildiğini bildirdi.
Ortak çalışmaların başarılı olduğunu gördüklerini belirten Altan, geriye bunun artık resmi bir hüviyete bürünmesi ve daha geniş kitlelere yayılmasını sağlamanın kaldığını ifade etti.


HUKUKSAL SÜRECİN TAMAMLANMASI İÇİN UĞRAŞIYORUZ

İbrahim Altan, üye kuruluşları daha genişleteceklerini kaydederek, ”Hukuksal sürecin tamamlanması için uğraşıyoruz. İnsani Yardım Forumu resmi bir hüviyet kazanacak. Merkezi Türkiye'de olacak. Uluslararası teşekküllerle ilgili Türkiye'deki mevzuat çerçevesinde bir dernek gibi olacak ve bu da İKT tarafından akredite edilecek. Resmi hüviyete kavuştuğunda, İslam Konferansı Teşkilatı İnsani Yardım Forumu olarak devam edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Altan, kuruluşun gerçekleştireceği çalışmalara ilişkin de şu bilgileri verdi:
“Olağanüstü durumlarda zaten hemen çağrılarla bu yardımlar yapılıyor. Önemli olan bu faaliyetlerin organize ve senkronize bir şekilde yapılması, herkesin ilk başta neler yapacağını bilmesi ve kaynağını ona göre yönlendirmesi. Ama bunun dışında, Afrika ve Asya'da birçok ülkede geri kalmışlık had safhada. Buralarda yoksulluğun önüne geçmek için, yoksulluğu tüketecek çalışmalar yapılacak. Sadece olağanüstü durumlarda çalışan, daha sonra çalışmayan bir halde değil, çünkü olağanüstü durumlardan etkilenmenin en büyük nedeni, normal zamanlardaki hazırlıkların yetersiz olması.

Haberin Devamı


Biz yoksullar için kaynakları birleştirip, daha dayanıklı binalar, insanların kendi geçimlerini kazanabilecekleri daha güzel işler yapacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!