Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2004 01:56
Genom Projesi’ni yürüten bilim adamlarına göre insanın gen sayısı, daha önceki tahminlerin aksine, 30 bin ile 40 bin arasında değil, 20 bin ile 25 bin arasında.
Böylece insanın gen sayısının, genetik şifresi çözülen ve 27 bin gene sahip olduğu anlaşılan tere otundan da az olduğu anlaşıldı. Uluslararası Human Genom Konsorsiyumu’nun son araştırma sonuçları, bugün yayınlanan Nature Dergisi’nde yer alıyor. İnsanın genetik haritası çıkarılmadan önce uzmanlar, insanda yaklaşık 100 bin gen olabileceği tahmininde bulunuyordu. Aynı konsorsiyum, 2001 yılında insanın gen haritasındaki gen sayısını yaklaşık olarak 66 bin olarak veriyordu. Daha sonra araştırmaya liderlik eden Francis Collins, bu rakamı 48 bine çekti. Bugün ise gen sayısı yarıya indi. Collins gen sayısındaki bu düşüşle ilgili olarak ‘Olabilir, yaşa ve öğren’ diyor.
SOLUCANDA 19.500 GEN
Bağımsız gen laboratuvarları ise insanın gen sayısını 19 bin 599 olarak veriyor. Oysa ‘c. elegans’ diye adlandırılan minik solucanların gen sayısı bile 19 bin 500. Tere otunun gen sayısı ise yaklaşık 27 bin.
Araştırmada sadece hücrelere protein üretmelerini söyleyen genler esas alındı. İnsanın genetik şifresini oluşturulan DNA’nın 3 milyar kimyasal yapı taşından oluştuğu tahmin ediliyordu. Bu yapı taşlarının bir kısmı genleri oluşturuyordu. Ancak 2001 yılında DNA ile ilgili sonuçlar açıklandığında DNA’da hálá çözülemeyen bölümler bulunuyordu. Şimdi bilim adamları, yeni teknolojiler sayesinde bu karanlık bölgelere de ulaşmayı başardılar ve buradakilerin aslında herhangi bir fonksiyonu olmayan gerçek genlerin kopyaları olduğu ve bazı genlerin iki kez sayıldığı anlaşıldı.
California Üniversitesi’nden Gerald Rubin, gen sayısında bundan böyle bir değişim beklemediğini söyleyerek ‘bundan böyle solucandan sadece biraz daha çok gene sahip olduğumuz gerçeğiyle yaşamayı öğreneceğiz’ dedi.