İnsana yatırım sertifikası

Güncelleme Tarihi:

İnsana yatırım sertifikası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2002 12:07

MCT (Management Centre Türkiye) insan kaynakları alanında bir kalite belgesi olan IIP'nin (Investors in People-İnsana Yatırım) Türkiye lisansörü oluyor. 15-25 bin dolarlık bir maliyeti bu sertifikayı alan şirketler birçok alanda ölçülebilir farklar yaratıyor. HSBC, TNT, BBC dünyada IIP alan 26 bin şirketten yalnızca birkaçı...

Firmalar 'farklı' olduklarını göstermek için genelde çalışanlarına yatırım yaptıklarını söylüyor. Ancak, bazıları bunu gerçekten hayata geçiriyor, bazıları ise yalnızca 'kağıt üzerinde' bırakıyor. Artık 'en büyük sermayemiz çalışanlarımızdır' diyen şirketler IIP Sertifikası'yla bu konudaki samimiyetlerini ortaya koyma imkanı bulacak.

IIP Sertifikası insan kaynakları alanında bir kalite belgesi görevi görüyor. Dünyada McDonald's, HSBC, Sainsburry, Holiday INN, TNT, BBC, İngiltere İşçi Partisi, Marks & Spencer gibi birçok ünlü kuruluş bu sertifikayı almış durumda. Türkiye'de henüz yalnızca Crowne Plaza ve Holiday INN Otelleri ve TNT IIP’ye sahip.

Şimdiye kadar Türkiye'deki şirketlerin ana firma olan IIP UK'e başvurmaları gerekiyordu. Ancak bundan sonra sertifikasyon programının Türkiye ayağı MCT (Management Centre Türkiye) tarafından yürütülecek. MCT ana firma olan IIP UK'in Türkiye lisansörü olacak.

IIP (Inverstors in People) 1990'da İngiltere'de ortaya çıkmış bir kalite standardı. Daha sonra buradan tüm dünyaya yayılmış. Amacı çalışanlardan yola çıkarak bir organizasyonun performansını yükseltmek. Bugün dünyada çoğunluğu Avrupa'da olmak üzere, IIP Sertifikası'nı almış 26 bin firma var.

IIP birçok alanda ölçülebilir farklar yaratıyor. Örneğin, bu sertifikayı alan kurumların yüzde 80'i çalışanlarının becerilerinin arttığını söylüyor. IIP'ye sahip şirketlerde çalışanların yüzde 94'ü işlerini severek yaptıklarını belirtiyor. Diğer şirketlerde bu oran yalnızca yüzde 36. IIP alan şirketlerin yüzde 92'sinde çalışanlar arası iletişim ve uyum çok yüksek. Almayanların ise yüzde 30'unda durum böyle.

Bunların yanı sıra IIP kurumsal imajı yükseltiyor ve çalışanların bağlılığını artırıyor. Niteliklerini en iyi şekilde kullanmalarını sağlıyor. Kısacası, bu sertifika şirketlerin çalışanına önem verdiğini, bunu ölçtüğünü ve çıkan sonuçlara bakarak daha iyiye gitmek için çaba sarf ettiğini gösteriyor.

MCT, IIP'yi Türkiye'de önde gelen bir 'insana yatırım standardı' yapmayı amaçlıyor. Bunun için 2003 başında Türkiye'de IIP uygulamasına başlıyor. İlk yıl beş ile 15 şirket IIP'ye başvurabilecek.

Şirketler ilk başta çalışmaların nasıl yürütüleceğine dair bir günlük bir eğitime tabi tutulacak. Gerekirse IIP ve MCT'nin birlikte oluşturduğu danışmanlık kurulundan uygulamaya dair yardım alabilecek. Bir yıl süren çalışmalar IIP UK tarafından denetlenecek. IIP'yi Türkiye'de ilk defa alacak şirketler gelecekte IIP'nin danışma kurulunu oluşturacak. Danışma ve denetleme görevi yapacak. Bunun için altı günlük ayrı bir eğitim alacaklar. MCT Yönetim Kurulu Başkanı Alper Utku IIP'nin yararlarını sıralıyor:

‘‘Şirketler IIP'den sonra planlı ve performans artımına yönelik adımlar atacak. Bunların sonuçlarını ölçecek ve buna göre yatırımlarını yapacak. İnsan kaynaklarının tüm alanlarında sonuca yönelik hareket edecek. Bu şirketlerin nitelikli adaylar önündeki cazibesi artacak. İnsana yatırım konusunda dünya standartlarında bir şirket olacak.‘‘

IIP'nin 'teşhis maliyeti' bir-iki bin dolar civarında. Teşhis sırasında şirketin IIP'ye hazır olup olmadığını değerlendiriliyor. Tüm süreçler için 15-25 bin dolarlık bir maliyeti var. Yıl sonunda yerinde yapılan ziyaretler sonucunda başarılı kuruluşlara IIP Sertifikası verilecek.

Utku IIP'nin insan kaynakları departmanlarının stratejik konumunu güçlendireceğini söylüyor: ‘‘Bu bir ISO kadar karmaşık değil ama var olan insan kaynakları altyapınızı daha iyi değerlendireceğiniz bir çalışma. İnsan Kaynakları alanında gerçekten iyi birşeyler yapıyorsanız bu standardı kolaylıkla hak edebilirsiniz. Yalnızca ufak tefek bir çerçeve çalışması gerekir.‘‘

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!