İnsana domuz kalbi nakli

Güncelleme Tarihi:

İnsana domuz kalbi nakli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2001 00:00


Avusturya'nın Graz kentinde devam eden, 42. Uluslararası Cerrahlar Kongresi'nde, insanlara ''domuz kalbinin nakledilebileceği'' açıklandı.

Graz Cerrahi Kliniği Başkanı Prof. Karlheinz Tscheliessnigg, ''Maymunlar üzerinde yaptığımız deneylerde başarıya ulaştık. Maymuna naklettiğimiz domuz kalbi sorunsuz olarak çalıştı. İnsanların da er veya geç bu deneylerden yararlanabilecekleri bir gerçektir'' dedi.

Kalp bağışının yetersiz olması nedeniyle tıp dünyasının yeni arayışlar içine girdiğini belirten Prof. Tschliessnigg, ilk domuz kalbi naklinin üç yıl içinde gerçekleşebileceğini söyledi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden toplam 1200 cerrahın katıldığı kongrede, ameliyatların uzaktan kumandayla yapılabileceği konusunda da görüş birliğine varıldı.

Özellikle kaza mahaline gönderilen sağlık helikopterlerine konulacak ameliyat cihazlarını kullanabilecek bir doktor, uydu telefonu kanalıyla kıtalar ötesindeki uzman bir cerrahın talimatlarını uygulayarak ameliyatı gerçekleştirebilecek.

Uzaktan kumanda yöntemiyle, ikamet bölgesindeki bir hastahaneye kaldırılan hastalar da, dünyanın herhangi bir ülkesindeki uzman cerrahlar tarafından ameliyat edilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!