Güncelleme Tarihi:
Tavşanlı'da 30 yıldan beri balıkçılık yapan Hüseyin Şen'in, Balık Pazarındaki tezgahında bulunan, balıkçılar tarafından “insan suratlı balık” olarak nitelendirilen balık, balıkçıların yanı sıra vatandaşların da ilgi odağı oldu.
Şen, yaptığı açıklamada, uzun yıllardır balıkçılık yapan bir kişi olarak “insan yüzüne benzeyen kaburgaları olan bir balığa ilk kez rastladığını” belirtti.
Balığı, Türkiye'nin değişik denizlerinden temin ettiklerini, Antalya açıklarında anlaşmalı tekneleriyle son çıkılan seferde bu balığın ağlara takıldığını anlatan Şen, “Ömrümde ilk kez bu tür bir balık görüyorum” iddiasında bulundu.
Hüseyin Şen'in elemanlarından Recep Çağatay da balığın avlanma hikayesini şöyle anlattı:
“Antalya'da anlaşmalı bir teknemiz var. Bu tekneyle balığa çıkıyoruz ve ne çıkarsa onu getirip burada satıyoruz. Geçtiğimiz gece yine balık için Antalya'dan açıldık. Hava çok durgundu. Ağları attık ama pek umutlu da değildik. Sabah ağları çektiğimizde bu balıkla karşılaştık. Antalya'da bütün balıkçılar hayretle balığı incelediler. Onlar da bu tür bir balık hiç görmemişler. Balığın cinsi konusunda kimse bir şey söyleyemiyor. Biraz vatoza benzetiyorlar ama onda da böyle bir çehre yok. Biz de balığı Tavşanlı'ya getirdik.”
Türünün ne olduğunu bilemeyince balığa “Sarpan” adını taktıklarını ifade eden Çağatay, “Bu balığı yemeyi ya da satmayı düşünmüyoruz. Onu ilaçlayıp, balıkçı tezgahımızda sergilemek ve böylece muhafaza etmek istiyoruz” dedi.
BALIKÇILAR TANIMIYOR AMA
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kaya, balıkçıların tanımadıklarını söyledikleri balığın “sansasyon yaratacak bir tür olmadığını”, Türk sularında yaşayan bir balık olduğunu belirtti.
“Bu, bilinen bir balık, adı kemane” diyen Kaya, bilimsel adı “Rhinobatos cemiculus” olan, Türkiye'de “Kemane balığı” olarak adlandırılan balığın, genellikle 9-100 metre derinliğinde olan kıyıların kumlu-çamurlu zeminlerinde yaşayan bir köpek balığı türü olduğunu söyledi.
Kaya, tamamen zararsız olan bu balığın oldukça yavaş hareket ettiğini, yılda 4-6 yavru yaptığını kaydetti. Çoğunlukla Ege ve Akdeniz kıyılarında yaşadıklarını ifade eden Kaya, zaman zaman balıkhanelerde satılan balığın besin olarak tüketildiğini sözlerine ekledi.