Güncelleme Tarihi:
ABD'den Malezya'ya ve İsrail'e 40 ülkeden kuruluşun oluşturduğu platformun mektubunda, İngiliz hükümetinin Snowden belgeleriyle ilgili haber yapan Guardian gibi medya grupları üzerindeki baskısının alarm verici seviyelere ulaştığı belirtildi. Mektupta, şu ifadelere yer verildi:
"Uluslararası bir koalisyon olarak toplandık çünkü İngiltere hükümetinin dijital iletişimin toplu takibiyle ilgili ifşaatlara verdiği tepkinin ülkede temel insan haklarını aşındırdığına inanıyoruz. Hükümetin tepkisi sağlıklı bir demokratik toplumda önemli bir rol oynayan araştırmacı gazeteciliği kutlamak değil kınamak yönünde olmuştur. İngiltere'nin güçlü bir demokrasi tarihi vardır ve bu izleme faaliyetleri İngiltere'nin ulusal güvenliğini korumak konusunda önemli bir rol oynarken, korumaya çalıştığı diğer değerlerine zarar vermemeli. Bu yüzden İngiltere'yi ifade özgürlüğü ve medya özgürlüğünü koruma ve savunma zorunluluğunu yerine getirmeye, İngiliz hükümetini de Guardian ve onunla birlikte hareket edenler üzerindeki baskısına son vermeye çağırıyoruz."
BEYAZ SARAY'DAN SNOWDEN'A AF YOK
Dünya basınında Snowden ve ortaya çıakrdığı gizli belgelerle ilgili bir diğer haber de Beyaz Saray tarafından Snowden'a af ihtimalinin reddedilmesi. Beyaz Saray üst düzey danışmanı Dan Pfeiffer ile ABD Senatosu'nun ve Temsilciler Meclisi'nin istihbarat komiteleri başkanları NSA eski çalışanı Edward Snowden'ın affedilmesinin söz konusu olamayacağını söyledi.
Alman milletvekili Hans-Christian Ströbele, geçtiğimiz hafta Moskova'da Snowden'la bir araya gelmişti. Görüşmenin ardından Ströbele, Snowden'ın Kongre önünde ifade vermeye ve "olası ciddi suçlara ışık tutmaya hazır olduğunu söylemişti. Pfeiffer ise ABC televizyonunda yayınlanan "This Week" programında "Snowden ABD yasasını ihlal etti. ABD'ye dönüp adaletle yüzleşmeli" dedi. Komite başkanı Senatör Dianne Feinstein ise CBS'te yayınlanan "Face the Nation" programında Snowden'ın fırsatı kaçırdığını savundu.