Güncelleme Tarihi:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 18 Aralık'ta vermiş olduğu bir kararla Türkiye'yi benzer bir sebepten cezalandırdığının hatırlatıldığı açıklamada, HRW araştırmacısı Cynthia Wong'un ifadelerine yer verildi.
HRW İnsan Hakları ve İnternet departmanından Wong, "AİHM, internet hizmetlerinin toptan bloklanmasının keyfi ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirterek, güçlü bir mesaj vermiştir" dedi.
Wong, "40'tan fazla ülkenin interneti belli oranlarda filtrelediğini düşünürsek, bu karar çok gerekli bir emsal teşkil edecek" ifadesini kullandı.
AİHM DE HAKSIZ BULMUŞTU
AİHM, kamuoyunda “sites.google.com” davası olarak bilinen davada 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”un ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna karar vererek, Türkiye'yi cezalandırmıştı.
Sites.google.com sitesi 24 Haziran 2009 tarihinde barındırdığı bir içerik sebebiyle 5651 sayılı yasaya dayanılarak erişime engellenmiş, bu engelleme sonucunda da içerik sahipleri ve bu içeriklere erişemeyen internet kullanıcıları mağdur olmuştu.
Derneğe başvuran ve kişisel sayfaları bu yasak sebebiyle Türkiye’den erişilemeyen Ahmet Yıldırım adına açılan davada AİHM Türkiye’yi haksız bulmuş ve Türk hükümetini davacıya 7 bin 500 euro manevi tazminat, 1000 euro da mahkeme masrafı ödemeye mahkum etmişti.
“BU KARARA UYULMALI”
Wang, "AİHM'in de açıkça belirttiği gibi internet; ifade özgürlüğü ve bilgi alma hakkının sağlanması için temel araçlardan biridir. Bu yüzden erişim kısıtlamaları önemli birer müdahale anlamına geliyor... Milyonlarca insan, kendilerini ifade etmek ve bilgi almak için Google Sites ve diğer servislere güveniyor. Hükümet kanunen bu kararı uygulamakla ve daha uygun bir yaklaşım benimsemekle yükümlüdür" dedi.