İnkâr yasası ilk davada çöker

Güncelleme Tarihi:

İnkâr yasası ilk davada çöker
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2011 00:00

İSRAİLLİ yöneticilerin Savaş suçu işlediklerini bildirip Gazze katliamını Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na götüren Fransız hukukçu Gilles Devers, Fransa Ulusal Meclisi’nin kabul ettiği “İnkar yasası”ile ilgili bir cezalandırmanın hukuken olanaksız olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Avukat Devers, Fransa Ulusal Meclisi’nde inkar suçu ile açılabilecek davaların soykırımı tanıyan 29 Ocak 2001 yasası dahil, inkar yasasının da düşmesini sağlayacağını ileri sürerek “Daha ilk davada hukukla bu yasa karşı karşıya gelecek ve bu çocukça düzenlemenin tümü çökecektir. O zaman, hukuk devletinin ilerlemesine ve düşünce özgürlüğünün güçlenmesine katkılarından dolayı Türklere teşekkür edeceğiz” dedi ve şunları söyledi:

Yasa hukuki açıdan sıfır

Hukuki durumu iyi değerlendirmek gerek. Hukuk yasaya göre üstündür ve yasa ancak ilkeler dâhilinde meşrudur. Yeniden seçilme arzusu ile milletvekilleri düşünceyi cezalandırabilir, suç tespitinde bulunabilir ve yasa yoluyla, topluca işlenmiş suçlardan söz edebilirler. Ama  bunun temelini oluşturan hukuki dayanak, tek maddeden oluşan “Fransa 1915 Ermeni soykırımını açıkça tanır” diyen 29 Ocak 2001 yasasıdır. Bunun mimarları bundan övünç duyabilir  ama bu yasa hukuki açıdan sıfırdır, geçersizdir.

Tarihi olayı tanımak nedir

Haberin Devamı

Geçerli olması için, bir yasanın belirleyici olması, bir kural koyması ve ceza ön görmesi gerekir. 29 Ocak 2001 yasasının geçersizliği de işte burada ortaya çıkıyor; “Fransa tanır...” Fransa... Devlet mi tanır,  millet mi, yoksa halk mı? Kim?. Devlet, ne milletin ne de halkın yapamayacağı yasal yaptırımları olan bir tüzel kişidir. Ayrıca, yargılanmamış bir dizi tarihi olayı tanımak ne anlama geliyor? Burada kural nerede? Öylesine zavallı bir yasa ki, hukuken hiç bir şey ifade etmeyen bir “tanıma”  ilân ediyor. Bir yasanın kural koyucu gücü yoksa hukuk alanında yeri olamaz. Havada kalır. Bunu ciddi kılmak için ceza öngörmek gerekiyor. İşte on yıl sonra yapılan da budur.

Mahkemeler tespit etmedi

Arada, birçok öneri oldu ve hepsi bu açık seçik gerçeğe tosladı. Nürnberg Mahkemesi’nce kişilere suç olarak atfedilen Yahudi soykırımının tersine, Ermeni soykırımı mahkemeler tarafından tespit edilmemiştir. Yasaların korumasında olduğu varsayılan olay hukuki olarak tanımlanmamıştır ve kanun koyucunun, erklerin ayrılması ilkesi göz önüne alınarak, kendi başına ceza vermeye hiçbir yetkisi yoktur. m Muammer ELVEREN

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!